|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nasveti za shranjevanje živil v hladilniku

Uredništvo Ringaraja.net, 7.7.2015
Koristno je poznati vsaj nekaj lastnosti in zakonitosti pravilnega shranjevanja, saj s pametnim shranjevanjem, in že pred tem tudi nakupovanjem, lahko zmanjšamo možnost, da bi se nam živila pokvarila.

image
Hladilnik redno čistite in vzdržujte higieno. (FreeDigitalPhoto)
/11


Pravilno shranjevanje živil je ena izmed glavnih skrbi vsakega gospodinjstva. Pred začetkom uporabe hladilnikov in zamrzovalnikov se je hrana shranjevala in pripravljala na različne načine, predvsem pa odvisno od sezone in vrste živil. Danes je shranjevanje živil ob pestri izbiri hladilnih naprav zelo preprosto in učinkovito. Razvoj novih tehnologij nam omogoča tudi, da zavržemo precej manj hrane, čeprav je to na koncu seveda odvisno predvsem od nas samih. Koristno je poznati vsaj nekaj lastnosti in zakonitosti pravilnega shranjevanja, saj s pametnim shranjevanjem, in že pred tem tudi nakupovanjem, lahko zmanjšamo možnost, da bi se nam živila pokvarila.

 

Vaš hladilnik ni le omara za priročno odlaganje hrane, temveč je visoko tehnološka naprava, saj močno olajša shranjevanje raznolikih vrst živil, ki potrebujejo različno nego, da bi ostala sveža, zdrava in okusna. Novodobni hladilniki imajo med seboj različna temperaturna območja, ki ob pravilnem shranjevanju živil lahko precej podaljšajo njihovo življenjsko dobo, poleg tega pa pomagajo vzdrževati pravilno higieno in s tem preprečujejo vdor ali nastanek neželenih bakterij.

 

Nekaj namigov za varno shranjevanje živil

  • Sveže meso, ribe in perutnino do uporabe pustite v embalaži, ki ste jo prejeli ob nakupu, saj s tem zmanjšate izpostavljenost hrane škodljivim bakterijam.
  • Skuto, jogurt, kislo smetano, mleko in sladko smetano pustite v embalaži, v kateri je bila kupljena. Neporabljeno mleko ali kislo smetano, ki ste jo prelili v posodo in je trenutno ne potrebujete več, pokrijte s plastično folijo.
  • Sir do uporabe pustite v embalaži, ki ste jo prejeli v trgovini, po odprtju pa ga ovijte v povoščen papir za shranjevanje ali plastično folijo.
  • Shranjevanje mleka v plastičnih ali steklenih steklenicah je varnejše kot v kartonski embalaži, saj se prav v bližini kartonskega žlebu pogosto razvijejo bakterije, ki jih ob točenju nevede lahko vnesete v kozarec ali skodelico.
  • Ohlajeno kuhano hrano, ki je niste pojedli in bi jo radi shranili za naslednji dan, vstavite v neprodušno in dobro zatesnjeno majhno posodo, saj boste tako zmanjšali možnost vnosa neželenih bakterij in preprečili širjenje vonjav. Nekatere vrste bakterij so odporne proti procesu kuhanja in se lahko razvijejo na sobni temperaturi, zato tudi kuhano hrano shranjujte v hladilniku.
  • Hladilnika nikoli preveč ne napolnite, saj mora hladen zrak za zagotavljanje pravilnega hlajenja nenehno in enakomerno krožiti. 
  • Če na vratih hladilnika nimate posebnega predala za jajca, jih zaradi pogostega odpiranja vrat raje hranite na višjih policah hladilnika.
  • Zamrznjena živila označite z nalepko, na kateri naj bosta zapisana vsebina vrečke in datum pakiranja.
  • Hladilnik redno čistite in vzdržujte higieno. Redno preverjajte rok uporabe živil in skrbno odstranjujte tista s pretečenim rokom. Za lažje preverjanje in boljši nadzor živila s krajšim rokom uporabe postavite na sprednji del police.

 

Koristne in zanimive nasvete najdete tudi na blogu Življenje je Beko

VIR: Beko

 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
6
Velikonočna šunka – kuhana ali pečena (rec...
Preberite, kako skuhamo velikonočno šunko, da ne bo razkuhana ali presuha. V članku najdete tudi recept za slastno šunko...
6
Ukrotimo hren!
Oster okus hrena lahko ublažite, če ga pripravite v solati z jabolkom.
5
Jedi, ki ustavljajo drisko
Preverite, s katerimi jedmi lahko preženete drisko pri otroku, ki pogosto spremlja gripozna in virusna obolenja oziroma ...
5



3 enostavni in drugačni recepti za velikon...
photo
Velika noč lahko postane obred, ki si ga podarimo drug drugemu za druženje in skupno ustvarjanje. Skupno pospravljanje s...
Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?