|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako pomagati otroku pri domačih nalogah in učenju?

doc. dr. soc. Gordana Buljan Flander, 22.11.2022
Vsak starš se je vsaj enkrat vprašal, ali naj svojemu otroku sploh pomaga pri domači nalogi in zakaj ima otrok toliko ali tako malo domačih nalog.

image
/11


Pogost razlog za nesoglasja in konflikte med starši in otroki je pisanje domačih nalog. Vsak starš se je vsaj enkrat vprašal, ali naj svojemu otroku sploh pomaga pri domači nalogi in zakaj ima otrok toliko ali tako malo domačih nalog.

Otroku, ki pomoč potrebuje, je vsekakor treba pomagati pri domači nalogi. To ne pomeni, da je treba domačo nalogo pisati namesto njega, saj bo otrok to razumel kot lastno nesposobnost in bo težko dojel, da je to njegova obveznost, ki jo mora opravljati redno in kakovostno.


PREBERITE TUDI: Šolske domače naloge - 5 zlatih pravil


7 nasvetov, kako in koliko pomagati otroku pri domačih nalogah

1. Pri otroku poskušajte razviti odgovornost za opravljanje svojih obveznosti. Samo pomagati mu morate, ne pa jih narediti namesto njega.

2. Otroku razložite, česar ne razume, opozorite na napake, ki jih dela, in ga spodbudite, da jih sam popravi.

3. Med pisanjem domače naloge ne smete nenehno sedeti z otrokom. Pomembno je, da otrok ve, da ste mu na voljo in da se lahko obrne na vas po pomoč ter vas vpraša, karkoli mu ni jasno.

4. Včasih morate otroku samo pregledati domačo nalogo, da se prepričate, če je dobro opravil. Ne vsiljujte se mu pri opravilih, kjer tega ne potrebuje.

5. Zmanjšajte motnje med učenjem. Ugasnite televizijo in glasbo, medtem ko otrok piše domačo nalogo ali se uči. Otrokova miza naj bo urejena in čista. Dobro bi bilo tudi, če otrok vsa ostala dela opravi pred pisanjem domačih nalog, da mu ne bo treba razmišljati o njih.

6. Dobro je, da se z otrokom že na začetku šolskega leta dogovorite, kdaj se bo pisala domača naloga (po pouku, po kosilu, po odmoru, po igri ..), da se izognete kasnejšim nesporazumom.

7. Da bi otrok dobro naredil domačo nalogo ali se učil, se mora počutiti dobro in spočito. Če je otrok prišel iz šole žalosten ali jezen, se z njim najprej pogovorite in mu pomagajte, da se znebi neprijetnih občutkov, nato pa vztrajajte, naj se loti dela. Otroku omogočite tudi počitek, saj spočiti možgani bolje in hitreje razumejo, utrujeno telo pa ovira možgane pri njihovem delu.


PREBERITE TUDI: Sin, nisem naredila domače naloge namesto tebe


Kako doseči, da se bo otrok učinkovito učil?

Poleg vprašanj, ki jih imajo starši o pomoči otrokom pri domačih nalogah, se sprašujejo tudi, kako doseči, da se njihovi otroci učijo učinkovito in se hkrati dobro počutijo. Poskusite lahko naslednje:


1. Kot pri domačih nalogah je zaželeno, da se otroci vedno učijo na istem mestu. Že samo sedenje na mestu, kjer je otrok vajen učenja, ustvarja psihološko pripravljenost za delo.

Zaželeno je tudi, da otrok domačo nalogo piše vedno ob isti uri dneva, saj ima tako dovolj časa tako za pisanje nalog kot tudi za načrtovano igro in počitek.


2. Prostor, kjer se otrok uči in hkrati piše domače naloge, mora biti dovolj prostoren in dobro osvetljen. Tam mora otrok imeti možnost hraniti knjige, pisalne in druge šolske potrebščine.


3. Če je otrokov prostor za učenje in pisanje domačih nalog urejen v sobi, ki si jo deli z drugimi člani gospodinjstva, moramo otroku med učenjem in delom zagotoviti mir in tišino. Idealno bi bilo, če bi bila miza v otroški sobi, saj se otrok s pisanjem domačih nalog in učenjem na ločenem mestu začne osamosvajati.


4. Na steno ob pisalni mizi lahko otroku postavite tablo, na katero bo otrok lepil različne papirčke-opomnike.


5. Zelo pomembno je, da otroku natančno razložite, kaj se od njega pričakuje glede učenja. Vaša pričakovanja naj bodo dovolj visoka, a realna glede na otrokove sposobnosti.


6. Koristno bi bilo tudi, če bi otroku pojasnili, zakaj je učenje zanj pomembno in koristno. Otroci tako kot odrasli delajo bolje in raje delajo, ko vidijo v tem smisel.


7. Spodbujajte otroka, naj vas vpraša vse, česar ne razume, saj se je brez razumevanja najtežje učiti. Zaželeno je, da je snov čim bolj razumljivo in smiselno predstavljena, npr. jo povežemo s starim znanjem, si izmislimo nekaj asociacij na snov ipd.


8. Pomembno je, da otroka naučimo oceniti, kaj je pomembno, da lahko na kratko ponovi povzetek opravljene snovi. Takšni povzetki so pomembni, ker predstavljajo smiselno okostje, okoli katerega se kasneje zlahka »dodajo« podrobnosti.


9. Nikoli ne berite snovi namesto otroka, mu pišite povzetek in mu potem to date za učenje. Najdragocenejši del učnega procesa je že omenjeno delo na razumevanju snovi in ločevanju pomembnega od nepomembnega. Če se otrok uči po vaših povzetkih, se bo učil mehanično, hitro bo pozabil snov in ko mu bo učitelj zastavil vprašanje, ki je drugačno od vašega, ne bo znal odgovoriti.


10. Otroku razložite, da je treba na začetku naučeno veliko ponavljati, da bi čim dlje ostalo v spominu. Za to lahko izkoristite kratke trenutke prostega časa, kot so hoja/vožnja v šolo, čakanje na avtobus ipd. Nenehno se je treba tudi samoizpraševati, pri čemer se najbolj obrestuje pravilo aktivnega učenja – učenje s ponavljanjem snovi s svojimi besedami.


11. Omogočite otroku učenje izven doma in šole. Napotite ga v knjižnico, na prostočasne dejavnosti itd.


12. Pohvalite vsak otrokov uspeh, še posebej trud in napredek. Pomembneje je, da se je otrok pripravljen potruditi rešiti nalogo in da je napredoval, kot pa to, kakšno oceno je dobil.


13. Ne pozabite, da se otroci učijo s posnemanjem pomembnih ljudi, največkrat svojih staršev. Ko vas opazuje, se otrok nauči, kaj ceniti in kaj narediti. Če torej starši berete, se igrate poučne igrice, cenite znanje, bodo verjetno enako počeli tudi vaši otroci.


PREBERITE TUDI: Nagrade za učenje? Da, a le izjemoma!


VIR: Ringeraja.ba


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Smo za otrokove težave s spanjem krivi sta...
Nočno zbujanje otroka za nekatere družine pomeni resen problem. Še huje pa je, če otrok zvečer noče zaspati. To je za st...
7
Pomladno potepanje s kolesom
Pomlad prinaša toplejše sončne žarke. Vremenske razmere, primerne za gibanje zunaj, koristijo tako staršem, kot njihovim...
5
BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
5
Z nežnostjo otroka ne moremo razvaditi
V strahu, da ne bi otroke pripravili k njihovi samostojnosti, jih velikokrat oropamo nežnosti. Preslišimo njihove klice ...
4



Babica pripoveduje dobre stare pravljice
photo
Življenje postaja vse hitrejše in tekmovalnejše. Kar se je še včeraj zdelo samoumevno, bo jutri pozabljeno, edina zanesl...
13 predlogov za zabavne aktivnosti na prostem
Igre na prostem so lahko odlična zabava za otroke v vseh starostnih skupinah. To je 13 predlogov za otroške igre na pros...