|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zdrave prehranske navade vaše družine

Maja Šogorič, 20.8.2010
Nekaj kratkih, osnovnih nasvetov, kaj narediti, da bodo prehranske navade vaše družine zdrave in prijetne obenem.

image
/11


Vključite vašega malčka v proces načrtovanja družinskih obrokov in pojdite skupaj z njim v trgovino. Nakupovanje živil lahko enostaven in krasen način, kako otroku približati pomembnost zdravega prehranjevanja. Predstavite mu posamezna živila in njegove prednosti pred drugimi.


Kuhajte skupaj z otrokom. Vaše aktivnosti z otroki v kuhinji bodo otrokom ostale v trajnem spominu, z njihovim vključevanjem jim boste privzgojili tudi pozitivne vrednote do hrane, zdravega načina prehranjevanja, poleg tega pa bodo, ko odrastejo, bolj spretni v kuhinji.


Vzemite si čas za skupne družinske obede. Vedno jejte za mizo, pogrinjek pa naj pomaga pripraviti otrok. Pogovorite se o aktivnostih, ki jih načrtujete oz. ste jih že opravili ta dan.


Ne silite otroka s hrano, ki je ne mara, saj lahko situacijo le poslabšate. Izbirčne otroke vključite v pripravo obrokov. Otrok bo zadovoljen, dobil bo priložnost, da sam izbira recepte in živila. Hrano bodo mnogo rajši pojedli, če jo bodo sami pripravili (seveda pod nadzorom odrasle osebe).

 

Na družinskem jedilniku naj bodo vsak dan obroki svežega sadja in zelenjave. Izogibajte se sladkim sokovom in raje pijte vodo.

 

Izogibajte se uživanju nezdrave »hitre hrane« (hamburger, pica, burek, pomfri, čokolada itd.). Ta vrsta hrane ni zdrava za telo, ker je visoko kalorična – že pri enem obroku lahko zaužujemo toliko kalorij, kot jih telo rabi razporejeno čez cel dan. Ker vsebuje veliko soli ali sladkorja ter precej maščob (predvsem nezdravih nasičenih), hitra hrana ni le redilna, ampak vpliva tudi na nastanek sladkorne bolezni. Žal se tudi v Sloveniji vse več otrok sooča s prekomerno telesno težo, za katero so v največji meri krive ravno slabe prehranske navade.

 

Otroka ne nagradite s sladkarijami. Naučiti se mora, do so sladkarije le majhen del prehrane. V vaši shrambi naj bo čim manj nezdravih prigrizkov, kot so čips, smokiji, ipd. Na izbiro naj ima čim več zdrave hrane – en predlog »zdrave sladice« vam predstavljamo v nadaljevanju.


Zamrznjen jogurt z breskvami

Sestavine (za 4 porcije):

  • 4 sveže breskve ali konzerva vloženih breskev
  • Skodelica nemastnega ali »light« navadnega jogurta (brez okusa)
  • ¼ skodelice pomarančnega sirupa
  • 2 čajni žlički medu
  • ½ čajne žličke vanilin ekstrakta

Priprava:

  1. Breskve narežite na manjše koščke. Nekaj koščkov breskve položite v prazne jogurtove kozarce, ostale breskve dajte v manjšo prazno skledo.
  2. Vse preostale sestavine zmešajte v skledi z breskvami. Vlijte v jogurtove kozarce.
  3. Na sredino kozarcev vstavite lesene palčke (kot pri sladoledni lučki). Kozarce pokrijte s plastično ali alu folijo (palčke naj gledajo ven). Kozarce položite na raven prostor v zamrzovalniku. Zamrznite za vsaj 3 ure.
  4. Odstranite plastične kozarce in postrezite.

 

Preberi še:

Emilija Pavlič pravi: Kuhajmo zdravo!


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Drugo trimesečje: Pravilna prehrana + recepti
Od četrtega meseca nosečnosti dalje začne otrok hitreje rasti. V tem času je vaša prehrana lahko v močno oporo najrazlič...
4
Recepti: Potica na sedem načinov
Preverite sedem receptov za praznično potico nekoliko drugače.
3
TOP 7 juh za hladne zimske dni
Tople juhe nas v hladnih dneh ne le pogrejejo, temveč so lahko vir številnih zdravilnih snovi, ki jih potrebujemo v času...
3
Odlična lešnikova potica
December je čas slaščic in piškotov na 1001 način. Danes smo za vas pripravili odličen recept za lešnikovo potico.
3



Zdrave jedi, ki jih lahko pripravite iz riža
Ker ne vsebuje glutena in je lahko prebavljiv, je riž primeren tudi za ljudi z občutljivo prebavo, nosečnice, bolnike in...
Izbirčen otrok: nasveti, ki delujejo
Z neješčostjo se sreča večina otrok, le da je pri nekaterih izrazitejša kot pri drugih in v teh primerih je prehranjevan...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?