|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Je porod res takšen, kot ga prikazujejo v filmih?

Helena Mlakar, 17.3.2024
Najbrž ste že kdaj zasledili popoln porod, kot ga prikazujejo v filmu. Nosečnica rodi brez težav, takoj po porodu je popolna, ima brezhibno pričesko, vitek pas, naličena je. Pa je res tako?

image
Filmski prizori, kjer ženska rojeva, so včasih popolnoma zgrešeni. (Arhiv Ringaraja.net)
/11


Ko v filmu ali nadaljevanki prikazujejo popoln porod, se zdi, da vse poteka brez bolečin, le nekoliko je potrebno stisniti zobe in je. Novorojenček pride na svet, mamica je takoj spet popolna, polna moči, na njenem čelu ni niti kapljice znoja. Le nekaj minut po porodu sedi na bolniški postelji, okrog nje so šopki rož, dete mirno spi v njenem naročju.


A resnica je, da porod ni popolnoma tak, kot je prikazan v filmu. Zahteva pripravo, bodoča mamica mora pravilno dihati in pravilno izstisniti otroka. Zavedati pa se mora tudi, da takoj po porodu morda ne bo izgledala popolno, morda bo potrebno šivanje presredka, morda bo porod trajal dolgo.

 

PREBERITE ŠE: Najboljši položaj za porod

 

Filmski prizori so včasih popolnoma zgrešeni

Poklicali smo babico Marjeto Žlebnik in jo vprašali, kako se pravi porod razlikuje od fimskega. Povedala nam je, da so filmski prizori, kjer ženska rojeva, včasih popolnoma zgrešeni.

"V filmu po navadi bodoča mamica stiska zobe in vso svojo moč usmerja v glavo. To seveda ni pravilno. Pravo pritiskanje je v spodnji del telesa. Babice po navadi spodbujamo z besedami, da naj pritisnejo tako, kot bi šle na veliko potrebo. Le močneje, seveda," nam je povedala babica Marjeta.

 

Kako izgleda mamica po porodu sploh ni pomembno

Na vprašanja, ali mamica takoj po porodu lahko izgleda popolno, pa nam je odgovorila: "Seveda lahko. Če je porod kratek in ni težak. Nekatere mamice res takoj izgledajo popolno, spet druge pa so zabuhle v obraz ali pa se jim pojavi na stotine drobnih rdečih pikic in podobno. Nekatere ženske imajo po porodu rdeče oči, rdeče beločnice, ker jim popokajo žilice. To se zgodi zaradi napačnega pritiskanja in lahko izgine šele po 14 dneh.

Mamice so po porodu po navadi utrujene, premočene, imajo mokre, skuštrane lase, ampak, tega nihče ne vidi. Oči mladih staršev so usmerjene v novorojenčka," je zaključila Žlebnikova.

 

PREBERITE ŠE: Ob porodu ne pozabite na svoje oči

 

Morda je bil ali pa šele bo vaš porod podoben filmskemu, morda bo pravo nasprotje tistega, kar prikažejo na televizijskih zaslonih. Zagotovo pa bo eden najlepših trenutkov v vašem življenju. Če že ne boste izgledali popolno, bo popoln vaš pogled. Oči matere in očeta vidijo namreč zakladek brez najmanjše napake. Mali, dišeči dojenček to zagotovo je.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

To se zgodi v možganih nosečnice in mamice
Kadar so nosečnice in mamice po porodu pozabljive, zmedene in občutljive, radi rečemo, da jih dajejo hormoni, ponekod ce...
14
VIDEO: Kako razkriti spol otroka
V tujini je zelo priljubljen dogodek, ko starši razkrijejo spol otroka. V zadnjem času postaja to popularno tudi pri nas...
6
Zgodnji znaki nosečnosti: Izcedek
Zanositev povzroči številne spremembe v ženskem telesu in ena od teh je trdnost in položaj materničnega vratu. S spremlj...
5
Rekordno zanimanje za letošnje Okrogle tre...
Strokovne vsebine z več kot 20 področji kot so materinstvo, nosečnost, vzgoja in izdelki za najmlajše, podprte s strani ...
5



Te vaje pomagajo, da se dojenček obrne
Preverite preproste in varne vaje ter druge preizkušene metode, s katerimi lahko otročka v trebuščku spodbudite, da se o...
Poglejte, kako se med porodom premaknejo k...
Ta neverjetna fotografija porodnice dokazuje, kako neverjetno je človeško telo. Poglejte, kako je videti anatomija porod...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?