|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Čiščenje dojenčkove ritke in genitalij

M&D, 29.3.2023
Za vas smo zbrali vse, kar morate vedeti o tem, kako pristopiti k pravilnemu umivanju ritke in predela „tam spodaj“ ter k reševanju pleničnih teža: vnete ritke, glist, glivičnih in bakterijskih okužb. Preverite nasvete!

image
/11


Med prvimi nekaj tedni dojenčkovega življenja boste zapravili prav toliko časa pri njegovi ritki kot pri njegovem obrazu. V resnici je tako, da ko ne polnijo svojih ust, polnijo svoje plenice – zato se splača ugotoviti, kaj je zdravo in kaj ni.

 

Vsi smo v šoli poslušali predmet osnovne biologije. Hudiča, naredili smo otroke, zato vemo, kako naj bi izgledali naši spolni organi. A spolni organi novorojenčka lahko precej presenetijo. In medtem ko se ne pogovarjamo o dolžini ali obsegu (oprostite, očki), je velikost pomembna.

 

PREBERITE ŠE: Plenice - katere izbrati, pralne ali za enkratno uporabo?

  

Ste vedeli, da lahko nekatere novorojenčice celo krvavijo iz genitalij?

"Nič nenavadnega ni, če so dojenčkove genitalije v njegovem prvem tednu življenja zatečene, saj mu podate veliko količino hormonov, ki pred porodom krožijo po vašem telesu," pravi babica Laura A. in dodaja: "Nekatere dojenčice imajo celo mini „menstruacijo“ in bel kremast vaginalni izcedek."

 

Krvavenje je progasto in majhno, vendar precej šokantno, če o tem ničesar ne veš, kot je odkrila Lucija D. (32), mama Saše (8 mesecev). "Doma sem bila šele en dan, ko sem v Sašinih pleničkah odkrila kri. Mislila sem, da ima kakšno notranjo krvavitev, zato sem takoj poklicala v bolnišnico," pravi Lucija. "Zdravnik mi je rekel, da je to normalno in da bo v nekaj dneh izginilo. Zdaj o tem pripovedujem vsem prijateljicam, ki pričakujejo deklico, da bodo na kaj takšnega lahko pripravljene," pove mamica.

 

Svojemu podmladku ste dolžni, da zaznate, če kaj ni v redu. Nikomur ni v veselje občutiti neprijeten občutek tam spodaj, zato sta zdravljenje in preprečitev bistvenega pomena.

  

Nič nenavadnega ni, če so dojenčkove genitalije

v njegovem prvem tednu življenja zatečene.

 

Plenični izpuščaj

Zelo pogosta težava, ki se pojavi ob uporabi plenic, je plenični izpuščaj oziroma tako imenovani dermatitis pod plenico. Ta je videti kot majhne rdeče pike, ki lahko prekrijejo področje genitalij, anusa in ritnic. Povzroči ga glivična okužba s Candido albicans in se pogosto pojavi, ko je dojenčkova koža razdražena zaradi mokre ali pokakane pleničke oziroma takšne, ki je ostala predolgo na dojenčkovi ritki. Povečana vlaga znotraj pleničke (ne pozabimo, da dojenčki urinirajo tudi do dvajsetkrat na dan) naredi kožo bolj dovzetno, saj je mokra koža bolj prepustna za dražeče snovi.

 

PREBERITE ŠE: Vneta ritka - plenični izpuščaj 

 

Zaradi tega ob previjanju dojenčkovo ritko vedno dobro očistite in posušite ter pustite, da se prezrači. Uporaba zaščitne kreme in redno menjavanje pleničk, ki jih povijete rahlo in zračno, bosta prav tako pomagala pri preprečitvi pojava pleničnega izpuščaja. Ob zelo resnem stanju vedno obiščite svojega pediatra, ki vam bo morda predpisal protiglivično kremo.

 

Ste vedeli? 

 Blato pri dojenih otrocih ima nižji pH in

zato so dojeni otroci manj dovzetni za dermatitis pod plenico. 

 

Težave z uriniranjem (okužba urinarnega trakta)

Tudi okužbe urinarnega trakta so pogosto posledica bakterije iz dojenčkove ritke, ki vstopi v sečevod, ki vodi iz mehurja. "Novorojenčki redkeje dobijo okužbo urinarnega trakta, saj imajo močan imunski sistem, še posebej, če so dojeni," pravi Laura.

Kljub temu pa pediatra prosite, da vzorec dojenčkovega urina in blata pošlje na laboratorijske preiskave, če je urin temen in smrdeč, ima dojenček vročino, bruha, ima drisko ali slabo pridobiva na teži. To vse so namreč lahko simptomi okužbe urinarnega trakta, ki se pozdravi z antibiotiki.

 

Čeprav se te okužbe pogosteje pojavljajo pri deklicah, kjer je sečevod krajši in bližje zadnjici, je dobra higiena bistvena pri obeh spolih. To pomeni, da zadnjico vedno brišete od spredaj nazaj, da preprečite prenos blata v sečevod.

"Ema je imela nekaj okužb, ko se je začela po potrebi sama brisati," pravi Staša C. (28), mama Eme (3). "S stranišča je prišla z blatom, namazanim čez ves sprednji del, vendar so se z mojim resnim posredovanjem in obrazložitvijo te navade spremenile in okužbe prenehale."

 

Zadostno pitje vode, da preprečite zaprtje (ki poveča okužbe urinarnega trakta) ter izogibanje z alkoholom prepojenim, mokrim robčkom in penečim kopelim, ki razdražijo sečevod, bo prav tako pomagalo. Če se okužbe vedno znova pojavljajo, bo potreben podrobnejši zdravniški pregled.

 

Lahko je posledica refluksa, ko urin potuje nazaj proti ledvicam, zato je bistvenega pomena, da poiščete zdravniško pomoč.

 

PREBERITE TUDI:  Mami, ne morem kakat! - Zaprtje pri otroku 

 

Dečkovi predeli - okužba penisa

Balanitis je bakterijska ali glivična okužba (npr. kandidoza) penisa, ki je po navadi posledica slabega čiščenja, premokre pleničke ali nestresanja zadnjih kapljic urina pri navajanju na kahlico. K sreči je vse to možno brez težav opaziti. Koža na glavici penisa postane bolj občutljiva, srbeča in pordela. Pojavi se lahko tudi bel izcedek ali izpuščaj.

 

Večina težav izgine z rednim menjavanjem plenice in temeljitim čiščenjem, ampak če je po treh dneh še vedno vneto, bi morali težave rešiti z antibiotiki ali protiglivično kremo.

  

Gliste pri otroku: srbeče dejstvo

Za konec pa podančice – ali drugače povedano – gliste. Otroci se teh drobnih belkastih glist nalezejo, ko v usta vtikajo stvari, kot so prsti, ali s tem, ko jedo hrano, okuženo z jajčeci teh glist. Te gliste parazitirajo predvsem v debelem črevesu. Ponoči se ženske gliste odplazijo ven in v gube zadnjične odprtine izležejo jajčeca. Zato se otroci v spanju neprestano praskajo po ritki.

 

Barbara R. (30), mama Jona (2), se tega še predobro spominja. "Ker se je Jon ponoči tako močno praskal po ritki, sem vzela baterijo in posvetila na ritko ter opazila gliste, kako se veselo zvijajo naokoli," pravi Barbara in doda: "Naš pediater nam je vsem v družini predpisal antiparazitsko kremo, da bi preprečili širjenje okužbe. Ob uporabi te je Jona zelo hitro nehalo srbeti."

 

Seveda morate poskrbeti, da se okužba ne prenaša naokoli. S kratko pristriženimi nohti in rednim umivanjem rok pred jedjo boste takšne okužbe lažje preprečili. Prav tako bodite pozorni na redno menjavanje spodnjega perila, pižam, posteljnine, umivanje zadnjice pred zajtrkom in redno menjavanje brisače, ki naj jo uporablja le otrok. Obenem ne pozabite na čiščenje stranišča, vsakodnevno sesanje spalnice in igrač ter brisanje prahu. Resda to pomeni veliko dela, a je še vedno bolje kot srbeča ritka!

 

PREBERITE TUDI: Navajanje otroka na skrb za higieno

 

Dojenčkovo zadnjico vedno brišete od spredaj nazaj,

da preprečite prenos blata v sečevod. 


Vodič za starše: Kako ohraniti otrokovo ritko čisto?

1) SMETE uporabljati bombažne krpe in čisto vodo ali čisto, mokro krpo za vneto mesto.

2) NE SMETE uporabljati penečih kopeli, ki razdražijo nežne otroške genitalije.

3) FANTOVSKE GENITALIJE

Brišite in umivajte stran od penisa, vendar kožico pustite pri miru. Še nekaj let se namreč ne bo umaknila – dokler ne bo star tri do pet let – in spolni organi nekaterih dečkov se ne bodo premaknili, dokler ne bodo dosegli najstniških let. Zato zaenkrat le brišite naokoli in se osredotočite na čiščenje gub in špranj.

4) DEKLIŠKE GENITALIJE

Ne glede na to, ali le brišete ali v celoti umivate, spolni organ svoje dojenčice vedno čistite od spredaj nazaj. Tako ne bo nevarnosti, da bi majhne koščke blata potisnili v vagino ali sečevod in tako tvegali okužbo.

 

VIR: Mama in dojenček, november/december 2009


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
8
VIDEO: Ne pustite dojenčka, da joka!
Poglejte si, kaj se dogaja v dojenčkovih možganih, ko ga pustimo jokati in razumeli boste, zakaj ni dobro pustiti dojenč...
4
5 stvari za zadovoljnega dojenčka v vročih...
Pripravili smo izbor izdelkov, ki jih letos potrebuje vsak dojenček, da bosta kljub vročim dnevom, ki prihajajo, letošnj...
4
Teh 9 reči mama NUJNO potrebuje po porodu!
Katere so tiste nujne reči, ki jih potrebuje mama po porodu, da se lahko mirno posveti svojemu novorojenemu otroku? Prev...
4



Kaj pomeni, če je vaš dojenček hipoton?
Hipotonija pri dojenčku pomeni, da ima nižji mišični tonus, kar se kaže s počasnejšim krčenjem mišic pri dražljaju. Kdaj...
Ko vam dojenček pade s postelje ...
Hitro se nam lahko zgodi, da v trenutku nepazljivosti nepričakovano naše malo, neubogljeno bitje pade s postelje ali cel...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?