|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako hrana vpliva na imunski sistem otroka?

Petra Počkaj Rosa, univ. dipl. biologinja, 15.12.2021
Prehranjevanje tako pri otrocih kot pri odraslih ni instant rešitev. Je prej tek na dolge proge. Vedno gre z roko v roki z dovolj kvalitetnega spanca in gibanjem na svežem zraku!

image
Zdravo prehranjevanje je način življenja. Freepik.com
/11


Zdravo prehranjevanje ni nekaj, kar se bo prineslo želene rezultate, če se ga gremo občasno, na primer dva tedna pred začetkom vrtca in šole. Zdravo prehranjevanje je način življenja.

 

Predšolsko obdobje

Vrtčevski otroci in še posebej otroci do drugega leta nimajo izoblikovanega oziroma dozorelega imunskega sistema. Zato je predvsem v najmlajših jasličnih skupinah vedno veliko viroz in otroci si jih dobesedno podajajo med seboj ter so veliko bolni. Včasih zbolijo za več virusi hkrati ali pa se viroze vrstijo kar ena za drugo.

Skrb za zdravo prehranjevanje mamice v času nosečnosti in nato dojenja ter kvalitetno uvajanje goste hrane dojenčku in nato malčku so najboljša naložba v zdravje otroka za vse življenje.

 

PREBERITE TUDI: Ta živila kupujte bio oz. ekološka

 

Zdrava prehrana, kaj je to?

Osnova zdrave prehrane so sveža, sezonska in lokalno pridelana živila preverjene kakovosti. Če želite, da bo prehrana vaše družine zdrava, se izogibajte predelanim in predpripravljenim obrokom, instant kašicam z veliko sladkorja ter sladkarijam ter sladkorju v splošnem. Sladkor ni vaš zaveznik, ko govorimo o ustreznem imunskem odzivu že tako nezrelega imunskega sistema, sploh pa ni priporočljiv v času velike izpostavljenosti virusom.

 

Veliko gibanja

Drugi dejavnik, ki bo pripomogel k razvoju imunskega sistema vašega otroka, je veliko gibanja na svežem zraku. Privoščite si ga ne glede na vreme, ne glede na temperature. Saj veste, kaj pravijo? Ni slabega vremena, so samo “slabo” (vremenu neprimerno) oblečeni otroci.

 

Spanje

Tretji dejavnik, ki je tudi zelo pomemben gradnik imunskega sistema in posledično pozitivnem vplivu na zdravje, je spanje. Otroci - od malčkov do šolarjev - potrebujejo zdravo rutino in dovolj spanja. Veliko se spremeni z vstopom v vrtec, ki lahko povzroči večjo mero stresa, zato je pomembno, da odrasli otroku zagotovimo večerno umirjanje in dovolj kvalitetnega počitka.

 

PREBERITE TUDI: Kakšno hrano pripraviti otroku, ko zboli?


 


 

petra počkaj rosa

 

Petra Počkaj Rosa je avtorica tečaja 'Gremo za mizo – Uvajanje dojenčka v zdravo družinsko prehrano', sicer pa diplomirana biologinja in mamica sinu Danu in hčerki Ani Emi.

Vse izkušnje iz področja biologije, priprave hrane in uvajanja hrane svojima otrokoma je spravila na papir in nastal je program GREMO ZA MIZO, ki je namenjen vsem mamicam, ki šele iščejo svojo pot v uvajanje.

Od nekdaj je rada kuhala, pekla in ustvarjala, ni pa vedno rada jedla. Kot pravi, je: "Nočna mora vsakega starša neješč otrok." Zato želi s tečajem pomagati mamicam, da bo njihov otrok vzljubil zdravo prehrano.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
7
3 enostavni in drugačni recepti za velikon...
Velika noč lahko postane obred, ki si ga podarimo drug drugemu za druženje in skupno ustvarjanje. Skupno pospravljanje s...
7
Hrana, ki spominja na človeške organe
Ste kdaj opazili, da imata sadje in zelenjava podobno obliko, kot telesni organi? Ta vzorec deluje kot znamenje ali znak...
7
Osvežilna velikonočna torta
Kako na hitro pripravimo sadno, osvežilno in obenem slastno torto?
4



Kako pripraviti popolno pokovko?
photo
Se tudi vi sprašujete, zakaj so 'kokice' v kinu vedno tako okusne, doma pripravljena pokovka pa se kar nekako ne more pr...
Odlični morski recepti za malčke
Ribe so dober vir omega tri maščobnih kislin, ki so izrednega pomena za pravilen razvoj otroških možganov in oči.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?