|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Recept tedna: Če bi pravljični junaki jedli zdravo ...

Helena Primic, 11.5.2020
Kaj se zgodi, če uporabimo pravljični vilinski prah ter priljubljenim princeskam in drugim pravljičnim junakom skuhamo zdrav obrok, ki bo ravno pravšnji zanje in njihove lastnosti?

image
Zdrava jed za Sneguljčico mora biti seveda iz jabolk.
/11


Janko in Metka sta pojedla velikanske količine sladkarij (Tukaj preverite recepte za zdravo slakdanje!), ki sta jih ukradla čarovnici, Sneguljčica pa je skoraj umrla zaradi zastrupljenega jabolka.

Vsekakor daleč od zdrave prehrane, ki bi jo z veseljem ponudili otroku.

Kaj pa, če bi uporabili pravljični vilinski prah ter priljubljenim princeskam in drugim pravljičnim junakom skuhali zdrav obrok, ki bo ravno pravšnji zanje in njihove lastnosti? 

Seveda jih morate skuhati obvezno skupaj z otrokom, po pripravi jedi pa si prav tako skupaj ogledati ali prebrati pravljico z izbranim pravljičnim junakom.


Sneguljčica in jabolka

Če želite skupaj z otrokom pripraviti sladico, ki bi jo jedla tudi Sneguljčica, mora seveda obvezno vsebovati jabolka. Seveda ne tista zastrupljena od hudobne čarovnice, temveč najbolje domača in ekološkega izvora.

Lahko se lotita otrokove prve jabolčne pite, pripravita jabolčni kompot ali skuhata jabolčno marmelado za mrzle zimske dni, ko bodo palčki dlje časa ostajali v rudnikih. 

 

PREBERITE TUDI: Bučkini cmoki s slivo

 

Čarobna buča in Pepelka

Čirulečarule, abrakadabra bum in buča iz pravljice o Pepelki se spremeni v ... krožnik. Ste že jedli bučkino juho iz krožnika iz buče? Čeprav otrok morda ni ljubitelj bučne juhe, jo bo iz takšnega čarobnega krožnika zagotovo z veseljem zmazal.

In pssst, še skrivna čarobna sestavina: v bučno juho obvezno dodajte ščepec ekološkega pehtrana, ki bo juhi dodal zares poseben pravljični okus.

 

Juha iz pastinaka in lešnikov za Zlatolasko

Ko mačeha Gothe Zlatolasko prepriča, da jo je princ Evgen zapustil, in ponovno zapre v stolp, ji v tolažbo prinese košarico dobrot za njeno najljubšo juho - juho iz pastinaka in lešnikov.

Pastinak ali navadni rebrinec je stara sredozemska in že skoraj pozabljena korenasta vrtnina, ki lahko služi kot zdrava zamenjava za krompir, saj je odličen vir prehranskih vlaknin, vitaminov in rudnin, hkrati pa vsebuje zelo malo kalorij. Če boste juhi iz pastinaka dodali še lešnike (Tukaj najdete recept za lešnikovo potico!), boste razumeli, zakaj ima to juho Zlatolaska najraje.

In kako pripraviti juho iz pastinaka in lešnikov? Juho iz pastinaka pripravite kot katerokoli zelenjavno juho, pri čemer pastinak narežete na kocke. Za boljši okus lešnike najprej prepražite, šele nato jih zmeljite in dodajte juhi. Če boste juhi dodali še ingver, nekaj žlič jabolčne čežane in vejico peteršilja, se ne čudite, če bodo tudi otroci juho dobesedno polizali s krožnika.  

 

Lepotica in Zver ljubita vrtnice

V pravljici Lepotica in Zver se od začetka do srečnega konca vse vrti okrog vrtnic. Zato je seveda logično, da bo Lepotičina najljubša in zdrava jed vsebovala to čudovito rastlino, ki jo lahko uporabite tudi v kuhinji.

Liste vrtnic (naj bodo obvezno od ekološke vrtnice!) lahko dodate različnim jedem kot začimbo in/ali okras, ali iz njih naredite vrtničino marmelado ali žele.

 

PREBERITE TUDI: Hranilne in zdravilne moči kopriv (recepti)

 

Češnje za Trnjulčico

Čeprav seveda ne želimo, da Trnjulčica ponovno zaspi za sto let, tudi ta priljubljena princeska potrebuje krepčilen spanec.

In ker češnje vsebujejo veliko melatonina, ki je nujen za dobro uravnan bioritem, bo Trnjulčica zagotovo vesela okusne dobrote iz češenj - češnjeve pite ali kolača, češnjevega sladoleda, češnjeve marmelade, kandiranih češenj pa tudi češnjeve juhe.  

 

Vse recepte tedna najdete tudi v naši rubriki Recepti, kjer lahko z nami podelite tudi svoje kuharske specialitete in tako pomagate staršem, ki so ostali brez kuharskih idej.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
6
3 enostavni in drugačni recepti za velikon...
Velika noč lahko postane obred, ki si ga podarimo drug drugemu za druženje in skupno ustvarjanje. Skupno pospravljanje s...
4
Pirhi v naravnih barvah
Barvanje jajc otroke navdušuje. Preberite, kako ste lahko ustvarjalni pri barvanju jajc z naravnimi barvami.
4
Ne bojte se surovega mleka!
Surovo mleko je z vidika mikrobov v resnici bolj ravnovesno kot pasterizirano, saj pasterizirano in sterilno mleko gnije...
4



Danes so na jedilniku šparglji
photo
Šparglji so znani po svojem zdravilnem učinku. Preverite kuharske trike, ki jih morate poznati pri pripravi jedi iz špar...
Izbirčen otrok: nasveti, ki delujejo
Z neješčostjo se sreča večina otrok, le da je pri nekaterih izrazitejša kot pri drugih in v teh primerih je prehranjevan...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?