|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Otrok je dehidriran. Kako ukrepamo?

Tina Južnič, 1.5.2023
Toplejše vreme, otroška razposajenost in igrivost lahko hitro pripeljejo do lažje dehidracije. V primeru, da ima otrok poleg tega še drisko, morate obvezno poskrbeti za dovolj tekočine. Kako pa vemo, kdaj je otrok dehidriran in kako ukrepamo?

image
Nekatere otroke je zelo težko prepričati, da spijejo zadostno količino tekočine in to lahko staršem povzroča nemalo skrbi. (Freepik.com)
/11


Prepoznavanje znakov dehidracije

Najpogostejši znaki, ki opozarjajo na to, da otrok potrebuje tekočino so:

  • suha oziroma lepljiva usta;
  • manjša količina solz ali celo nič solzic, kadar joka;
  • oči so videti kot bi bile malenkost udrte;
  • udrta mečava na otrokovi glavici;
  • manj urina kot običajno ali temno rumen urin, in sicer v zadnjih 6 do 8 urah pri dojenčkih ter v zadnjih 12 urah pri malo starejših otrocih;
  • suha in hladna koža;
  • lenobnost in razdražljivost;
  • izčrpanost in omotičnost pri starejšem otroku.


Kako preprečimo dehidracijo?

Najboljši način preprečevanja dehidracije je s pravočasnim nadomeščanjem izgubljene tekočine. Pomembno je, da otrok zaužije vsaj toliko tekočine, kot je jo izgubil, zaželeno pa je celo nekoliko več.

Manjši otroci lahko dehidrirajo še preden zares začutijo žejo, zato je naloga staršev, da jih spodbujajo k rednemu pitju. Starejši otroci so žejo sposobni že sami pravočasno zaznati, zato jih je tudi lažje prepričati, da pijejo. Pri otrocih so zelo pogoste dehidracije, ki se pojavijo zaradi fizične aktivnosti. Opomnite vaše malčke, da bodo tudi med aktivnostjo pili vsaj vsakih 20 minut.

Svetujemo vam, da svoje malčke že zgodaj navajate, da pijejo večkrat po malo, s čimer ne boste preprečili le dehidracije, temveč boste poskrbeli tudi za bolj zdrav način pitja. Vnos velike količine tekočine naenkrat, ni dober za malo telo.

 

PREBERITE TUDI: Kako poskrbeti, da bo otrok dovolj pil?


Ko ima otrok vročino ...

Tudi kadar ima otrok vročino je zelo pomembno, da spije veliko tekočine. Najbolj ustrezni sta voda ali topel čaj. Poskrbite tudi za to, da bo mali bolnik oblečen v lahka oblačila in da bo počival na primerni sobni temperaturi.


Kadar nagaja "trebušna gripa"

Raziskovanje okolice, okušanje stvari, razne viroze in poletna vročina so še posebej pri manjših otrocih pogosti razlogi za bruhanje ali drisko. Trebušna gripa, kot ji pogovorno rečemo, je v poletnih razmerah precej pogosta in tudi zelo nevarna za dehidracijo. Bodite še posebej pozorni na prepoznavanje njenih začetnih znakov, saj jo le tako lahko pravočasno preprečite.


Otroci, ki imajo blažjo obliko trebušne gripe z drisko, lahko jedo normalno, brez posebnih diet. Pomembno je le, da nadomestijo izgubljeno tekočino, zato naj veliko pijejo. Nekatere raziskave kažejo, da z nadaljevanjem normalne prehrane, brez posebnih diet, lahko celo skrajšate trajanje driske. Otroku in njegovem bolečem trebuščku bo v takem stanju zagotovo najbolje teknilo kaj od naštetega: riž, krompir, kruh, kosmiči, pusto meso, pšenične jedi, jogurt, sadje in zelenjava. Lahka in nemastna hrana mu bosta pomagala pri nabiranju nove energije.

 

PREBERITE TUDI: Kdaj sta driska in bruhanje pri otroku nevarna?


Ko je otrok dehidriran

Dehidriranega otroka nikakor ne smete izpostavljati hudi vročini ali soncu. V času okrevanja je najbolj primerno, da počiva v hladnem okolju, dokler ne nadomesti izgubljene tekočine.

Prvo uro ali dve, po povečani izgubi tekočine, je priporočljivo otroku ponuditi vodo. Kasneje bo morda čutil potrebo tudi po kakšni bolj sladki pijači. Kakšen požirek ali dva le-te mu ne bo škodil.


Otroci, ki so bili dehidrirani ali so iz različnih razlogov izgubili ogromno količino tekočine, naj le-to nadomestijo z oralno rehidracijsko raztopino, ki vsebuje ravno pravšnjo količino sladkorja in soli, da nadomesti snovi, ki jih črevesje potrebuje. Predpiše vam jo lahko zdravnik ali pa jo kupite v lekarni, o uporabi pa se posvetujete s farmacevtom.


Kako otroka prepričati, da bo zaužil dovolj tekočine?

Nekatere otroke je zelo težko prepričati, da spijejo zadostno količino tekočine in to lahko staršem povzroča nemalo skrbi. Če otrok zares trmasto vztraja, da ne bo pil, je morda čas za kompromis. Vi mu ponudite pijačo, za katero veste, da jo obožuje, on pa naj v zameno naredi nekaj požirkov. Pomembno je, da dobi tekočino, ki jo njegovo telo nujno potrebuje.

V primeru, da bo malček zavrnil tudi svoj najljubši sok, poskusite še z lubenico ali katerim koli drugim sadjem, ki vsebuje veliko tekočine. Izgubljeno tekočino lahko dobi tudi s toplo juhico.

Če tudi to ne bo zaleglo poskusite še z malo manj "moralnim" pristopom, s podkupnino. Si morda malček želi nove igračke ali pobarvanke?


Čas za obisk zdravnika

V primeru, da vaš otrok že več kot en dan ni zaužil dovolj tekočine oziroma zavrača vse, kar mu ponudite, je čas, da pokličete zdravnika. Morda vam bo lahko dal kakšen nasvet kar na daljavo ali pa vas bo naročil na pregled. V hujših primerih dehidracije je potrebna hospitalizacija, kjer otrok šele preko infuzije dobi ustrezno količino tekočine in hrane. Ko se bo njegovo zdravstveno stanje začelo izboljševati, se mu bosta povrnila tudi apetit in potreba po tekočini.

 

PREBERITE TUDI: Zdrava pijača za otroke


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ko otroku jezik uhaja med zobe
V predšolskem obdobju se otrok najbolj intenzivno celostno razvija in takrat lahko otrok določene glasove izgovarja na n...
14
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
8
Sprejemanje čustev in čustveno izsiljevanje
Popolnoma nič ni narobe, če jok spremlja bolečino, žalost (tudi pri odraslih). Vseeno pa otroka moramo naučiti, da jok n...
5
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
4



Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Zakaj ima otrok afte?
Afte so razjede na ustni sluznici, ki se lahko pojavijo v vseh starostnih obdobjih, tudi pri otrocih. V hujših primerih ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?