|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kdaj po porodu spet na skupinsko vadbo?

Tanja Želj, prof. športne vzgoje www.tanergija.si, 27.1.2015
Preberite nasvete, kdaj in kako po porodu spet začeti z obiskovanjem organizirane skupinske vadbe.

image
Z organizirano vadbo začnite šele po prvem ginekološkem pregledu.
/11


 

Devet mesecev gor in devet mesecev dol je zagotovo prava orientacija za nosečnico, ki postane mamica. Pa ne gre samo za kilograme, velja tudi za vse ostale visoko intenzivne vadbe, ki ste se jih morda udeleževali pred nosečnostjo.

Zaželeno je, da smo kot ljudje aktivni ves čas, ne samo v času nosečnosti ali po porodu. Biti aktiven vsak teden, po možnosti vsak dan, je prava pot do zdravja, dobrega psihičnega in fizičnega počutja ter do odsotnosti bolezni.

 

Če pa govorimo o času po porodu, se priporoča slednje:

1. Od poroda pa vse do prvega ginekološkega pregleda po porodu (od 6 do 8 tednov po porodu) se priporoča krepitev mišic medeničnega dna na vse možne načine

2. Po prvem ginekološkem pregledu, ko ginekolog pove, če je po porodu vse tako kot mora biti za ta čas, se lahko mamica udeleži strokovno vodene vadbe, prilagojene za čas po porodu. Lahko je to organizirani pilates po porodu (individualno ali v skupini), strokovno vodena vadba v fitnesu, prilagojena za čas po porodu ali kakšna druga lažja oblika skupinske vadbe.

3. V primeru carskega reza, se začetek organizirane strokovne vadbe prestavi za kak mesec ali dva.

4. S prilagojen vadbo po porodu lahko mamica vztraja vse do konca porodniške in vrnitve v službo.

5. Če pa je mamica pridna, redno telovadi, se lahko nekje po 6-ih mesecih po porodu udeleži tudi kakšne druge (vendar zares strokovno vodene) in predvsem LAŽJE oblike skupinske vadbe.

Ne glede na vrsto, čuvajte hrbet, hrbtne in trebušne mišice. Le-te vedno okrepite prej in se nikoli ne poslužujte npr. direktno visoko intenzivne plesne ali kakšne druge skupinske vadbe, preden prej dodobra ne okrepite glavnega centra v telesu – trebušnih, hrbtnih mišic in mišic medeničnega dna.

 

Koristno!

  • Da je vadba strokovna, ni nepomembno oz. je izrednega pomena, saj vam pretiravanje in prehitro vračanje v visokointenzivno vadbo ne bo koristilo, prej obratno. Pretiravanje vodi v utrujenost (pa je mamica že tako utrujena) kot lahko tudi do izgube mleka.
  • Pomembno: ne vpliva pa sama vadba na mleko, kakor se je dolgo časa mislilo. Mlečna kislina, ki se izloča zaradi vadbe, ne pride do mleka, tako da je ta bojazen odveč.

Ne glede na oboje – gibanje JE POTREBNO, ampak naj bo zmerno in prijetno. Počutje po gibanju je tisto, ki vam naj bo merilo pri tem, kaj in koliko boste telovadile.

  • Ne glede na vrsto poroda velja, da se naj mamica od doma odpravi, ko se za to čuti pripravljena.

 

Več o vadbi po porodu za mamice ...


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Vadba za nosečnice – 2. del
Naše darilo samo za vas – ker ste nam pomembne - VADBA V NOSEČNOSTI IN NJEN VPLIV NA NOSEČNICO IN OTROKA
2
Vadba za nosečnice - 3. del
Naše darilo samo za vas – ker ste nam pomembne - OSNOVNA PRIPOROČILA ZA VADBO V OBDOBJU NOSEČNOSTI
2
Vadba za nosečnice – 1. del
Ženska, ki nadaljuje z vadbo tudi v obdobju nosečnosti, ima več energije za vsakodnevne dejavnosti. In tudi če ste že ve...
2
Nordijska hoja – Varna vadba za nosečnice
Nosečnost, porod in poporodno obdobje so gotovo najpomembnejši dogodki v življenju mlade ženske. Preplavljeno je s čustv...
2



Želite brezplačen priročnik za hujšanje?
photo
Ko se odločimo za načrtno izgubo odvečnih kilogramov, je potrebno imeti v mislih, da se tega lotimo zdravo in premišljen...
Lahko hujšam, če dojim?
Razumljivo je, da se želimo po porodu čim prej vrniti na telesno težo, ki smo jo imeli pred nosečnostjo. Zato se veliko ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?