|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Unicef in WHO: Matere s Covidom-19 naj še naprej dojijo

Uredništvo Ringaraja.net, 26.5.2021
Ob 40. obletnici sprejetja Mednarodnega kodeksa o trženju nadomestkov materinega mleka Unicef in WHO opozarjata, da agresivne reklame za mlečne formule matere še vedno odvračajo od dojenja. Še posebej v času epidemije s Covidom-19.

image
Unicef in WHO priporočata izključno dojenje prvih šest mesecev otrokovega življenja in nato dojenje ob uvajanju ustrezne dopolnilne prehrane do drugega leta ali po želji še dlje. (Foto: Freepik)
/11


"Agresivno trženje nadomestkov materinega mleka še naprej odvrača ženske od dojenja, kar ogroža zdravje otrok in žensk," sta ob 40. obletnici sprejetja Mednarodnega kodeksa o trženju nadomestkov materinega mleka opozorila izvršna direktorica Unicefa Henriette Fore in generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyes.

Ob tej priložnosti Unicef in WHO pozivata vlade, zdravstvene delavce in otroško prehrambeno industrijo, naj v celoti vpeljejo zahteve tega kodeksa ter jih spoštujejo.

Večina držav je namreč sprejela zakone, s katerimi so vpeljale vsaj nekatere določbe kodeksa (med njimi tudi Slovenija), toda žal je le 25 držav sprejelo celoten kodeks. Se jim bo kmalu pridružila tudi Slovenija?

 

PREBERITE TUDI:  24 ganljivih fotografij dojenja

 

Zahteve kodeksa

Leta 1981 so se zdravstveni delavci z vsega sveta zbrali na Svetovni zdravstveni skupščini, da bi obravnavali vprašanje agresivnih tržnih taktik industrije za hranjenje dojenčkov in malčkov, ki je spodbujala hranjenje z mlečno formulo namesto z materinim mlekom, kar je povzročilo znatno povišanje stopnje obolevnosti in umrljivosti otrok.

Rezultat srečanja je bilo sprejetje Mednarodnega kodeksa o trženju nadomestkov materinega mleka - prelomnega političnega okvira, ki je bil zasnovan z namenom preprečevanja, da bi zaradi komercialnih interesov upadel delež dojenih otrok, kar bi škodovalo zdravju in prehrani najmlajših prebivalcev sveta.

Kodeks med drugim vsebuje naslednje zahteve: 

 1) Vlade morajo sprejeti in vpeljati zakone, ki bi preprečili, da bi komercialni interes lahko spodkopal prizadevanja za dojenje, optimalno hranjenje otrok in dojenčkov ter zdravje otrok in mater med nosečnostjo ter v času dojenja.

2) Zdravstveni delavci morajo zaščititi, spodbujati in podpirati dojenje, prav tako pa ne smejo sprejemati sponzorstev podjetij, ki tržijo hrano za dojenčke in malčke na področju šolnin, nagrad in nepovratnih sredstev ter med sestanki ali na dogodkih.

3) Industrija za hranjenje dojenčkov in malčkov se mora javno zavezati k doslednemu globalnemu upoštevanju Mednarodnega kodeksa o trženju nadomestkov maternega mleka in nadaljnjih pomembnih resolucij Svetovne zdravstvene skupščine.

 

PREBERITE TUDI:  Lahko bolna še vedno dojim?

 

Matere, obolele s Covidom-19, naj še naprej dojijo!

Kodeks je tudi danes, po 40 letih od sprejetja, še vedno enako, če ne celo še bolj pomemben.

"V lanskem letu so določeni prodajalci hrane za dojenčke izkoristili pandemijo virusa Covid-19 za promocijo svojih izdelkov in se pri tem sklicevali na neutemeljene strahove, da bi se lahko Covid-19 prenašal tudi z dojenjem.

Smernice Svetovne zdravstvene organizacije in Unicefa so jasne: tudi matere, ki menijo, da bi lahko bolehale za Covidom-19 in tiste, pri katerih je bila bolezen že potrjena, naj še naprej dojijo," sta Unicef in WHO zapisala v skupni izjavi.

 

Delež izključno dojenih otrok se je povečal za 50 odstotkov

Kot smo lahko prebrali v zgoraj omenjeni izjavi, dojenje ščiti otroke pred okužbami in rešuje življenja. Podpira čustveno vez med materami in otroki, poleg tega pa ima še celo vrsto drugih koristi za duševno zdravje.

Dojenje je torej bistvenega pomena za vseživljenjsko prehrano, zdravje in dobro počutje otrok. Polega tega zmanjša družinske in vladne stroške ter stroške zdravstvenih ustanov. 

  V zadnjih štirih desetletjih se je delež izključno dojenih otrok sicer povečal za 50 odstotkov, tako da se posledično ocenjuje, da je 900 milijonov otrok po vsem svetu bilo deležnih prednosti izključnega dojenja v otroštvu, povezanih s preživetjem, rastjo in razvojem.

"40. obletnico sprejetja Mednarodnega kodeksa o trženju nadomestkov materinega mleka moramo izkoristiti kot priložnost, da lahko proslavimo napredek, do katerega je prišlo na področju spodbujanja in podpiranja dojenja, obenem pa moramo tudi pogumno zaščititi dojenje kot najboljši začetek v življenju za prav vsakega otroka.

Agresivno trženje nadomestkov materinega mleka odvrača ženske od dojenja, kar ogroža zdravje otrok in žensk. Zato nas ta obletnica opominja tudi na vse tisto, kar moramo še doseči," so opozorili v Unicefu in WHO.

 

PREBERITE TUDI: Pozor - Mikroplastika v stekleničkah je dojenčkom nevarna

 

Najnovejši projekt NOSD: Dojenju prijazno mesto

V Sloveniji si za uveljavljanje načel Mednarodnega kodeksa o trženju nadomestkov materinega mleka prizadeva Unicefov Nacionalni odbor za spodbujanje dojenja (NOSD), ki deluje od leta 1996, sestavljajo pa ga strokovnjaki s področja zdravstva - izvajalci zdravstvenega varstva, učitelji na fakultetah, svetovalke za dojenje z mednarodno licenco IBCLC in laične svetovalke.

NOSD podpira smernice Unicefa in WHO, ki priporočata izključno dojenje prvih šest mesecev otrokovega življenja in nato dojenje ob uvajanju ustrezne dopolnilne prehrane do drugega leta ali po želji še dlje.

Kodeks morajo v celoti izpolnjevati ustanove, ki imajo naziv Novorojencem prijazna porodnišnica (12 ustanov v Sloveniji) in Dojenju prijazna zdravstvena stanova (5 ustanov v Sloveniji). V sodelovanju z Ministrstvom za zdravje NOSD izvaja tudi projekt Dojenju prijazno mesto - pobudo, ki je usmerjena v zagotavljanje podpore doječim materam in družinam v lokalnem okolju, h kateri so se kot prvi priključili Novo mesto, Kranj, Slovenj Gradec in Mislinja.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zgodbe malih junakov: Nac in Edi
Svet se mi je porušil, padla sem v nezavest. Zdravnik je možu še pojasnil, da za mene bo to sicer porod, ampak za njih s...
50
Otroška imena povezana z naravo
Preverite 30 čudovitih fantovskih in dekliških imen, ki izvirajo iz ljubezni do narave.
34
3 najpogostejša vprašanja: Vročina pri doj...
Pri kakšni temperaturi lahko pri otroku govorimo o vročini? Kdaj otroka z vročino peljati k zdravniku? Kaj narediti ob p...
23
Najlepša pomladna otroška imena
Prihaja pomlad in če ste v veselem pričakovanju, smo prav za vas pripravili seznam najlepših pomladnih imen za dekleta i...
14



Nočno hranjenje dojenčka
Na začetku je ritem hranjenja približno enak podnevi in ponoči. Kasneje pa dojenček začne ponoči delati vedno daljše raz...
Dojenje: Kakšen je pravi videz materinega ...
Ogromno mamic se ob rojstvu novorojenčka zaskrbljeno sprašuje, ali je njeno mleko dovolj hranljivo, dobro za otroka, ker...