|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Z materinim mlekom zdravijo raka

Uredništvo Ringaraja.net, 1.9.2023
Znano je, da ima materino mleko izjemne lastnosti tako s prehranskega vidika kot tudi za zdravje dojenčka, saj mu pomaga hitreje preboleti bolezen, če do nje pride. Ampak ste vedeli, da materino mleko uporabljajo tudi za zdravljenje raka?

image
Materino mleko uporabljajo za zdravljenje raka. (Freepik.com)
/11


Materino mleko so začeli uporabljati kot zdravilo proti raku potem, ko so švedski znanstveniki naključno odkrili, da vsebuje sestavino, ki »ubija« rakave celice. Po petih letih intenzivnih raziskav učinkov materinega mleka na celice tumorja so se začeli kazati rezultati.

Raziskava, ki so jo izvajali na bolnikih z rakom na mehurju, je prinesla obetavne rezultate. Raziskovalci verjamejo, da sestavina v materinem mleku, ki so jo poimenovali Hamlet, pomaga tem bolnikom, v prihodnje pa naj bi pomagala tudi pri zdravljenju raka debelega črevesa in materničnega vratu.

 

PREBERITE TUDI: Materino mleko je super hrana

 

Čudežna sestavina v materinem mleku

Glede na laboratorijske raziskave, sestavina materinega mleka, imenovana Hamlet, »ubija« 40 različnih vrst raka, pri tem je posebej pozitivno to, da pri tem ne poškoduje zdravih celic, kar pomeni, da ne povzroča težkih stranskih učinkov kot zdravila, ki se uporabljajo pri kemoterapiji.

Profesorica Catharina Svanborg, znanstvenica in pobudnica raziskave, je povedala, da je »v Hamletu nekaj čarobnega, saj ima sposobnost odkrivati rakave celice in jih pokončati.« Kot izpostavlja Svanborgova, ki dela kot imunologinja na švedski univerzi Lund, materino mleko vsebuje beljakovino alfa-laktalbumin, ki se v črevesju »pretvori« v nekakšnega protirakavega agenta.

 

POGLEJTE TUDI: Video -Materino mleko je pravo tekoče zlato

 

 Do odkritja so prišli povsem naključno

Do tega izjemnega odkritja so strokovnjaki prišli povsem po naključju. Pri izvajanju nekega poizkusa, so potrebovali človeške celice in bakterije, da bi ugotovili kakšne so antibiotične lastnosti materinega mleka. Iz praktičnih razlogov so za to uporabili celice tumorja. »Ko smo v te celice dodali materino mleko, se je na naše veliko presenečenje zgodilo, da so te odmrle. To naključno odkritje je bila prava sreča,« poudarja profesorica Catharina Svanborg.

 

VIR: Dailymail.co.uk

 

PREBERITE TUDI: Rak dojk: Dojenček je svoji mami rešil življenje!

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Otroška imena povezana z naravo
Preverite 30 čudovitih fantovskih in dekliških imen, ki izvirajo iz ljubezni do narave.
12
"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
10
POZOR: Previdno s fiziološko raztopino in ...
Prepogosto izpiranje noska s fiziološko raztopino in uporaba med mamicami priljubljenega nosnega aspiratorja prinese tud...
5
Neverjetne porodne fotografije
Porodne fotografije, ki vas bodo pustile odprtih ust.
4



Dojenje: Kakšen je pravi videz materinega ...
Ogromno mamic se ob rojstvu novorojenčka zaskrbljeno sprašuje, ali je njeno mleko dovolj hranljivo, dobro za otroka, ker...
Koliko mleka popije dojenček?
Najpogostejše vprašanje mamic je, koliko mleka popije njihov dojenček in ali je to dovolj, preveč ali premalo. Naj bo do...