|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Je razlika med materinstvom in očetovstvom? Kakšna je vloga očeta? Kdo je dober moški, partner in oče? Odgovore na ta vprašanja je zapisala Petja Kovačevič iz Zakonskega in družinskega inštituta.

image
/21



Moški + partner + oče

Rojstvo otroka obogati življenje partnerja z novima vlogama. Ženska poleg partnerke postane mama in moški svoji partnerski vlogi doda očetovstvo. Postane v polnosti odgovoren za majhno bitje, ki s svojim izražanjem potreb vzbuja strah, stisko, negotovost in tesnobo. Nimamo recepta, kako se mu približati, kako ga zadovoljiti, umiriti, mu nuditi varnost in poskrbeti zanj. Ob novorojenčku, ki je na prvi pogled odvisen le od prisotnosti mamice, se neredko zgodi, da se očetje v strahu, da ne bi ustrezno poskrbeli za svojega otročka, umaknejo. V želji, da bi kar najboljše storili zanj, prepustijo skrb in nego mamici, sebi pa onemogočijo vzpostavitev stika s svojim novorojenčkom. Pa vendar imajo očetje, tako kot mamice, svoj edinstveni notranji občutek skrbi za otroka – lahko si zaupajo, da bodo tudi oni ustrezno zamenjali pleničko in potolažili dojenčka!

 

Starševstvo

Očetovstvo in materinstvo sta nezamenljivi in nenadomestljivi vlogi. Način, ki ga starša vsak zase izbereta, za navezovanje stika z otrokom, zadovoljevanje njegovih potreb in vzgojo je vreden medsebojnega spoštovanja, spodbude in potrditve (če ne vsebuje fizičnega, psihičnega ali spolnega nasilja). Nikoli ne moreta nadomestiti drug drugega, kar pomeni, da je oče v življenju otroka ravno tako pomemben in nujen kot mama.

 

Dober oče

Vloga moškega, ki poleg partnerja, postane tudi oče ima dve pomembni dimenziji – stoji med materjo in otrokom. Po eni strani mater spominja, da je ženska in partnerka, kar ji pomaga, da si lahko dovoli poskrbeti zase tudi v teh dveh vlogah, saj zadovoljstvo v partnerstvu predstavlja vir sproščenosti, energije in aktivnosti v starševstvu. Po drugi strani pa povezuje mater in otroka s svojo fizično in čustveno prisotnostjo. Postati oče je proces, kjer se začne razvijati lastna očetovska vloga prepletena z doživljanjem svojega otroštva, strahovi in dvomi moškega ter odnosom novopečenega očeta s svojim očetom. Prebujajo se izkušnje in model, ki ga je pridobil ob svojem očetu. In če je ta model poln bolečin in krivic, s tem prihaja tudi strah, kako biti drugačen od nečesa, ki je tako domače in varno. Kako biti oče, kot sem si ga sam želel? Ranljivost, ki se ob takih čutenjih pokaže, lahko pomeni novo priložnost za partnerja in starša. Da si damo možnost zaupati svoje strahove in bolečine partnerki (ali drugemu odraslemu v iskrenem odnosu) ter tvegati poiskati nove odzive v sebi na svojega otroka. Na tak način izkoristimo priložnosti rasti in učenja. V odnosu s svojim otrokom dobimo veliko možnosti, da poskrbimo zase bolje kot smo do sedaj.

Dober oče pomeni opaziti in začutiti vedenje, potrebe otroka ter se na njih odzvati. Biti pripravljen iskati ustrezne rešitve ali odzive ter vztrajati ob otroku. Temelj očetovstva pomeni ustvariti varen dom. Oče daje otroku zaščito, saj s svojo odločnostjo, aktivnostjo, stabilnostjo in ponosom, da je oče, v otroku razvija občutek pripadnosti, zaželenosti, pomembnosti, edinstvenosti in stabilnosti. Otroku nudi najboljšo povezavo z zunanjim svetom in mu pokaže, da je vreden, da je del tega sveta, da je nase in na svoje delo ponosen. Njun odnos se pomembno gradi prek igre. Očetove spodbude in usmeritve, pri otroku razvijajo občutek pomembnosti in zaupanja. Hkrati pa se otrok ob očetu lahko nauči tudi kreativnosti, če si očetje dajo priložnost in iščejo stik s svojim otrokom prek izumljanja raznih iger ter rešitev ob zadovoljevanju otrokovih potreb. Če je oče prisoten in se otrok naveže nanj že v najnežnejšem obdobju, se to otroku pozna za vse življenje, saj imajo očetje edinstveno in ključno vlogo pri socializaciji otroka.

 

Očetov ponos

Skozi vsa razvojna obdobja je občutek očetove varnosti in ponosa za otroka vedno pomemben. Najstniki kričijo po občutku varnosti s preverjanjem meja, ki jih postavita starša. V zgodnji odraslosti in prvih službah, iskanju partnerjev se pojavi potreba po očetovi potrditvi, da je odrasel otrok še vedno zaželen, sprejemljiv in vreden očetovega ponosa, čeprav ne stopa po njegovih stopničkah. Tako je tudi pri očetovstvu. Novopečeni očka bo iskal ponosne oči svojega očeta, ki mu bodo dale potrditev v svojem starševstvu in najboljše mesto na stopničkah.

 

Preberi še:

Otrok v središču očetove pozornosti


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako odpravimo temenca?
Temenca pravimo rumenkastim mastnim, lepljivim luskicam, ki se pojavijo v prvih treh mesecih življenja in skoraj ni novo...
4
Ko vam dojenček pade s postelje ...
Hitro se nam lahko zgodi, da v trenutku nepazljivosti nepričakovano naše malo, neubogljeno bitje pade s postelje ali cel...
4
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
4
Kaj storiti, ko dojenček noče pasti kravic?
Po drugem ali tretjem mesecu otroka premaknite na tla. Na tleh je namreč otrok najbolj varen, prav tako pa mu čvrsta pod...
3



Datumi izplačil socialnih transferjev za l...
Povezavo na tale članek si shranite med priljubljene, da boste imeli pomembne datume izplačil socialnih transferjev za p...
Očka, ne pozabi fotografirati svoje drage!
Ne glede na to v kakšnem stanju jo ujamete, slikajte jo! Otroci ne bodo opazili umazane majice, neurejene frizure in nen...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?