|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Je poletje res pravi čas za odvajanje od pleničk?

Helena Primic, 26.6.2023
Poleti je toplo, otrok je veliko zunaj in je lahko tudi nag, zato je manj lužic za brisat in manj mokrih oblačil. Poletje je torej idealen čas za odvajanje od pleničk predvsem za starše. Kaj pa za otroke?

image
Pazite, da iz kahlice ne naredite projekta Kahlica. (Freepik.com)
/11


Že stare mame so rade povedale, da je poletje idealen čas za to, da otroku vzamemo pleničke in ga navadimo na kahlico.

Ker je toplo, je otrok veliko zunaj in lahko tudi nag, tako da je manj lužic, ki jih je treba pobrisati, in manj polulanih oblačil kot v hladnih mesecih.

Poletje je torej idealen čas za odvajanje od pleničk predvsem za starše. Kaj pa za otroke?

 

Kdaj je zares pripravljen?

Ko želimo otroka odvaditi od pleničk oz. ga navaditi na kahlico, je najpomembnejši dejavnik ta, da je otrok na ta razvojni korak zares pripravljen. To pomeni - da so njegovi možgani in izločevalni organi dovolj zreli, da to zares zmore. In tako kot velja pri vseh drugih razvojnih rečeh - od tega, kdaj otrok shodi do tega, kdaj začne govoriti -, velja tudi za nadzor nad lulanjem: otroci so si med seboj zelo različni. Nekateri so suhi že pred drugim letom, drugi se nočejo posloviti od plenice še krepko po tretjem letu.


Kateri so torej tisti znaki, ki nam staršem nakazujejo, da je pa morda vendarle prišel čas za kahlico?

  • Že nekaj dni zapored opažate, da je otrokova plenička suha?
  • Otrok po navadi kaka (in včasih tudi lula) ob istem in predvidljivem času?
  • Imate občutek, da otrok že zaznava, kaj se dogaja v njegovi plenički? Se pri kakanju morda umakne in skrije?
  • Se vam zdi, da otroka umazana plenička moti in vas sam spomni, da mu jo zamenjate?
  • Je otrok pokazal zanimanje za dogajanje na stranišču in vam v povezavi s tem postavlja veliko vprašanj?
  • Otrok že pozna besede kot so lulanje in kakanje?

 

PREBERITE TUDI: Odvajanje od plenic z žvižganjem?

 

To vsekakor niso edini znaki, ki kažejo na to, da se bo vaš otrok morda to poletje poslovil od pleničk, saj se otroci med sabo zelo razlikujejo. Koristilo bo tudi, če se z otrokom poskušate na to temo sproščeno pogovoriti, pa naj gre za dvoletnika ali triinpolletnika. Ga na primer vprašati, če ga polulana plenička kaj moti, in preveriti, ali že zazna to tiščanje preden se polula.

Pri tem pazite, da ste do otroka zares spoštljivi in razumevajoči, da otrok nikakor ne dobi občutka, da je zato, ker še kaka v pleničke "pokakanec" ali podobno. In ne pozabite, da otrok enostavno ne more prehiteti svojega razvoja, zato morda še ni zrel za kahlico, četudi so njegovi starši morda že zreli za odvajanje od pleničk.

 

Ko so vrstniki že vsi brez pleničk ...

Po navadi je okolica nekje do tretjega leta še kar tolerantna, če je otrok še vedno v pleničkah. Toda po tej starosti se pogosto pojavijo pritiski in "dobronamerni" nasveti glede odvajanja od plenič od sorodnikov in vzgojiteljic iz vrtca, ki staršem med vrsticami sporočajo, da otroka razvajajo, ker mu še niso vzeli pleničk. "Zagotovo se jim ne da ubadati z lužicami in pranjem polulanih oblačil," si potihoma mislijo, kar seveda začutijo tudi zaskbljeni starši, ki jih vse bolj skrbi, ali je z njihovim otrokom in vzgojo kaj narobe.


Ne pozabite, vaš otrok čuti vaše skrbi. Zato pozabite na druge in se usmerite predvsem na svoj občutek, vaše doživljanje otroka in vajin odnos. Kaj menite, je otrok zares že sposoben začutiti, kdaj ga tišči lulat in kakat? Se vam zdi, da to čuti, vendar enostavno ne mara kahlice? Ste že poskusili z wc-nastavkom? Preverite svoje občutke in sledite predvsem njim. 

 

PREBERITE TUDI: BLOG - Naš je shodil že pri 11 mesecih!

 

Projekt Kahlica

Za to, da otrok nikakor ne mara kahlice, so pogosto krivi "preveč motivirani" starši, ki iz kahlice naredijo čisto pravi projekt Kahlica, ko mora otrok večkrat na dan sedeti na kahlici, četudi mu ni do tega. Ni čudno, da postane nemiren in se tako močno oklepa pleničk.

 

Privajanje na kahlico mora potekati sproščeno in brez pritiskov. Ko mu prinesete kahlico, naj jo nekaj dni najprej spoznava, se nanjo vsede tudi oblečen ali vanjo posadi medveda, nato pa mu predlagajte, če bi poskusil narediti lužico. Če otroku po par minutah ne uspe, ga ne silite, da še naprej sedi na kahlici, saj se s prisilo gradi odpor. Sprejmite, da pač ni bil pravi trenutek in otroku še naprej nežno predlagajte, da poskusi. Predvsem takrat, ko veste, da že nekaj časa ni lulal ali je pred kratkim veliko popil. Prej kot slej mu bo uspelo. Takrat mu seveda čestitajte, kako velik fant ali velika punca je in kaj vse že zna! 

 

Toda pazite, ko pride do "nesreče". Takrat otroka nikoli ne oštevajte in kregajte, četudi mu je prej že več dni ali tednov uspelo biti suh, temveč mu pokažite razumevanje in empatijo. Od otroka tudi nikoli ne smete zahtevati, da bi moral sam za sabo očistiti svojo lužico, saj mu s tem rušite njegovo temeljno samospoštovanje in ga kaznujete za nekaj, kar je izven njegovih zmožnosti.  

 

Naj bo to poletje polno zabavnih lužic in igrivih polulanih pleničk!


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Nepozaben otroški raj za praznovanja rojst...
V PLANETU LOLLIPOP je za sproščeno vzdušje in varno zabavo vaših najmlajših odlično poskrbljeno.
34
Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
13
Kako ustvariti umetniške pirhe?
Pri pisanih pirhih lahko resnično sprostite svojo domišljijo in dovolite, da pride do izraza vaša umetniška žilica. Pogl...
12
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
8



RESNIČNA ZGODBA: Moj otrok ima Downov sindrom
Diagnoza: Downov sindrom. Bil je neverjeten šok, popolnoma nepričakovana novica in takoj milijon vprašanj. Zakaj prav na...
Prehlad, gripa ali angina?
Smrkav nosek, pordele oči, kašelj, kihanje, razbolelo grlo in splošno slabo počutje – vam je znano? Kako prepoznati, ali...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?