|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zakaj bi morala vsaka mama imeti poporodni načrt?

Petra Znoj, 3.12.2023
Po porodu se znajdeš v povsem novi situaciji. Zato je nujno, da se nanjo pripraviš. O tem, kako, kdaj in zakaj pripraviti poporodni načrt, smo se pogovarjali poporodno dulo, Asjo Samec.

image
Zakaj potrebujemo poporodni načrt? (Freepik.com)
/11


Ko zanosimo, porabimo mesece za načrtovanje – katera prehranska dopolnila potrebujemo, kakšen porod si želimo, kaj početi, da se bo otrok pravilno razvijal … Ob vsem tem pa pozabimo, da je četrti trimester prav tako pomemben.

 

Ko pride dojenček, se življenje spremeni. Obdobje po porodu, znano tudi kot četrto trimesečje, prinese pomembne spremembe: v tvojem telesu, duhu, in družini. Po rojstvu otroka doživljaš velike hormonske spremembe, tudi porod sam po sebi je naporen dogodek. Dodaj še kronično pomanjkanje spanja in povečane potrebe po hranilih in dobiš recept za neravnovesje.

 

Ženske v poporodnem obdobju so bolj dovzetne za anemijo, anksioznost, utrujenost in depresijo. Zato prav tako, kot potrebujemo porodni načrt, potrebujemo tudi poporodnega.

O tem, kako, kdaj in zakaj pripraviti poporodni načrt, smo se pogovarjali poporodno dulo, Asjo Samec.

 

Kako pomemben je poporodni načrt?

Poporodni načrt je zelo pomemben za vsako mamico. Ta načrt odloči, kako se bodo mama, dojenček in cela družina počutili, zacelili, se povezovali. Začrta navezanos,t partnerstvo in zdravje, olajša nam prehod. Reče se: prvih 40 dni za naslednjih 40 let.

 

PREBERITE TUDI: Fotografije, ki slavijo telo nepopolne mame 

 

Kdaj naredimo načrt?

Dobro je, da poporodni načrt naredimo dovolj zgodaj, če je to le mogoče. Že v začetku nosečnosti se lahko pogovarjamo o tem, kako si kdo predstavlja to obdobje. Glavne stvari pa je najbolje začrtati nekje na polovici nosečnosti, saj nekatere priprave trajajo dlje časa, hkrati pa takrat mamice še nismo preveč okupirane s porodom. Bolj kot se porod približuje, bolj razmišljamo o njem in potem si rečemo, samo da rodimo, kasneje pa že bomo. Sicer je smešno, vendar je boljše, da naredimo najprej poporodni načrt, potem porodnega.

 

Ali se lahko na to obdobje pripravimo same ali potrebujemo pomoč?

Načeloma lahko poporodni načrt pripravijo mamice same, vendar morajo vedeti, kaj jih čaka, kaj se bo takrat dogajalo. Če imajo izkušnje oziroma so se veliko pogovarjale z vrstniki, ki že imajo otroke, veliko prebrale, potem si približno lahko predstavljajo. Je pa zagotovo dobro, če pri tem pomagamo strokovnjaki. Nihče še ni rekel, da je bil na poporodni čas preveč pripravljen ali je imel preveč pomoči.

 

PREBERITE TUDI: Očetovo pismo otrokovi mami 

 

Kako naredimo poporodni načrt? Kaj so najbolj pomembne točke?

Najprej se moramo odločiti, kaj si želimo. Koliko želimo počitka, kaj želimo delati … Potem preverimo, katere vire imamo na voljo. Če se na primer odločimo, da bomo 40 dni počivale, moramo preveriti, kdo nam lahko pomaga, kaj nam je na voljo – tukaj govorimo tako o financah, hrani, kot tudi o ljudeh.

Ko smo zapisali želje in preverili vire, začrtamo pot, kako bomo do tega prišli. Zelo je pomembno, da mama preda vse zadolžitve. Dobra primerjava je, ko nosečnica iz službe odide na porodniški dopust – takrat more popisati vse, kar v službi počne in naloge predati. Prav tako mora bodoča mamica to narediti za vsakdanje življenje. Kdo bo namesto nas plačeval položnice, pral perilo … celo kdo bo šel po božičnih nakupih, če rodimo ravno v tem obdobju. Če nalog ne bomo razdelile in predale, bomo kasneje opazile, da nekaj ni narejeno in šle pospravit.

Zelo je pomembno, da smo čimbolj konkretni. Ne samo, nekdo drug bo kuhal, ampak točno, kdo bo kuhal kdaj in celo kaj. Mama ima po porodu posebne prehranske potrebe in to je treba upoštevati. Lahko si tudi pripravite recepte vnaprej in nakuhajte kaj hrane za v skrinjo. 

 

Kaj mamice velikokrat pozabimo?

Rada rečem, da poporodni načrt vključuje celo vas pomoči. Naš partner, bližnji ljudje, na katere se lahko zanesemo, potem pa so tukaj še strokovnjaki. Dobro je, da poiščemo številke strokovnjakov, na katere se bomo obrnile, če kaj ne bo šlo po načrtih, na primer: svetovalka za dojenje, dober fizioterapevt, dula, lahko tudi nekoga za Bownovo terapijo, če bo imel otrok krče …

Predvsem pa ne smemo pozabiti v načrt vključiti dejavnosti za skrb zase. Tako za mamo – kjer govorimo predvsem o negi telesa, saj potrebujemo regeneracijo, pa tudi o času zase, hobijih itd., kot za očeta (ali bo še vedno šel vsak četrtek na košarko) in pa seveda tudi za sorojence. Vključiti je treba tudi načrt za ohranjanje odnosa med staršema, v začetnem poporodnem obdobju zmenki in večerje odpadejo – kaj bosta namesto tega počela.

 

PREBERITE TUDI: BLOG: Danes sem slaba mama 

 

S katerimi težavami se mamice največkrat soočajo v poporodnem obdobju?

Veliko jih ima bolečine, zmanjšano koncentracijo, nekatere se spopadajo z izzivi z dojenjem in sprejemanjem poroda, kakšen je bil. Lahko imajo premalo podpore, včasih pa tudi vdor nekaterih ljudi, ki se kar sami povabijo na obisk.

Veliko mamic se sooča z osamljenostjo. Ne zavedamo se, da je dojenček na začetku slaba družba, saj samo jemlje, nič pa ne daje nazaj. Hkrati imamo intenziven občutek odgovornosti in hkrati tesnobo, da bomo nekaj naredile narobe, da se mu bo kdaj zgodilo.

Tukaj je tudi pritisk družbe, ki želi, da se mama (pre)hitro vrne nazaj – nazaj na delo, nazaj v svet, nazaj v svoje stare kavbojke.

Večino razlik in stvari, ki jih prinaša poporodno obdobje, lahko s poporodnim načrtom precej omilimo, vsaj v takšni meri, da nas ne presenetijo. Če smo aktivne, imamo 101 stvar, ki se nam dogaja v življenju, potem pa vse to naenkrat odrežemo, je to velik šok. Če naredimo načrt, vsaj približno razumemo, s čem se bomo srečale in kaj bomo takrat naredile, da ne bomo popolnoma izgubljene. Še vedno bo težko, vendar s podporo in primerno pripravo, bo lažje.

Zavedati se moramo, da je velik razkorak med pričakovanji in resničnostjo. Poporodno obdobje romantiziramo, ne pričakujemo vseh težav in pa predvsem psihičnih naporov, ki jih prinaša. Spremeni se naša identiteta. Čeprav pričakujemo, da bomo postali nazaj tiste osebe, ki smo bile, z dodanim dojenčkom, to ni res, saj se vse spremeni. Zdaj smo mame.

 

PREBERITE TUDI: 9 vprašanj, ki jih NE smeš postaviti mami po porodu!

 

Zakaj se ne pripravimo na poporodno obdobje?

Na poporodno obdobje se ne pripravimo, ker je v našem ustroju, da živimo v skupnosti z drugimi. Včasih so male deklice opazovale in bile del vsega skupaj od začetka. Videle so porod, opazovale so dojenje. Zdaj pa se je vse skupaj spremenilo, z dojenčkom živimo 1 na 1, kar je zelo nenaravno. Izgubile so se modrosti in poseben odnos do tega ranljivega časa, ki sicer hitro mine, ampak je zelo pomemben. Mame so prepuščene same sebi in to še poudarjajo z nekoristno miselnostjo, kot je: sama si hotela tega otroka, zdaj pa še poskrbi zanj.

Poporodno obdobje je polno doživetij in občutij, ki jih skrivamo pred svetom, se jih sramujemo in zato ne predajamo naprej. Tako vsaka naslednja mama zopet verjame, da je edina, ki se s takimi občutji spopada. Kot pravijo, je zgodba o poporodnem obdobju, the greatest story never told (oziroma v prevodu: največja zgodba, a nikoli povedana).

 

Asja Samec je poporodna doula, psihologinja, mama, žena, predavateljica, ki s spletnimi tečaji, podporno skupino ali individualno pomaga nosečnicam in novorojenim mamam, da bi imele lep in prisoten čas po porodu.

Več o njej si lahko preberete na spletni strani in Facebook ali Instagram profilu.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
12
Pomladna potepanja z dojenčki in malčki
Lepi pomladni dnevi kličejo po dolgih sprehodih z dojenčki in kavico s prijateljico, kajne? Da bodo daljši sprehodi udob...
12
Metode uspavanja, ki škodijo otrokovemu ra...
Namesto, da bi poslušali sebe in otroka, se preveč pogosto zanašamo na mnenje strokovnjakov, sorodnikov in znancev. Le r...
9
Ko vam dojenček pade s postelje ...
Hitro se nam lahko zgodi, da v trenutku nepazljivosti nepričakovano naše malo, neubogljeno bitje pade s postelje ali cel...
6



24 močnih fotografij brazgotin carskega reza
photo
V prizadevanju za razbijanje stigme okoli carskega reza matere na družabnih omrežjih vse pogosteje prikazujejo brazgotin...
Si DOBRA MAMA, tudi če imaš SLABE DNEVE
Verjemite mi, vse mame imamo slabe dni. Dnevi, ko smo razočarane, čemerne in se počutimo, kot da ne zmoremo več.




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?