|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

RECEPT TEDNA: "Strašne jedi" za dojenčke in otroke

Petra Počkaj Rosa, univ. dipl. biologinja, 30.10.2023
Spet je tukaj noč čarovnic, zato smo pripravili zdrave ideje pošastnega izgleda in dobrega okusa za uvajanje goste hrane.

image
Pošastne palačinke, pajkova juha, strašne in užitne svetilke, vse to lahko naredite tudi, ko uvajate gosto hrano. (Petra Počkaj Rosa)
/11


Zdrave ideje pošastnega izgleda in dobrega okusa za uvajanje goste hrane.


Pajkova juha

Je kombinacija paradižnikove in bučne juhe. In v njej živijo pajki! Ne verjamete? Čigava pa je mreŽa in muhe ujete v njej? Pajek je lačen!


Sestavine:

1 poljubna buča

1 čebula

2 - 3 paradižniki

1 rdeč korenček

1 žlica olja

1 manjša vejica zelene z listi

2 lista luštreka

1 manjša vejica rožmarina

pikico popra

juha ali voda

Za mrežo grški jogurt

Za muhe mleta bučna semena


Priprava:

Bučo po potrebi olupimo, odstranimo semena in narežemo na kocke. Čebulo, korenček in paradižnik grobo narežemo. Na olju (za manjše na vodi) rahlo prepražimo čebulo, dodamo vso preostalo zelenjavo, pražimo še dve minuti, nato zalijemo z vodo ali juho, začinimo z zeleno, luštrekom, rožmarinom in pokrito kuhamo 15 minut. Iz juhe odstranimo zelišča, juho pa po želji pretlačimo s paličnim mešalnikom. Solimo in popopramo za odrasle. Z grškim jogurtom narišemo pajkovo mrežo, posujemo z mletimi bučnimi semeni, lahko dodamo tudi kakđno narezano rozino.


pajkova juha

(FOTO: Petra Počkaj Rosa)

 

Zelene pošastne palačinke

To so najboljše pošastne palačinke. Brezglutenske in bogate s proteini. Grah je zelo dober vir proteinov, je pa majhen in okrogel, zato nekje do 9m ni primeren za dojenčke. Primerne pa so zelene palačinke!

 

PREBERITE TUDI: Strašna pajkova mreža za pojest (RECEPT)

 

Sestavine:

 1 kozarček zmrznjenega mladega graha

1/2 kozarčka sveže narezanih ovsenih kosmičev

50 g ricotta sira (starejšim lahko feto)

1/2 kozarčka zrnatega sira

2 jajci


Priprava:

Vse skupaj zmiksaš v maso v mikserju, na namaščeni ponvi spečeš mini palačinke in jim dodaš straaašne oči in brezzobi nasmeh.


Mumija francoski toast

Toast brez aditivov in kozervansov narežemo na palčke, namočimo v rastlinski napitek in ga popečemo v ponvi. Namažemo s hummusom in ovijemo v povoje iz kumarice ali sira. Dodamo oči iz oliv!


Strašne svetilke

Jabolko narežemo na okrogle rezine, izdolbemo trikotne oči in strašna usta, premažemo s poljubnim namazom iz oreščkov (mandljev, lesnikov ali arašidov)


jabolka

(FOTO: Petra Počkaj Rosa)

 

Pajkove tortice

Mini organske riževe vaflje premažemo z domačo marmelado, brez sladkorja. Okrasimo z malino ali robidnico v sredini in naredimo noge iz narezanega rdečega grozdja.


Telečja obara s krompirjevimi duhci!

Recept za telečjo obaro vam zaupam naslednji teden.

Krompirjeve duhce pa lahko uporabite tudi v katerikoli drugi zelenjavni juhi.


Pripravite pire in ga nabrizgate v majhne stolpice, za oči lahko uporabite nasekljana semena.


PREBERITE TUDI: Recepti z zdrobom

 

VIR: www.skrbenstars.si



 

petra počkaj rosa

Petra Počkaj Rosa je biologinja in mamica, že več let pa se posveča preučevanju prehrane dojenčkov, predvsem temi uvajanja dojenčkov v zdravo družinsko prehrano.

Med prvimi v Sloveniji je raziskovala in predstavljala BLW metodo hranjenja. Svoje bogato znanje in izkušnje staršem predaja v tečaju Gremo za mizo.

V tečaju poleg strokovnih smernic za uvajanje, izkušenj mamic in praktičnih nasvetov, izčrpnega seznama priporočenih živil po mesecih in predlogov jedilnikov skupaj z drugimi strokovnjaki predstavi tudi zelo pomemben vzgojni vidik uvajanja ter handling dojenčka med prvimi hranjenji, ko ta še ne sedi samostojno.

Več o Gremo za mizo >>TUKAJ<<.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Previdno pri nabiranju čemaža
Centru za zastrupitve Interne klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana opozorjajo nabiralce čemaža ali divjeg...
4
Jedi, ki ustavljajo drisko
Preverite, s katerimi jedmi lahko preženete drisko pri otroku, ki pogosto spremlja gripozna in virusna obolenja oziroma ...
4
Gluten oziroma žitarice uvajajte postopoma
Marsikateri starš je v dilemi, kako zgodaj lahko žita, ki vsebujejo gluten ponudi svojemu otroku, ki se na gosto hrano š...
4
Jagodni mafini (brez jajc in mleka)
Jagodna sladička za vse ljubitelje sladkih dobrot, tudi tiste, ki imate alergijo na jajca in gluten.
3



Kdaj otroku ponuditi ribe in ostalo morsko...
Poletje je tu in že nam diši morska hrana. Kdaj in kako ponuditi takšne specialitete dojenčku?
Odlične ideje za zajtrk
Inovativne ideje za zajtrk (za dojenčka in celotno družino) in recept za odlične ovsene bananine palačinke




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?