|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Knjiga - prijateljica že v rosnih letih

Tina Trček, 27.3.2010
Ne čakajte, da vaš otročiček toliko odraste, da bo razumel pravljice, ki mu jih boste prebirali, temveč mu jih pripovedujte vse od rojstva dalje, ali še bolje, že pred tem.

image
/11


Branje otrokom je vsekakor pomembno in strokovnjaki ga gotovo ne priporočajo kar tako. Poleg trenutnih občutenj, ki jih otrok doživlja ob branju, kot so veselje, žalost, strah, …. , so pomembni tudi trajnejši učinki, ki vplivajo na njegovo dojemanje varnosti in topline, mu pomagajo pri izoblikovanju osebnosti, odnosa do sebe in drugih, spodbujajo njegova domišljijska razmišljanja, komunikacijo, bogatijo njegov besedni zaklad, spodbujajo željo po učenju, raziskovanju in še bi lahko naštevali. Zato ne razmišljajte in se podajte na lov za prijetnimi, privlačnimi in zanimivimi pravljicami!


Pomembna je barva glasu

Strokovnjaki so enotnega mnenja, da je za otroka najbolje, če se s prvimi pesmicami, pravljicami in drugimi prijetnimi zgodbicami sreča že takoj po rojstvu. Čeprav jih v tem času še ne razume, je dovolj že, da vas sliši, medtem ko je varno nameščen v vašem naročju. Pripovedovanje ga pomirja, obdaja z občutkom topline, pesmice, ki mu jih pojete pa zaznava predvsem po ritmu. Ni torej pomembno, kaj mu pripovedujete in kolikokrat poveste isto zgodbico, pomembno je, da zaznava vaš glas, na ta način pa se uči zaznavati okolico.


Izbirajte privlačne ilustracije

Okoli leta in pol do drugega leta lahko z otrokom že skupaj pregledujete različne kartonske zgibanke, ki običajno vsebujejo zgolj slike raznovrstnih živalic, hišk, avtomobilčkov, punčk in drugih, za otroke zanimivih predmetov. Izberite takšne, da so privlačne na pogled, saj so za otroka v tem obdobju prav slikice najpomembnejše. Glejte jih skupaj z njim, pojasnite mu, kako se posameznemu predmetu reče, še bolje pa je, če si zraven izmišljujete zgodbico. Če je poleg slik zapisano še kakšno krajše besedilo, mu ga lahko prebirate znova in znova. Otrok bo postopoma pričel sam kazati na stvari in spraševati, kako se reče posamezni stvari, vi pa mu vztrajno odgovarjajte. Živo pisane barve namreč v njem vzbudijo zanimanje, hkrati pa z njimi prične doživljati knjigo in le korak vas še loči do tega, da bosta lahko skupaj prebirala prave pravljice.


Vsebina naj bo poučna

Otrok je pripravljen razumeti pravljice okoli tretjega leta starosti. Sprva pričnite s krajšimi, pri izbiri knjig pa ne bodite pozorni zgolj na vsebino, temveč tudi ilustracije. Medtem ko boste otroku brali, vas bo on poslušal ter se z gledanjem v slikice popolnoma vživel v zgodbico. Pomembno je tudi, da imajo pravljice prisrčno, prijetno in poučno vsebino. Berite jih čim bolj doživeto, po končanem branju pa se lahko z otrokom pogovarjate o tem, kaj je bilo dobro, kaj slabo, kateri junaki so prijazni in kateri ne, … Otrok bo v tem obdobju morda od vas zahteval, da mu večkrat preberete eno in isto pravljico, česar mu ne odrečite. Najpomembnejša občutka, ki jih otrok v tem obdobju začuti ob branju knjig, sta varnost in toplina.


Za starejše otroke, ki že pričnejo hoditi v šolo (večina se jih že pred tem nauči brati in pisati), so primerne predvsem knjige, v katerih nastopajo čudežni junaki (kot na primer Pika nogavička), s katerimi se identificira, želi jim biti podoben. Vendar pa izbira knjig za otroke te starosti običajno ni težavna, saj so že toliko večji in lahko sami povedo, kaj jih zanima.


Preberi še:

Spodbujajmo branje

Predlogi za branje

Bralna vzgoja in kultura v vrtcih

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Več kot boste dojenčka objemali, pametnejš...
Če sodite med starše, ki neprestano objemajo, ljubkujejo in crkljajo svojega otroka, boste nad rezultati najnovejše razi...
11
Čudne reči v dojenčkovem blatu
Ste v dojenčkovem blatu zagledali nekakšna zrna peska? Ali je njegovo blato fluorescentno zeleno? Brez strahu, vzroki so...
6
Atopijski dermatitis: Naturopatska pomoč
Naturopatija zdravljenje začne s krepitvijo imunskega sistema z dobrimi bakterijskimi sevi in krepitvijo jeter, kar stor...
5
Dojenje: Rastline, ki spodbujajo tvorjenje...
Travnik je lekarna na prostem, kjer lahko najdete celo rastline, ki pomagajo pri dojenju. Številne zdravilne rastline na...
5



Carski rez: ima oče pravico do dopusta?
Carski rez velja za zahteven način poroda, po katerem mamica potrebuje posebno nego, da ne bi prišlo do neljubih komplik...
Anitin sklad: dobrodelni sklad Anite Ogulin
Novo ustanovljen sklad, ki je ustanovljen z namenom hitre pomoči ljudem v najglobjih stiskah.




Dekliška imena
jagodka7

Katero ime je najlepše?

Isabela (27%)

Lina (10%)

Neli (10%)

Zoja (20%)

Taja (9%)

Brina (23%)


Število vseh glasov: 400

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!