|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Po novem bodo novorojenčke testirali na kar 20 redkih bolezni.

Uredništvo Ringaraja.net, 29.8.2018
Do zdaj so vse novorojenčke ob rojstvu s presejalnim testom testirali na dve redki bolezni, od jeseni dalje pa se bo ta seznam razširil na 20. Pričakujejo, da bodo na ta način vsako leto odkrili od 20 do 25 novih primerov teh bolezni.

image
Rezultati analize so znani v dveh minutah.
/11


Kot so zapisali na spletnem portalu MMC, bodo jeseni vsi novorojenčki vključeni v razširjeni presejalni test za redke bolezni. Z zgodnjim odkrivanjem redkih bolezni lahko namreč pri novorojenčkih preprečijo smrt ali hude trajne okvare.

 

Rezultati v dveh minutah

Laboratorij pediatrične klinike za presejalne teste za novorojenčke je opremljen z najsodobnejšimi napravami za odkrivanje redkih bolezni. Za omenjeno testiranje potrebujejo le nekaj kapelj novorojenčkove krvi, ki jo v porodnišnici odvzamejo tretji dan po rojstvu, rezultati analize pa so znani v pičlih dveh minutah.

"Iz posušenega krvnega madeža v laboratoriju izrežemo krvni madež točno določenega premera. Madeže nato vložimo v posebne mikrotiterske ploščice in jih pripravimo za analizo," je za MMC pojasnila Barbka Repič Lampret, specialistka medicinske biokemije v laboratoriju za bolezni presnove in neonatalno presejalno testiranje.

 

Od petdeset do sto vzorcev na dan

Vzorci krvi pravkar rojenih otrok bodo v laboratorij posredovale prav vse slovenske porodnišnice, kar pomeni, da bodo v laboratorij na dan prejeli od petdeset do sto vzorcev, je še povedala vodja laboratorija. Pričakujejo, da bodo na ta način vsako leto odkrili od 20 do 25 novih primerov redkih bolezni pri novorojenčkih in ukrepali, še preden pride do smrti ali hudih okvar.

Letos načrtujejo še korak naprej z uvedbo genetskega testiranja, s katerim bi lahko novorojenčke testirali na 50 redkih bolezni.

 

VIR: rtvslo.si

 

 


 

PREBERI TUDI:

Dodatna pojasnila glede novosti pri testiranjih novorojenčkov


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
10
Otroška imena povezana z naravo
Preverite 30 čudovitih fantovskih in dekliških imen, ki izvirajo iz ljubezni do narave.
10
POZOR: Previdno s fiziološko raztopino in ...
Prepogosto izpiranje noska s fiziološko raztopino in uporaba med mamicami priljubljenega nosnega aspiratorja prinese tud...
5
VIDEO: Tudi carski rez je lahko čudovit porod
Se tudi vi počutite nepopolno, ker je vaš otrok prišel na svet s carskim rezom? Ste razočarane, ker niste imeli možnosti...
4



Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
Zgodbe malih junakov: Velika bojevnica Frejya
Moj pritisk je bil 180, otrokov utrip je padal. Trikrat so mi vzeli kri in urin. Imela sem anemijo in beljakovine v urin...