|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Driska pri dojenčku in otroku: Naravne rešitve

Helena Primic, 18.7.2023
Preverite nasvete za enostavne domače pripravke, s katerimi si lahko pomagate, ko dojenček ali otrok dobi drisko.

image
Čeprav uradna medicina ne priznava povezave med rastjo zobkov ter vročino in drisko, ajurveda uči, da ko dojenčku začnejo rasti prvi zobki, se vznemiri vata v asthi dhatu, kar lahko povzroči prebavne težave in drisko. (Freepik.com)
/11


Ko dojenček ali otrok dobi drisko, smo starši upravičeno zaskrbljeni in previdni, saj pri otrocih veliko hitreje pride do dehidracije. 

Da bo ta nevarnost zares čim manjša, lahko otroku pomagate tudi s številnimi naravnimi pomočniki, ki poskrbijo, da je otrokovo blato spet normalne gostote.

Preverili smo, kakšne nasvete za domače samozdravljenje driske pri otroku ima v svoji bogati zakladnici indijska ajurveda.

 

1. Kaša iz makovih zrn

Če ima otrok drisko, mu lahko pripravite lahko prebavljivo in okusno kašo iz makovih zrn, ki je odlična za zaustavitev diareje. Poleg tega poskrbi tudi za trden spanec, da si bo otrok lažje opomogel od driske.

 

PRIPRAVA: Zavrite pol skodelice mleka (poskrbite, da bo surovo in kakovostnega izvora!) in pol skodelice vode, nato dodajte čajno žličko makovih zrn. Kaša je pripravljena, ko semena nabreknejo in se zmehčajo. 

 

PREBERITE TUDI: Tkivne soli - Uporaba pri otrocih

 

2. Sirotka za prvo pomoč

Sirotka je naravni vir mlečnokislinskih bakterij Laktobacillus, ki so pomembne za zdravo prebavo. In ker je otroška driska pogosto rezultat neravnovesja v otrokovi prebavni mikroflori, lahko sirotka pomaga tudi pri driski. Sirotka je tudi dober vir kalija in kalcija, ki vežeta blato. 


PRIPRAVA: Zavrite skodelico surovega mleka in takoj, ko mleko začne vreti, v posodo stisnite malo limoninega soka (približno pol čajne žličke). To bo povzročilo, da se bo mleko sesirilo. Sesirjeno mleko precedite skozi čisto gazo (lahko tudi pleničko) ali gosto sito. Tekočina, ki jo boste precedili, je sirotka.

Ob pojavu driske otroku dajte štiri do pet čajnih žličk sirotke vsakih 10 do 15 minut, kar bi moralo zaustaviti drisko. Toda pozor: če boste s sirotko pretiravali, je lahko učinek nasproten!

 

3. Domače zeliščno zdravilo z medom

Otroku, ki ima drisko, lahko pomagate tudi z domačim zeliščnim zdravilom z medom. Pripravite ga tako, da zmešate eno čajno žličko medu (pazite, da je surov in nesegret med!), pol čajne žličke ghija, ščepec muškatnega oreščka in ščepec žafrana. 

 

POMEMBNO OPOZORILO

Ko ima otrok drisko, ga obvezno pozorno opazujte. Če je driska vse bolj vodena in pogosta ter ima otrok udrte oči, suhe ustnice in deluje zaspano, so to lahko opozorilni znaki za dehidracijo. To je resno stanje, ki zahteva nujno zdravniško pomoč!

 

4. Kalcijev dodatek, ko rastejo zobki 

Čeprav uradna medicina ne priznava povezave med rastjo zobkov ter vročino in drisko, ajurveda uči, da ko dojenčku začnejo rasti prvi zobki (še posebej sekalci in podočniki), se vznemiri vata v asthi dhatu (zobje so namreč stranski produkt asthi dhatu ali oblikovanja kosti) in prebavni ogenj se oslabi, zaradi česar lahko otrok dobi drisko. 

Če je torej driska prišla zaradi zobkov, ki prihajajo, ajurveda priporoča, da otrok uživa več kalcija, ki mu ga lahko ponudite tudi v obliki kakovostnega prehranskega dodatka.

 

PREBERITE TUDI: Otrok je dehidriran. Kako ukrepamo?

 

5. Eno kuhano jabolko na dan za dobro preventivo in kurativo

Če bi radi preprečili drisko pri otroku oziroma jo ustavili, ajurveda priporoča eno kuhano jabolko na dan.

Priprava: Odstranite lupino in peške ter jabolko skuhajte. Ko je skuhano, mu dodajte pol čajne žličke ghija (Tukaj preverite, kako narediti domači ghi!), ščepec kardamoma in majhen ščepec ingverja. Vse skupaj dobro premešajte, pretlačite in ohladite na sobno temperaturo.


NAMIG: Če otrok še pije po steklenički, mu lahko ponudite jabolčno kašo (po potrebi zmešano z vodo), pri čemer boste morali uporabiti cucelj z največjo odprtino ali na cuclju odprtino dovolj povečati.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
10
Vodene koze ali norice: kako otroku pomagati
Preverite, kako dojenčku ali otroku pomagati (o)lajšati srbenje in pospešiti celjenje mehurčkov oziroma kože na povsem n...
5
10 smešnih situacij utrujenih mamic
Vsaka mamica vam lahko pove, da je materinstvo najlepše, pa tudi najtežje hkrati. Preberite resnične in zelo smešne situ...
4
Ko vam dojenček pade s postelje ...
Hitro se nam lahko zgodi, da v trenutku nepazljivosti nepričakovano naše malo, neubogljeno bitje pade s postelje ali cel...
4



3 najpogostejša vprašanja: Vročina pri doj...
Pri kakšni temperaturi lahko pri otroku govorimo o vročini? Kdaj otroka z vročino peljati k zdravniku? Kaj narediti ob p...
Zastrupitve s čistili pri otroku
Pri nas je veliko število otrok, ki zaužijejo čistilo. Zastrašujoče je dejstvo, da toksikološka dežurna služba prejme vs...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?