|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Matične celice

P.L., 12.1.2012
Starši se lahko že v nosečnosti odločijo, da bodo pri porodu shranili matične celice, ki jih odvzamejo iz popkovnične krvi. Postopek je brez tveganja in neboleč. Pri nas imamo tri zasebne ponudnike in javno banko za hranitev matičnih celic.

image
/11


Kaj so matične celice?

Matične celice so primitivne celice, ki so podobne prvim celicam, ki nastanejo ob združitvi spolnih celic ob spočetju. Njihova posebna lastnost je, da se lahko razvijejo v katerokoli od treh zarodnih plasti človeka. To pomeni, da lahko zamenjujejo stare, poškodovane celice tkiv in organov, kar jih dela zelo zanimive za medicino. Matične celice najdemo v naših telesih tekom celega življenja, njihova naloga pa je, da nadomestijo napake, ki nastanejo zaradi poškodb, bolezni ali staranja. Popkovnična kri vsebuje več tipov matičnih celic: krvotvorne, tkivotvorne ali mezinhimske matične celice, različne prehodne ali progenitorne matične celice ter v zadnjem času odkrite embrionalnim podobne matične celice. Ker so po svoji strukturi zelo raznovrstne, jim to daje široke možnosti njihove uporabe. 

Zaradi posebnih bioloških in drugih značilnosti ima popkovnična kri v primerjavi s kostnim mozgom ali krvotvornimi matičnimi celicami iz periferne krvi lažjo in večjo dostopnost, ter manjše tveganje za prenos virusnih okužb, saj v popkovnični krvi praviloma ni virusov, ki se pogosto pojavljajo v kostnem mozgu odraslih in zmanjšujejo uspeh presaditve. Manjše je tudi tveganje za nastanek bolezni presadka proti gostitelju po presaditvi. Hkrati v popkovnični krvi ni starostno pogojenih poškodb. Samo pridobivanje popkovnične krvi pa poteka brez kakršnegakoli posega v telo in je tako za mater kot za otroka brez tveganja in bolečin.

 

Za kaj se jih uporablja?

Že danes lahko z matičnimi celicami iz popkovnične krvi zdravimo marsikatero težko bolezen, uporabljamo jih za zdravljenje določenih vrst levkemij in limfomov, za nekatere vrste anemij, prirojene pomanjkljivosti v imunskem sistemu ter nekatere prirojene presnovne motnje. Večina trenutnih terapij bazira na uporabi darovanih matičnih celic. 

Veliko obetajo prenekatere terapije, ki so v različnih fazah kliničnih poskusov, uporabljene pa so pacientu lastne matične celice iz popkovnične krvi. Trenutno znanstveniki po svetu med drugim preverjajo primernost lastnih matičnih celic iz popkovnične krvi za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 1, hipoksične ishemične encefalopatije pri nedonošenčkih, pridobljene gluhosti, travmatoloških poškodb možganov in cerebralne paralize. 

Po svetu danes sicer poteka 220 kliničnih študij, pri katerih se za zdravljenje uporabljajo matične celice iz popkovnične krvi, od tega 31 študij z uporabo lastnih matičnih celic.

 

Na koga naj se obrnejo starši, ki želijo shraniti matične celice?

Starši lahko matične celice shranijo v zasebni ali v javni banki popkovnične krvi. Za darovanje v javno banko se lahko obrnejo na Zavod za transfuzijsko medicino v Ljubljani. Javna banka shrani približno 1/3 vse darovane krvi, saj kar 2/3 krvi ne ustreza visokim določenim standardom števila celic v vzorcu. Kriteriji javne banke so v primerjavi z zasebnimi ponudniki višji, ker je kri v tem primeru namenjena za zdravljenje s tujimi celicami, za kar je potrebno večje število le-teh v primerjavi z zdravljenjem z lastnimi celicami.

V Sloveniji imamo tudi tri ponudnike zasebnega shranjevanja, to so Biobanka (je edina, ki celice shranjuje doma), Neocelica in Izvorna Celica.

  

Kako poteka postopek? 

Za shranitev popkovnične krvi pri zasebnih ponudnikih je potreben podpis pogodbe v treh izvodih. Po plačilu avansa starši po pošti prejmejo set za odvzem popkovnične krvi, ki ga ob porodu odnesejo v porodnišnico in predajo osebju v porodni sobi, ki takoj po porodu izvršijo odvzem. Starši po porodu pokličejo na številko za transport, ki je zabeležena na setu in je dosegljiva 24 ur na dan, 365 dni na leto. Prevoznik kri prevzame najkasneje 6 ur od prejetega klica in jo nato dostavi v laboratorij. Kri je zamrznjena najkasneje v 48 urah od poroda, v večini primero pa veliko prej.

Račun za preostali znesek je izdan najkasneje 6 tednov po porodu, ko so znani rezultati vseh raziskav, ki potrjujejo, da je vzorce primeren za shranjevanje. V primeru, da je v zbranem vzorcu premalo krvi oz. celic, so starši o tem obveščeni in imajo možnost, da vzorce kljub temu shranijo, lahko pa ga darujejo v raziskave oz. ga uničijo. Seveda v slednjih dveh primerih ne plačajo preostalega zneska. 

Za darovanje v javno banko je potrebno poklicati ali pisati na Enoto za zbiranje popkovnične krvi na Zavodu za transfuzijsko medicino. Pred darovanjem je potrebno izpolniti določene obrazce, prav tako starši dobijo tudi set za odvzem popkovnične krvi, s katerim gredo v porodnišnico. V primeru, da se otrok rodi med vikendom, krvi v javno banko ne shranijo, saj nimajo dežurne službe, ki bi vzorce zamrznila med vikendom. Kri shranjena v javni banki se tipizira na ti. tkivne antigene in nato vpiše v svetovni register popkovnične krvi, ter je na voljo vsem , ki bi jo potencialno potrebovali.

 

Kako poteka odvzem?

Odvzem popkovnične krvi je preprost, neboleč in varen postopek, ki ne vpliva na potek poroda, saj se opravi, ko je otrok že rojen in popkovnica že prerezana. Po porodu se vedno počaka, da popkovnica preneha utripati in šele takrat jo prerežejo. Ko popkovnica preneha utripati je to znak, da je otrok postal samostojen, neodvisen od matere, kar pomeni, da tudi popkovnice (vezi) in krvi, ki je v njej, ne potrebuje več. Kri se odvzame iz popkovnice, ko je otrok že rojen in mati stabilna. Če se pri porodu pojavijo kakršne koli komplikacije, do odvzema popkovnične krvi ne pride, dokler materino in otrokovo zdravje ni stabilno. Materi po porodu odvzamejo še kri iz vene, da pozneje v laboratoriju ugotovijo njen virološki status (testira se na HIV, TPHA, hepatitis B in C, ter bakterijske in glivne okužbe). Popkovnična in materina kri se hranita na sobni temperaturi vse do prevzema seta s strani predstavnika, ki bo matične celice prevzel.

 

Kakšna je cena?

Cena shranjevanja se giblje okrog 2000 € za dobo 20 let. Darovanje v javno banko je krito s strani zdravstvenega zavarovanja.

 

Kako se matične celice hranijo?

Popkovnično kri zamrznemo tako, da ji počasi dodajamo ohlajen krioprotektant (krioprotektant je kemična snov, ki omogoča uspešno zamrzovanje celic, saj zaradi svoje kemične strukture lahko z vodo tvori številne vodikove vezi in tako prepreči nastanek ledenih kristalov), jo zamrznemo s hitrostjo od -1 do -2°C na minuto, nato pa jo trajno shranimo v hlapih tekočega dušika na temperaturi vsaj -156°C. Matične celice v zamrznjeni popkovnični krvi imajo popolnoma ustavljen celični metabolizem in transport. Teoretično lahko tako shranjene celice shranjujemo neomejeno dolgo. 

Nekatere banke pred zamrzovanjem celice s postopkom centrifugiranja koncentrirajo, druge shranijo celotno kri. Prednosti prvega načina sta zmanjševanje volumna, kar na dolgi rok zmanjšuje stroške hrambe ter odstranjevanje dela eritrocitov, ki lahko povzročajo težave v primeru, da se shranjene celice uporabijo za zdravljenje tretje osebe, a so nekateri znanstveniki zaskrbljeni, da se s koncentriranjem izgubi tudi vrsta matičnih celic, ki ima največji matični potencial. Zato so nekatere banke v tem pogledu malo bolj konzervativne in ravno zaradi teh maloštevilnih, a zlata vrednih celic, raje shranjujejo celotno kri, je za spletni portal Ringaraja.net povedala Janja Dobravc iz Biobanke.


Preberi še:

Javna banka - darovanje popkovnične krvi

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....
38
Resnična zgodba: Za mojo novorojenko, poko...
Žalostna, prežalostna zgodba mame, ki ji je otrok umrl v trebuhu! Hkrati pa poziv vsem staršem, naj sprejmejo vse nepres...
21
8 lastnosti mamic, rojenih v februarju
Poglejte, katere so skupne lastnosti mamic, rojenih v najkrajšem mesecu.
6
Sedem razlik med nosečnostjo in PMS
Simptome, kot so povečan apetit, občutljive dojke in razdražljivost pogosto povezujemo s PMS, a zelo podobni simptomi se...
5



Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?
Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.
Je porod res takšen, kot ga prikazujejo v ...
Najbrž ste že kdaj zasledili popoln porod, kot ga prikazujejo v filmu. Nosečnica rodi brez težav, takoj po porodu je pop...