|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ko postajaš mama ...

Uredništvo Ringaraja.net, 14.5.2019
Organizirane priprave na porod in rojstvo so zelo dobrodošle, toda v nosečnosti ne sme umanjkati tudi ustrezna notranja psihična priprava ženske na to veliko življenjsko spremembo.

image
Z otrokom se začnite povezovati že od spočetja naprej.
/11


"Ko opazujem bodoče mamice, ki se pripravljajo na rojstvo otroka, so pogosto razpete med zadolžitve, ki bi jih še morale postoriti preden pride otrok, in ustaljenimi rutinskimi pripravami, ki so jih deležne v okviru zdravstvenega sistema.

Po drugi strani pa doživljajo hude stiske, predvsem dvome in strahove ob pričakovanju nove izkušnje same s seboj in bitjem, ki ga nosijo pod srcem. Včasih so videti izgubljene v množici nasvetov, kako se pravilno ravna z otrokom in kaj vse otrok v prvih mesecih zares potrebuje," ugotavlja mag. Urška Ajdišek iz Psihoterapije Konsulta.

Ajdiškovo smo prosili, da nam razkrije, na kaj mora biti nosečnica poleg vseh praktičnih priprav še posebej pozorna, da bo lahko svojega otročka pričakala umirjena in bolje pripravljena na vse izzive, ki jo čakajo po porodu.

 

Umirjena nosečnica = umirjen otrok

Kot je poudarila sogovornica, je za nosečnico zelo pomembno, da je čim bolj umirjena. In da zna dobro poskrbeti zase. "Pa to ne pomeni, da govorimo o egoistični skrbi zase, temveč da bodoča mama zna v sebi poiskati zadovoljstvo in mir. Če je namreč umirjena mama, bo umirjen tudi njen otrok v trebuščku.

Vzdušje umirjenosti, domačnosti in sprejemanja pa bo tudi novorojenčku zelo pomagalo pri vseh začetnih in tudi kasnejših razvojnih stiskah," nosečnicam svetuje Ajdiškova.

 

Čas za pogled vase in uglasitev z otročkom 

Če bi živeli nekaj desetletij nazaj ali v kakšni drugi kulturi, kjer so ženske skrbnice naravnih ciklov življenja in smrti, se ženske ob posebnih dogodkih kot so rojstvo ali smrt v družini več družijo. Tam ženska ve, da bo po porodu lahko okrevala ob pomoči sorodnic in pri skrbi za otroka ne bo sama. Vedno bo nekdo ob njej, če bo kaj potrebovala sama ali njen otrok.

"Vendar sodobna ženska ne živi v takšni družbi in takšnih okoliščinah. Sodobna ženska običajno hodi v službo vse do osmega meseca nosečnosti ter vse do poroda doma gospodinji in podpira svoje vogale hiše. Tako čas, ki bi ga morala nameniti svoji nosečnosti in uglasitvi z bitjem v sebi, pogosto namenja opravkom, ki jih mora še postoriti preden pride otrok.

Organizirane priprave na porod in rojstvo so sicer zelo dobrodošle, toda prepričana sem, da v nosečnosti ne sme umanjkati tudi ustrezna notranja psihična priprava ženske na to veliko življenjsko spremembo," je prepričana sogovornica. Pri tem vam je lahko v veliko pomoč tudi dula.

 

PREBERITE TUDI: 4 načini, kako se povezati z otrokom v trebuščku

 

Sledenje spremembam in psihološka priprava na porod 

 "Ko v ženski začne rasti in se razvijati novo bitje, se seveda tudi njeno telo začne spreminjati, spreminjajo pa se tudi njen potrebe in razpoloženje. Zato je pomembno, da nosečnica vseh teh sprememb kljub številnim zunanjim pričakovanjem in zahtevam ne skuša utišati, pač pa se trudi jim slediti - kot sporočilom narave in novega bitja, da bosta lažje zaživela skupaj," bodočim mamam svetuje Ajdiškova in dodaja:

"Zato je psihološka priprava matere na porod bistvenega pomena za spontan in miren porod ter skladen razvoj novorojenčka. Pri tem je treba poudariti, da se je treba pogovarjati tudi o strahovih (Kako bom zmogla skrbeti za to malo štručko?), stiskah (Ali res ravnam prav?) in dvomih (Ali bom dovolj dobra mama?), ki jih včasih ni ne konca ne kraja."

 

Navezovanje stika z otrokom že od spočetja dalje

Kot nam je zaupala Ajdiškova, je ob posvečanju pozornosti notranjim dogajanjem zelo pomembno, da se nosečnica trudi navezovati stik z otrokom že od spočetja naprej.

"Dotiki trebuščka, prijetna glasba, svetloba in tema, pogovori z razvijajočim otročkom v trebuščku - vse to otroka pripravlja na postopen prehod v ta svet, ki ga posredno prepoznava že skozi zvoke in svetlobne učinke ter vse občutke, ki jih zaznava že v maternici. Če je bil devet mesecev navajen poslušati ljubeč materin glas in ga ta isti glas sprejme, ko se rodi, bo novorojenčkovo spoznavanje in raziskovanje novega sveta bolj samozavestno in umirjeno," pojasnujuje sogovornica in tako nosečnice spodbuja k aktivnemu povezovanju z otrokom že v nosečnosti. 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Čudni prvi znaki nosečnosti
Včasih prvi znaki nosečnosti niso prav nič romantični oziroma so lahko prav "čudni" in naporni. Kakšni, preverite v čl...
7
11 dih jemajočih fotografij PORODA DOMA!
Porod doma pomeni absolutno prevzemanje odgovornosti, vračanje k naravi in ??izkazovanje ženske moči – te fotografije to...
6
Kako zmanjšati strah pred porodom?
Je porod res tako zastrašujoč? Se ga moramo bati? Strah pred porodom (lokiofobija, tudi tokofobija) je pogosto pojav, ve...
6
VIDEO: Kako se telo med nosečnostjo spremi...
Telo med nosečnostjo se spreminja za to, da nudi podporo razvoju novega bitja. Poglejte si zanimivo simulacijo, kaj vse ...
5



Seks v nosečnosti: najpogostejša vprašanja
Zbrali smo nekaj najpogostejših vprašanj o seksu v nosečnosti in namesto vas vprašali ginekologa.
Barvanje las v nosečnosti – da ali ne?
Ali si nosečka lahko barva lase? So kemikalije v barvah za lase škodljive za plod? Je res bolje, da barvanje las preloži...




n,s ali j na koncu
Amimami

katero ime od teh treh skoraj enakih????

Inan (34%)

Inas (14%)

Inaj (52%)


Število vseh glasov: 169

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!