|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Test: Žitne in mlečno-žitne kašice z zdrobom

Helena Primic, 13.2.2019
Na testu kašic, ki so ga izvedli na Zvezi potrošnikov Slovenije so se najbolje izkazale instant BIO žitne in mlečno-žitne kašice, čeprav v testu niso bile zajete vse ekološke kašice za dojenčke, ki jih najdemo na slovenskem trgu.

image
Najboljša je doma pripravljena žitna kašica.
/11


Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je izvedla primerjalno ocenjevanje 12 instant žitnih in mlečno-žitnih kašic za dojenčke, ki vsebujejo zdrob.

Pod drobnogled so vzeli naslednje kašice za dojenčke: Beauty Baby BIO mlečno kašico z zdrobom, Hipp 3451 Bio mlečno kašo otroški zdrob, Babylove Bio mlečno žitno kašico z zdrobom, Milupa večerno mlečno kašo zdrob, Bebivita 1220 mlečno kašo z zdrobom, Milupa mlečno kašo zdrob Miluvit mit, Milupa Bio zdrobovo žitno kašico, Hipp Bio 2930 zdrobovo žitno kašo, Lino Grisolino žitno kašico, Alnatura Bio mlečno zdrobovo kašo, Milupa večerno mlečno kašico zdrob in Alete zdrobovo kašo.

In kaj so pokazali rezultati?

 

PREBERITE TUDI: Uvajanje goste hrane - prve kašice

 

Še vedno dodan sladkor!

"V splošnem je otroška hrana dobro nadzorovana z evropsko direktivo 2006/125/ES o žitnih kašicah ter hrani za dojenčke in majhne otroke, ki dokaj podrobno omejuje sestavo. Oceno smo največkrat znižali zaradi dodanega sladkorja, nepotrebnih aditivov ali zavajajočih navedb na izdelku," so pojasnili na ZPS. 

Vse testirane kašice, ki imajo dodan sladkor (Bebivita 1220 mlečna kaša z zdrobom, Milupa mlečna kaša zdrob Miluvit mit, Lino Grisolino žitna kašica in Alete zdrobova kaša), so tako dobile oceno nezadovoljivo.

"Evropsko združenje kliničnih dietetikov (ESPGHAN) odsvetuje uživanje prostega sladkorja otrokom mlajšim od dveh let, zato smo pri oceni prehranskega profila strogo kaznovali vse izdelke z dodanim sladkorjem, in sicer smo vse ocenili kot nezadovoljivo, v skupni oceni prehranskega profila pa niso dobili ocene več kot pomanjkljivo," so pojasnili na ZPS in dodali:

"Prav tako smo slabše ocenili izdelke z večjo vsebnostjo sladkorja, čeprav je bil ta na račun laktoze (naravno prisoten sladkor v mleku), dodane s sirotko ali mlekom v prahu. Izdelke smo primerjali z vsebnostjo laktoze v materinem mleku, ki je okoli sedem gramov na sto mililitrov mleka. Izdelke, ki so imeli manj sladkorja smo ocenili kot zelo dobre (Beauty baby, Alnatura), izdelke z več sladkorja pa kot povprečne (Babylove), pomanjkljive (Bebivita, Hipp 3451, Lino Grisolino, Milupa večerna mlečna kašica po 4. mesecu) ali nezadovoljive (Milupa Miluvit in Mulupa večerna kaša po 6. mesecu)."

 

PREBERITE TUDI: Čokolada naj raje ne bo na otrokovem jedilniku

 

Aditivi - emulgator v kašicah je popolnoma nepotreben

Glede na uredbo o aditivih hrana in živila za dojenčke ter majhne otroke do treh let ne smejo vsebovati sladil, barvil, konzervansov in ojačevalcev okusa.

"Sedem od pregledanih izdelkov ni vsebovalo nobenih aditivov, pet izdelkov pa je vsebovalo sicer dovoljene, vendar ne potrebne aditive. Izdelke z več različnimi aditivi (na primer emulgator sojin lecitin in umetna aroma vanilin) smo označili kot pomanjkljive (Milupa Miluvit in Milupa večerna kašica po 6. mesecu), izdelke z enim aditivom (umetno aromo) kot povprečne (Milupa večerna kašica po 4. mesecu in Lino Grisolino) in izdelek, ki je imel dodano le naravno aromo vanilje kot dober (Alete). Izdelki brez aditivov so v tej kategoriji dobili oceno zelo dobro," so ocene kašic pojasnili na ZPS.

 

Nekateri z nedovoljenimi zdravstvenimi trditvami

"Pri označbi smo ocenjevali čitljivost, kontrast in različne navedbe. Noben izdelek ni za označbo prejel oceno zelo dobro. Šest izdelkov je prejelo oceno dobro, pet povprečno in en pomanjkljivo. Nekateri izdelki (vsi izdelki Milupa in izdelek Hipp 3451) so imeli del označbe zabrisan oziroma nenatisnjen in so s tem (glede na informacije na izdelkih istega trgovca s popolno označbo) izgubili podatek o distributerju za Slovenijo, kar smo tudi kaznovali. Na sedmih od pregledanih izdelkov so informacije napisane s premajhnimi črkami, kar smo ocenili kot nezadovoljivo, saj je na izdelku dovolj prostora za zakonodajno določenih 1,2 milimetra. Pri izdelku Beauty Baby je med sestavinami pšenična moka, medtem ko v imenu navajajo, da gre za zdrobovo kašo, pri dveh izdelkih (Bebivita in Hipp 3451) pa je izpuščen delež ene glavne sestavine (zdrob oz. mleko), kar smo "kaznovali" z oceno pomanjkljivo," so bili pošteno strogi na ZPS.

To pa niso edine napake, ki jih počnejo proizvajalci kašic za dojenčke. "Na vloženem listu so bile pri izdelku Bebivita navedene tudi nedovoljene splošne zdravstvene trditve Za zdrav razvoj in Za zdravo rast, o čimer bomo opozorili tudi pristojni inšpektorat. Prav tako so se podatki na listu razlikovali od podatkov na prilepljeni deklaraciji. Na listu so nepravilno zapisani alergeni in navedena napačna aroma, med tem ko so na deklaraciji podatki pravilni. Za skupno oceno označbe je ta izdelek dobil oceno pomanjkljivo," so razkrili na ZPS in dodali:

"Mlečni kaši Alete in Hipp 3451 se oglašujeta kot izdelka brez barvil, konzervansov in ojačevalcev okusa oziroma brez umetnih arom (na kaši Hipp je navedeno: po pravilniku). Takšne navedbe so zavajajoče, saj jih ob upoštevanju zakonodaje ne sme vsebovati nobena mlečna kaša, za kar smo jim znižali oceno."


PREBERITE TUDI: Kako otroka prepričati, da bi jedel zdravo?


ZPS ni ocenil vseh kašic za dojenčke na trgu

ZPS je svoje ocenjevanje tako zaključil, da je žitne in žitno-mlečne kašice za dojenčke najbolje pripraviti kar doma. Pri čemer pa moramo tudi mi opozoriti ZPS, da v ocenjevanje niso zajeli vseh instant žitnih in žitno-mlečnih kašic, ki so na slovenskem trgu. Pogrešali smo na primer kašice ekološkega izvora in z oznako Demeter, ki bi se na seznamu zagotovo znašle na vrhu seznama.

Ko boste torej naslednjič izbirali instant kašico za svojega dojenčka, preverite, ali ima dodan sladkor, kakšna je vsebnost dodanega sladkorja, dajte prednost bio izdelkom, še bolj pa izdelkom ekološkega izvora s potrjenim certifikatom.  

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

3 enostavni in drugačni recepti za velikon...
Velika noč lahko postane obred, ki si ga podarimo drug drugemu za druženje in skupno ustvarjanje. Skupno pospravljanje s...
29
Kako pripraviti velikonočne dobrote za naj...
Pred vrati je velika noč, praznik barvanih jajčk, šunke, potice/kruha, hrena in drugih dobrot. Kaj lahko pripravimo tudi...
27
Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
9
Pripravite dom na Veliko noč
Velika noč je posebna priložnost, ko otroke vzpodbujamo k sodelovanju pri okrasitvi doma s spomladanskim cvetjem in prip...
7



3 ideje za zdrav dojenčkov zajtrk
Svojemu malemu jedcu pripravite doma pripravljen zajtrk iz ekoloških sestavin. Preverite tri odlične recepte, ki smo si ...
Recept za dojenčke: Sladek krompir
Danes je glavna sestavina sladek krompir, recept pa je prilagojen za začetek uvajanja in nadgrajen za osemmesečnika in e...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?