|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Trombofilija ovira spočetje in pomeni tvegano nosečnost

Uredništvo Ringaraja.net, 11.3.2023
Ženska s trombofilijo se lahko sooči z zmanjšano možnostjo zanositve, ko pa zanosi, pa s pogostimi splavi v zgodnji fazi ali smrtjo ploda v poznejši fazi nosečnosti. Zaradi vsega tega je nosečnost, obremenjena s trombofilijo, visoko tvegana.

image
Nosečnost, obremenjena s trombofilijo, visoko tvegana. (Freepik.com)
/11


Povečana nagnjenost k strjevanju krvi (koagulacija), ki je lahko prirojena ali pridobljena, se imenuje trombofilija. Je posledica zmanjšanja ali pomanjkanja nekaterih beljakovin.

Lahko se zgodi tudi, da človek ne ve, da ima to diagnozo vse življenje. V osebni ali družinski anamnezi lahko pogosteje opazimo vensko (na primer trombozo površinskih ali globokih ven na zgornji ali spodnji nogi) ali arterijsko trombozo (kap, srčni infarkt pred 50. letom) in pljučno embolijo.


Ženska s trombofilijo se lahko sooči z zmanjšano možnostjo zanositve, ko pa zanosi, pa s pogostimi splavi v zgodnji fazi ali smrtjo ploda v poznejši fazi nosečnosti, poslabšanjem razvoja posteljice, zaostajanjem rasti ploda, preeklampsijo, prezgodnjim odstopanjem posteljice. Zaradi vsega tega je nosečnost, obremenjena s trombofilijo, visoko tvegana.


PREBERITE TUDI: Nisi ti kriva, ker ne moreš zanositi!

 

Pomembna je pravočasna diagnoza trombofilije

Tako o trombofiliji govori dr Jelena Otašević, porodničarka-ginekologinja iz Beograda. Poudarja tudi, da je diagnoza trombofilije pomembna za načrtovanje otrok in da je pomembno, da jo ginekolog in hematolog pravočasno odkrijeta, da sprejmeta preventivne ukrepe za dokončanje nosečnosti ter zaščito tako matere kot otroka.

"Nosečnost je sama po sebi stanje povečane nagnjenosti k strjevanju krvi ali kot mi ginekologi rečemo hiperkoagulabilno stanje. Če ima tudi nosečnica neko vrsto trombofilije, je jasno, da se tveganje še povečuje, zlasti pri ženskah, ki so imele trombozo pred nosečnostjo. Po podatkih Ameriškega združenja ginekologov in porodničarjev ima približno 50 odstotkov žensk, ki med nosečnostjo dobi trombozo ali pljučno embolijo, trombofilijo," pravi dr. Otašević.

Vsaka trombofilija, pojasnjuje naša sogovornica, ne bo imela resnih zapletov. Večinoma je odvisno od vrste in oblike, kar upoštevajo ginekologi in hematologi, ki nato skupaj skrbijo za nosečnico.


PREBERITE TUDI: V petek, ob 16. uri, sem doživela spontani splav 


"Obstaja standardna paleta testov za diagnosticiranje prirojene in pridobljene trombofilije. Za prirojene mutacije preučimo nekatere alele na genih, odgovornih za blokiranje beljakovin, in analiziramo aktivnost ustreznih blokirajočih beljakovin. Za pridobljene se opravi analiza protiteles (antifosfolipidna protitelesa, antikardiolipinska protitelesa - ACA, lupusni antikoagulant - LAC in beta2glikoproteini - beta2GLP 1 in 2). Poleg zgornjih analiz se določijo tudi protrombinski čas (PT), aktivirani delni tromboplastinski čas (aPTT), čas koagulacije (VC), D-dimer, fibrinogen, trombociti. Vse analize se opravijo iz vzorca krvi," pojasnjuje dr. Otašević.

 

Kako poteka zdravljenje nosečnice s trombofilijo?

"Najpogostejša pridobljena trombofilija je antifosfolipidni sindrom, ki ga spremlja arterijsko-venska tromboza in (ali) dva ali več splavov pred 10. tednom nosečnosti in (ali) zmanjšano število trombocitov in povišana nekatera od zgoraj navedenih protiteles. Izven nosečnosti same trombofilije ni mogoče zdraviti, razen če pride do tromboze, ki jo nato zdravimo po protokolih," poudarja dr. Otašević.


PREBERITE TUDI: Nosečnost in služba: Ob teh 5 znakih je čas, da zaključite z delom


Ginekolog v takih primerih nosečnici, glede na vrsto in obliko trombofilije, v dogovoru s hematologom uvede nizkomolekularni heparin, aspirin ali metilfolat. Odmerjanje je odvisno tudi od vrste in oblike trombofilije.

"Pregledi hematologa morajo biti redni, s pogostejšim preverjanjem D-dimerja in drugih parametrov, ki jih lahko zahteva. Obvezno je spremljanje dinamike rasti ploda z ultrazvočnimi pregledi, pregled plodovega, placentnega in materničnega obtoka.

Presejanje za trombofilijo se opravi, če je prišlo do zgodnjih splavov, smrti ploda v maternici, upočasnitve rasti ploda, hude preeklampsije, odcepitve posteljice, sindroma HELLP, če je bila prej trombembolična bolezen," pojasnjuje dr. Otašević.


Simptomi niso jasni

"Razen če to povzroči nastanek krvnega strdka, ki delno ali v celoti zamaši krvno žilo, simptomi trombofilije niso jasni in vidni. Mnoge ženske vse življenje ne vedo, da imajo trombofilijo, ker nimajo simptomov. V arterijah in venah se lahko tvorijo strdki. Lahko so prizadete globoke in površinske vene s simptomi, kot so bolečina, pordelost, oteklina in teža v nogah, če pa jo zaplete pljučna embolija, je opazna težava z dihanjem in bolečinami v prsih. Kar zadeva arterijsko trombozo, lahko krvni strdek, odvisno od tega, katera arterija je prizadeta, povzroči možgansko kap, srčni infarkt ali težave s placento med nosečnostjo, slabo sposobnost zanositve, ponavljajoče se splave, težave z nosečnostjo, kot so huda preeklampsija, zaostalost rasti ploda, plod smrt v napredni nosečnosti, pa tudi prezgodnji porod," pojasnjuje dr. Jelena Otašević.

 

PREBERITE TUDI: Preeklampsija in eklampsija


VIR: Ringeraja.rs

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zunanji obrat v nosečnosti
Zunanji obrat v nosečnosti se izvaja, kadar plod ni v glavični vstavi. Izvaja se ga s prijemom na plod skozi trebušno st...
12
Prepovedana opravila za nosečnice
Čeprav so nosečke nagnjene k temu, da morajo pred porodom do potankosti urediti svoje gnezdece, je priporočljivo, da se ...
8
Čudni prvi znaki nosečnosti
Včasih prvi znaki nosečnosti niso prav nič romantični oziroma so lahko prav "čudni" in naporni. Kakšni, preverite v čl...
4
Jemanje vitamina D med nosečnostjo koristi...
Raziskava je pokazala, da je bilo pri dojenčkih, rojenih materam, ki so dnevno jemale vitamin D od drugega trimesečja do...
4



Težave z dihanjem v nosečnosti
Skoraj vse nosečnice mučijo težave z dihanjem, krvavitve iz nosu in občutek zamašenega nosu. Še zlasti krvavitev iz nosu...
Dr. Pušenjak: Cepljenje nosečnic
Z dr. Stankom Pušenjakom smo se pogovarjali o cepljenju nosečnic - kdaj in za koga se priporoča.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?