|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Poletna abeceda

Helena Primic, 25.6.2019
S kot sonce, M kot morje in O kot odklop - glavne sestavine poletja, ki je že tik pred vrati. Pripravite se na poletne počitnice in nepozabno poletje s poletno abecedo!

image
Izkoristite dolge poletne dni za več družinskih trenutkov.
/11


A kot AVION - Je vaš otrok že letel z avionom? V resnici vam ni treba odpotovati na drug konec sveta. Morda se odpeljete le do kakšnega mesta sosednjih držav, toliko da otrok doživi, kaj pomeni biti nad oblaki. 

 

B kot BOSE NOGE - Če kdaj, potem poleti poskrbite, da ste vsa družina čim več bosonogi. Tako v hiši kot na terasi, na morju in gozdni potki. Otroka kamenčki bodejo in trava pika? Skupaj z njim korak po korak odkrivajte čare bosonoštva. 

 

C kot CVETLICE - Poletje je čas cvetenja in življenja, zato cvetlice zasadite, občudujte in tudi kakšne dodajte solati. Pa ne pozabite na cvetje na poletnih oblačilih, obutvi in obveznih dodatkih. In če vaš otrok še ne zna narisati rožice, ga to naučite.

 

Č kot ČRIČKI - Petje čričkov je zagotovo najlepša poletna melodija, ki nas tudi odrasle popelje v spomine na otroštvo. Zato skupaj z otrokom prisluhnite njihovi glasbi - zvečer na terasi ali v viseči mreži. To so družinski trenutki, ki jih otroci nikoli ne pozabijo.

 

D kot DRUŽINA - Če smo med šolskim letom starši ves čas hiteči in s kronično premalo časa za družino, je poletje čas, ko si je enostavno treba vzeti čas za družinske trenutke. Pa ne samo na dopustu. Izkoristite dolge poletne dni in otroku dovolite, da hodi kasneje v posteljo, ter si privoščite družinske večere.

 

  E kot ENERGIJA - Poletje je že samo po sebi polno energije. Izkoristite jo in se z družino odpravite na adrenalinske podvige - prvi pohod v gore, vožnjo z raftom, polet nad mestom z avionom, nočni pohod z baklami ... In po zmagi otroku ne pozabite čestitati!

 

F kot FRIZBI - Frizbi je obvezen družinski poletni pripomoček, ki vam lahko pričara odlično zabavo tako na domačem vrtu kot v parku. Papirnati je primeren tudi za igro v hiši, za igro na prostem pa izberite takšnega, ki bo primeren starosti otrok.

 

G kot GORE - Ste se kot družina že odpravili na kakšen izlet v gore? Za prve pohodniške izkušnje seveda izberite kratke in lahke ture, da ne bo otrok hribov zasovražil. Otroka vključite že v priprave in mu na vrhu obljubite kakšno majhno nagrado, saj bo tako veliko lažje presenel fizični napor, ki spada k pohodništvu.

 

PREBERITE TUDI: Rešilni triki za bivanje z dojenčkom v hotelu

 

H kot HUMOR - Starši seveda moramo biti odgovorni in resni, toda ne pozabite tudi na humor. Z otroci se žgečkajte, valjajte po travi, si pripovedujte smešne vice ter nikar ne pozabite na drekce in kakce - besedi, ki otroke vedno spravijo v krohot, še posebno, če jih izgovarjamo starši.

 

I kot IGRA - Ne glede na to, ali je poletje ali zima, igre zagotovo nikoli ni dovolj. Vsaj iz otroške perspektive ne. Saj vam je poznano, ko je otrok že tako utrujen, da komaj gleda, pa bi se še kar igral? Prepustite se otroku in naj vam pokaže, kako se igra. Naj bo letošnje poletje ultraigrivo!   

 

J kot JAGODE - Ne samo jagode, tudi drugo poletno sadje naj bo v poletnih mesecih otroku vedno na voljo. Sadje ga bo namreč osvežilo, pa še naravne sladkorje vsebuje in tako zmanjša potrebo po nezdravih sladkarijah. Sadne solate, domač sadni sladoled, sadni smutiji ... skupaj z otrokom eksperimentirajte in preizkušajte različne sadne recepte.

 

K kot KOŽA - Tudi otroška koža poleti neizmerno uživa, saj lahko svodobno diha na prostem zraku. Toda ne pozabite, da je otroška koža tudi občutljivejša in jo zato sončni UVA in UVB žarki veliko prej poškodujejo. Na soncu zato otroško kožo zaščitite s kremo z mineralnimi filtri in obveznim pokrivalom. Poskrbite tudi za redno osvežitev z vodo, pri čemer ne pretiravajte z agresivnimi mili in otroka raje umijte le z vodo.

 

L kot LJUBEZEN - Ob vsem načrtovanju, pripravah, pakiranju, transportiranju, dopustovanju, piknikih in poletnih izletih ne pozabite, kaj je bistvo vseh odnosov in življenja na sploh: ljubezen. Zato česar koli se boste v tem poletju lotevali in kjerkoli ga boste preživeli, imejte radi svoje otroke. Pa ne pozabite tudi na ljubezen do samega sebe ter spoštljivosti do vseh tečnih šoferjev, neustrežljivih natakaric in negostoljubnih hotelirjev. 

 

M kot MORJE - Brez morja ni pravega poletja, je prepričana večina ljudi. Tudi otroci ga seveda obožujejo, vendar jim morate dati dovolj časa, da se ga navadijo in se zares sprostijo. Nekatere otroke je strah valov, druge globoke vode, tretjih pa ni možno spraviti iz morja tudi, ko imajo že modre ustnice od mraza. Poslušajte svojega otroka!

 

N kot NARAVA - Poletje je idealen čas za igro v naravi - do mraka (ali pa tudi dlje, če boste z otroki opazovali zvezde) smo lahko zunaj, pa tudi poletni dež ni razlog, da bi se skrili v hišo. Ste se z otrokom že lovili po dežju v toplem poletnem dnevu?

 

O kot ODKLOP - Vsaj poleti si vzemite odklop od službe. Pa tudi družinski odklop od mobilnih telefonov, tablic, računalnika in televizije. Morda se letos odločite za robinzonske počitnice in pretestirate tako sebe kot svoje otroke, kako vam gre brez spletnega sveta.

 

PREBERITE TUDI: Dojenček in poletje - 5 nasvetov

 

P kot PIKNIK - Če že ne marate organizirati piknikov, pa se z družino kakšnega obvezno udeležite. Četudi morda ne marate tipične pikniške prehrane. Ali ste vedeli, da obstaja tudi meso za piknike brez E-jev in konzervansov? Otroci bodo veseli tudi domačega sladoleda brez sladkorja, ki jim ga boste lahko postregli brez slabe vesti tudi večkrat na dan.

 

R kot RINGARAJA - Na Ringaraja.net boste aktualne novice o nosečnosti, dojenčkih, otrocih, mamicah, očkih in družinah seveda našli tudi v poletnih mesecih. In kot vedno, imamo za vas pripravljena tudi poletna presenečenja - Ringarajine nagradne igre, posebne novičke, novosti na portalu in še več. Se beremo in klikamo!

 

S kot SONCE - Če sebe in otroke pretirano izpostavljamo soncu, je to res nevarno početje. Toda sonce je tudi vir življenja, zato se mu nikar povsem ne izogibajte. Otroke zaščitite z oblačili, pokrivalom in zaščitno kremo z mineralnimi filtri, med 10. in 16. uro pa bodite skupaj z njimi v senci.

 

Š kot ŠOTOR - Preživeti noč v šotoru: nepozabna izkušnja, o kateri bodo otroci pripovedovali še vse leto. Četudi na dopustu ne boste kampirali, pa morda postavite šotor na vrtu in tako otroku približate to izkušnjo sobivanja z naravo. Če mu boste zvečer v šotoru in s svetilko v roki povedali še kakšno strašno zgodbo, sta vznemirjenje in kričanje od veselja zagotovljena.

 

T kot TRAVA - Ste z otroki že ležali na travi in skupaj opazovali oblake, kako se premikajo in oblikujejo v različne oblike? Ne bojte se klopov in poskrbite za naravno zaščito z eteričnimi olji, ki odganjajo ves mrčes. Iz trave lahko izdelate tudi poletni šopek in kraljevsko krono ali se z mlajšimi igrate, da nabirate krmo za njihove igračke-živali. 

 

U kot URNIK - Seveda je fino, če smo starši organizirani in imamo družinsko življenje kolikor tolikor pod kontrolo. Toda še posebno v vročih poletnih dneh paše, če je kakšen dan brez urnika oziroma "zablužen". Ko se šele zjutraj med zajtrkom odločamo, kaj bomo danes počeli, in se po kosilu prav vsi družinski člani odpravimo na popoldanski počitek. 

 

V kot VODA - Poletna vročina in večja količina izgube vode iz telesa kličeta po večjem starševskem opominjanju otrok na zadostno pitje čiste vode. Večina otrok je že ugotovilo, da jih ob žeji zares odžeja le voda, toda velikokrat gibanje in vročina prehitro ustvarita dehidracijo, zato bodite raje tečni kot premalo odgovorni starši.

 

Z kot ZDRAVJE - Čeprav je prav, da se med počitnicami razvajamo, v poletnih mesecih vendarle ne pozabite na zdrave življenjske navade in otrokovo zdravje. Nezdrave sladkarije zamenjajte s sladkim sadjem, namesto sladkanih pijač pijte vodo, uživajte čim več lahke hrane in ne pretiravajte z mesom. Športne dejavnosti načrtujte predvsem proti večeru, ko se ozračje nekoliko ohladi, avtomobil pa čim večkrat zamenjajte za kolo.  

 

Ž kot ŽOGA - Igre z žogo zagotovo niso rezervirane le za učitelje športne vzgoje in motivirane očete. Ste že igrali družinski nogomet? Dovolj so že trije člani - mama, oče in otrok, ki poskušajo žogo spraviti v gol med dvema čevljema. Obbojka na travi, žoganje v morju, košarka na mini koš, kotaljenje žoge za najmlajše ... idej je več kot dovolj. Otroci bodo vseh veseli, četudi niste ravno talentiran športnik.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

VIDEO: Vaja za krepitev trebuščka pri doje...
Starši v svojem strahu pred napakami, prenežno in neodločno pristopajo do svojih dojenčkov. S pomočjo tega videa se bost...
5
Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
5
Najlepše glasbene uspavanke za dojenčka
Klasika, pravljične uspavanke, uspavanke z zvoki iz narave, uspavanke s sproščujočo frekvenco 432 Hz in Mozartove uspava...
5
Angelska imena za deklice in dečke
Preverite seznam prelepih in zelo posebnih imen za dečke in deklice, ki nosijo angelski pomen.
5



Carski rez: ima oče pravico do dopusta?
Carski rez velja za zahteven način poroda, po katerem mamica potrebuje posebno nego, da ne bi prišlo do neljubih komplik...
Očetje, častite žensko, ki vam je rodila o...
Dragi očetje, tole je za vas: pomembni razlogi, zakaj morate postaviti spomenik ženski, ki vam je rodila otroka oziroma ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?