|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Tretje trimesečje: Spanje na hrbtu povečuje možnosti za prezgodnji porod

Uredništvo Ringaraja.net, 10.7.2023
Raziskovalci opozarjajo, da je položaj, v katerem spite v nosečnosti, zlasti v zadnjem trimesečju, zelo pomemben. Ugotovili so, da položaj spanja v tretjem trimesečju vpliva na predčasni porod in zmanjšano porodno težo dojenčka.

image
Spanje na hrbtu povečuje možnosti za splav. (Freepik.com)
/11


Najnovejša raziskava, objavljena v reviji »Obstetrics and Gynaecology« (Porodništvo in ginekologija), je našla povezavo med položajem, v katere nosečnice spijo s predčasnim porodom, celo s pogostejšimi splavi. V Angliji naj bi se zaradi materine napačne lege med spanjem prezgodaj rodilo kar 11 otrok dnevno.

V raziskavi je sodelovalo 1760 nosečnic iz Velike Britanije, Nove Zelandije in Avstralije. Ženske, ki so v zadnjem trimesečju spale predvsem na hrbtu, so rodile novorojenčke, v povprečju težke okrog 3,4 kilograma, kar je za 144 gramov manj kot so bili rojeni dojenčki žensk, ki so v zadnjem trimesečju spale na boku. Pokazalo se je tudi, da je bila možnost za prezgodnji porod pri ženskah, ki so spale na hrbtu dvakrat višja, kot pri tistih, ki so spale na boku.

 

PREBERITE TUDI: Prezgodnji porod

  

S pravilnim položajem pri spanju lahko preprečite prezgodnji porod

Nekatere predhodne študije so tudi pokazale, da lahko s spremembo položaja pri spanju, preprečite prezgodnji porod, celo splav. Pri spanju na hrbtu namreč teža nosečniškega trebuha oziroma maternice pritiska na krvne žile (predvsem t.i. vena cava), ki povezujejo spodnji del telesa s srcem in po katerih se kri iz spodnjega dela telesa pretaka proti srcu in obratno. Posledica povečanega pritiska na te žile je, da do otroka v trebuhu pride manjša količina krvi, bogate s kisikom, kar vpliva na otrokov srčni utrip. Zaradi tega naj bi ležanje na hrbtu v tretjem trimesečju povečevalo možnosti za predčasni porod in tudi splav. Prav tako se vam lahko v tem položaju zgodi, da boste bolj omotične in vam bo slabo.

 

POGLEJTE TUDI VIDEO: Položaji za spanje v nosečnosti

 

Te ugotovitve potrjujejo tudi meritve znanstvenikov z univerze v Aucklandu, ki so s pomočjo infrardečih videokamer posneli nosečnice med spanjem. Ob tem so spremljali tudi bitje srca mame in otroka. V raziskavo so vključili nosečnice med 34. in 38. tednom, brez kakršnih koli zdravstvenih težav. Ugotovili so, da res pride do slabše prekrvavitve med spanjem na hrbtu, hkrati pa je otroček manj aktiven. Če nosečnica spremeni položaj spanja z boka na hrbet na hitro, se otrok tudi na hitro umiri.

 

Strokovnjaki priporočajo: Spite na levem boku

Vsekakor je priporočljivo, da čim več spite na boku, kar vam bo v resnici sporočalo tudi samo telo, saj boste kmalu ugotovili, da vas, če spite na hrbtu precej bolj boli križ. Med nosečnicami je sicer razširjeno mnenje, da spanje na levem boku ni najboljše, ker je to srčna stran in se težje diha. Strokovnjaki pa prav nasprotno, kot najboljšo pozicijo spanja v nosečnosti navajajo lego na levem boku s pokrčeno z zgornjo nogo, saj ta položaj s hrbta prenese težo in ne ovira pretoka krvi.

Če imate težave s spanjem na boku, si lahko pomagate z blazino. Položite si jo pod bok in ramo ter se samo malo obrnite na stran, da zmanjšate pritisk. Tako postavljena blazina vam bo dala občutek, da ležite na hrbtu, še vedno pa boste dovolj nagnjeni, da vaša maternica ne bo ustvarjala pritiska.

 

PREBERITE TUDI: Kako se dobro naspati v nosečnosti?

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako zmanjšati strah pred porodom?
Je porod res tako zastrašujoč? Se ga moramo bati? Strah pred porodom (lokiofobija, tudi tokofobija) je pogosto pojav, ve...
24
Čudni prvi znaki nosečnosti
Včasih prvi znaki nosečnosti niso prav nič romantični oziroma so lahko prav "čudni" in naporni. Kakšni, preverite v čl...
11
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
6
10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.
5



Seks v nosečnosti: najpogostejša vprašanja
Zbrali smo nekaj najpogostejših vprašanj o seksu v nosečnosti in namesto vas vprašali ginekologa.
Nosečnice, bodite pozorne na temperaturo v...
Kako dolgo se lahko nosečnica kopa v morju? Je za nosečo žensko primerna vsaka voda v bazenu, tudi termalna? Vse to smo ...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?