|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

14 stvari, za katere se mame ne bi smele nikoli opravičevati

Uredništvo Ringaraja.net, 28.10.2023
Ta seznam ni izčrpen. Morda se dogajajo druge stvari, za katere meniš, da bi se morala opravičiti, vendar ti ni treba. Ti si mama. Ljudje te ne bodo obsojali tako strogo, kot sama sebe.

image
/11


Mame ... hitro se opravičujemo, ko nam ne uspe doseči tistega, za kar smo mislile, da lahko. Ta opravičila so tako nepotrebna. Slabo počutje zaradi tega, kar mislimo, da drugi ljudje mislijo, nikomur ne koristi. Smo matere, vendar smo še vedno ljudje, čeprav se od nas morda pričakuje, da smo nadljudje. Moramo biti prijazni do sebe in se nehati ves čas opravičevati, je za Baby Chick zapisala Kristen Winiarski.

Opravičiti se za slabo vedenje je dobro. Prav je, da se opravičimo, če nekoga prizadanemo ali smo neprijazni. Navsezadnje so to stvari, ki jih poskušamo privzgojiti svojim otrokom.

 

Obstaja pa nekaj stvari, za katere se mame nikoli ne bi smele opravičevati:

 

1. Potrebujem odmor

To je verjetno najpogostejši razlog, da se počutimo krive. Navsezadnje imamo rade svoje otroke in rade preživljamo čas z njimi. Potreba po ločitvi od njih lahko povzroči občutke krivde. Imate pravico do odmora. Povejte svojemu partnerju, kaj potrebujete, ker ne more brati vaših misli. To ni nekaj, za kar bi se morale opravičevati, saj vsak potrebuje čas zase – še posebej mame.

 

PREBERITE TUDI: Nisem na vrsti za spanje ali romantiko, sem pa na vrsti, da sem mama

 

2. Starševske odločitve, ki jih sprejemamo

Ob vstopu v materinstvo si ženske oblikujejo ideje o tem, kaj morajo storiti ali kako bodo ravnale v določenih situacijah. Ne le, da se moraš boriti proti tem predsodkom, ampak tudi proti vsem drugim mamam, ki ti svetujejo. Čeprav so nekateri nasveti lahko koristni, je materinstvo "poklic", v katerem se učiš sproti. Ko gre za tvojega otroka, je ključnega pomena zaupanje svojim instinktom. Niti dva dojenčka nista enaka, zato je razumevanje svojega otroka in tega, kar je zanj prav, pomembnejše od tega, kar vam govorijo drugi.

 

3. Odpoved načrtov

Načrtovanje s prijatelji je lahko zelo zabavno. Morda se boš lotila teh načrtov z najboljšimi nameni, včasih pa jih boš morda želela odpovedati. Morda si izčrpana, ker si bila ponoči z otroki. Morda bi raje oblekla pižamo in ostala doma. Iti ven s prijatelji je zelo zabavno, a včasih preprosto nisi kos izzivu. Naj vas ne bo strah odpovedati ali reči ne.

 

4. Dojenje v javnosti

Povsem normalno je, da si včasih želiš ven iz hiše, seveda z otrokom. Če je otrok lačen, ga morate dojiti, ko ste zunaj. Vaša pravica je, da to storite! Ne opravičuj se drugim zaradi tega. Vaš otrok je pomembnejši od tega, kar si drugi mislijo. Lažje postane, ko opustiš skrbi, kaj si drugi mislijo. In najverjetneje se večina ljudi sploh ne bo zavedala, da dojiš.

 

5. Kozarec vina

Biti mama je težko delo. Če se želiš sprostiti ob kozarcu vina, margariti ali viskiju, je odločitev tvoja. Ni se ti treba opravičevati za to.

 

6. Vaš dojenček se obnaša kot dojenček

Obstajajo situacije, ko se bo vaš dojenček obnašal kot dojenček, in ne morete storiti ničesar, da bi to preprečili. Otrok bo jokal, bo lačen in nervozen. Opravičevati se ljudem, ker se vaš otrok obnaša kot otrok, je nekoliko neumno, če pomislite na to.

 

PREBERITE TUDI: 10 smešnih situacij, v katerih so se znašle utrujene mamice 

 

7. Ne delite igrač

Samo zato, ker je moj otrok v vaši bližini, ne pomeni, da mora deliti svoje stvari. Tudi nekaterih svojih igrač ne mara deliti z bratom. Ne bom se opravičevala za to, da moj otrok hrani svojo najljubšo igračo stran od vašega otroka in se tudi ne bi smela.

 

8. Ti ali hiša je v neredu

Čaka te veliko dela. Če hiše ne pospraviš do konca in ne pospraviš perila, pa vas nekdo obišče, ti ni treba biti pozorna na to. Zelo si utrujena. Ne opravičuj se za udobna oblačila ali poporodni trebušček.

 

9. Ne dovolite vsakomur, da bi prijel otroka

Ko imate novorojenčka, si vsi želijo otroka držati v rokah. Ni vam treba dovoliti, če vam je neprijetno. To je tvoj otrok in tvoja odločitev. Samo zato, ker imate otroka, še ne pomeni, da se ga ima vsakdo pravico dotikati.

 

10. Zamujate

Pri dveh otrocih se mi zdi čudež, če pridemo nekam pravočasno. Pripraviti jih, da gredo ven, je lahko celotna produkcija in kljub mojim najboljšim prizadevanjem morda ne bomo ven, ko nameravam. In to je v redu.


11. Svojim otrokom dovolite čas pred zaslonom

Vsi imamo radi filme in televizijo. Seveda jim ne boste dovolili, da ure in ure preživijo pred ekranom, a tudi vaši otroci si lahko ogledajo svojo najljubšo oddajo ali risanko. Ne bo jih uničilo.

 

12. Delite slike svojih otrok ali govorite o svojih otrocih

Naši otroci so čudoviti in ne bi se smeli počutiti čudno, če njihove slike in zgodbe delimo z izbranimi ljudmi. Ker si mama, se lahko včasih počutiš izolirano. Ponosna si na svoje otroke, kot vsaka mama.

 

13. Občutiti vse občutke

Rojstvo otroka bo prebudilo čustva z intenzivnostjo, za katero niste vedele, da je možna. Jokala boš. Izkusila boš vseobsegajočo ljubezen in tudi razočaranje. Ni se ti treba opravičevati za svoja čustva in jih lahko izraziš, kadar je to potrebno.

 

PREBERITE TUDI: Zdaj, ko imam otroke, pogrešam ... teh 50 stvari

 

14. Prošnja za pomoč

Ko si mama, je toliko pritiska, da moraš narediti vse. To še posebej velja, če si mama, ki ostane doma. Nekaj ??dni ne pomijem posode. Nekaj ??dni si ne umijem las. Čiščenje tal je običajno nizko na mojem seznamu prioritet. Če potrebuješ odmor ali da ti partner pomaga pri nečem, se pogovori o tem. Nikoli se ti ni treba opravičevati, ker ste prosila za pomoč, ko jo potrebuješ.

 

Ne pozabi, da ta seznam ni izčrpen. Morda se dogajajo druge stvari, za katere meniš, da bi se morala opravičevati, vendar ti ni treba. Ti si mama. Ljudje te ne bodo obsojali tako strogo, kot sama sebe.

 

Vir: Ringeraja.rs

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Afnanje z otrokovim imenom
V starih časih starši niso niti približno tako komplicirali z imenom kot sodobni starši, ki so se zaradi imena še neroje...
7
VIDEO: Čiščenje noska pri otroku
Sluz, ki se nabira v nosu otežuje dihanje, vpliva na kakovost spanja in hranjenja ter povzroča splošno slabo počutje. Če...
5
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
5
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
5



Navezanost otroka na mamo
Primarni skrbnik otroka, navadno mati, zanj skrbi celostno. Najprej z zadovoljevanjem primarnih bioloških potreb, kot st...
Kaj sploh dela ženska, ki ne hodi v službo?
Si tudi ti sita vse dni odgovarjati na fraze v stilu "pa kaj delaš cel dan, ker nisi v službi"? Tudi tale mamica je bi...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?