|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

TEST: Si se izgubil/a v starševstvu?

Helena Primic, 14.7.2023
Ste se tudi vi, vaš partner ali kar oba ujela v začaran krog, ko se enostavno izgubiš v vlogi starša? Preverita s tem preprostim testom!

image
Ali tudi tebe nihče več ne vpraša, kako si ti, saj se vsi tvoji pogovori vrtijo predvsem okrog otrok in družine? (Foto: Freepik)
/11


Tudi tiste mame in očetje, ki so pred otroci zelo glasni, kako ne bodo nikoli pozabili dobro poskrbeti zase in za partnerstvo, se potem, ko zares postanejo starši, zelo pogosto ter povsem nevede ujamejo v začaran krog, ko se izgubiš v vlogi starša.

Ko si nenadoma samo še mama in oče, vse ostalo pa čaka na: ko bodo otroci zrasli, ko bomo dokončali naš družinski domek, ko bo malček šel v šolo, ko se bo končalo obdobje trme ... In tako se ta čas, ko bomo končno imeli več časa zase in svoje sanje vse bolj oddaljuje.

S pomočjo tega testa lahko preverite, če ste se tudi vi izgubili v starševstvu. Na vsako vprašanje odgovorite z DA ali NE, na dnu članka pa preverite rezultate.

 

1) Nimam več časa za prijatelje in druženje s sodelavci.

2) Nimam več nobenih hobijev, ker mi ne uspe časovno, energijsko ali/in finančno. 

3) Nihče več me ne vpraša, kako sem jaz, moji pogovori se vrtijo predvsem okrog otrok in družine.

4) Ne spomnim se več, kdaj sem se uredil/a od glave od pet kot za zabavo.

5) Moja sprostitev in zabava je omejena samo na otroke in družino.

 

PREBERITE TUDI: Ko gre mama na porodniški "žurat"

 

6) Nimam več časa za dolgoročne osebne cilje. Kaj je že to?

7) Če ne grem od doma, sem največkrat cel dan v pižami, skrbim za otroke in gospodinjstvo.

8) Ko grem po nakupih za oblačila, na koncu vedno pristanem na otroškem oddelku.

9) Nimam več časa za domačo nego telesa: kopel, piling, negovalno masko ...

10) Niti na kraj pameti mi ne pade, da bi rezerviral/a vikend v hotelu samo zase ali samo za naju s partnerjem.

11) Ko imam kaj prostega časa, razmišljam, kaj bom počel/a z otroki in družino oziroma kaj bom postoril/a doma ali okrog doma. 

12) Zame je višek počitka to, da lahko samo sedim in mi otroci ne skačejo po glavi.

13) Če pustim otroke pri partnerju in si vendarle privoščim čas samo zase, me mučijo občutki krivde. Zato to zelo težko storim. 

14) Ne vem več, kaj sploh pogrešam, kaj so moje sanje in kaj me globoko osrečuje.

15) Močno pogrešam partnerja, četudi smo kot družina veliko skupaj.

 

PREBERITE TUDI: Ko partnerju ni do seksa - 5 najpogostejših vzrokov

 

16) Vse bolj izgubljam željo po seksu in se v resnici tudi počutim vse manj seksi.

17) Življenje me vse manj navdušuje in sem raje kar doma kot da (p)o(s)kušam nove reči.

18) Otroci so postali bistvo mojega življenja in me je že zdaj strah, kaj bo, ko bodo odšli od doma.

19) V mojem življenju je veliko dela in odgovornosti ter zelo malo sprostitve in zabave.

20) Skoraj ves čas sem utrujen/a in se tudi s spancem ter na dopustu ne morem dovolj spočiti.


Od 0 do 5 DA-jev: Mojster skrbi zase

Bravo, ti pa res znaš tudi ob otrocih in družinskih obveznostih dobro poskrbeti zase in svoje potrebe. Zavedaš se, da prazna posoda ne more veliko dati, zato jo redno polniš. Le tako naprej!

Opozorilo: Preveri, če ti vse to morda uspeva le zato, ker levji delež skrbi za otroke in družino preveč prevzema partner. Predvsem očetom gre namreč skrb zase veliko bolj gladko od rok, pri čemer pa na drugi strani pogosto stoji zelo izčrpana mama. Vsekakor odlična tema za partnerski pogovor. 

Namig: Že s svojim zgledom pomagaš drugim staršem, ki jim skrb zase ne gre najbolje od rok. Pomagaš pa jim lahko tudi tako, da kakšnega izgubljenega starša povabiš (in včasih tudi "zvlečeš") na kavo, koncert ali sprehod v parku.

 

PREBERITE TUDI: Resnična zgodba - Iskanje izgubljene integritete

 

Od 6 do 10 DA-jev: Previdno, alarmne lučke že gorijo

V teoriji zelo dobro obvladaš, da so zadovoljni starši recept za zadovoljne otroke, toda v praksi pa vendarle nekoliko šepaš. Še vedno premalokrat daš sebe na prvo mesto, tako da se v tebi verjetno že kopičijo občutki nezadovoljstva, zasičenosti z otroki ter neuresničene osebne želje in potrebe.

Opozorilo: Preveri, katere misli se ti podijo po glavi, ko si želiš sebi reči DA ter otrokom in družini NE, da boš ugotovil/a, kateri vzorci te samosabotirajo. Zakaj meniš, da so potrebe drugih večvredne od tvojih? Zakaj misliš, da je narobe, če si privoščiš sprostitev in zabavo brez otrok?

Namig: Včasih za spremembe potrebujemo le malo brce v rit, kar ti lahko ponudi dogovor s prijateljico, da bosta šli vsak petek zvečer na pijačo, kupljena letna karta za savno ali vplačana položnica za tečaj, o katerem sanjaš že vrsto let. Zagrabi priložnosti, ki ti jih vesolje dobrodušno pošlje na pot!


Od 11 do 15 DA-jev: Tale barka ne gre v pravo smer

Verjetno si že na točki, ko se tolažiš, da življenje z otroki in družino pač takšno je ter da je nezrelo hrepeneti po življenju pred otroki. Mogoče parom brez otrokom to tudi že razlagaš: naj sedaj čim bolj poskrbijo za svoje potrebe, ker potem z otroki za vse to ni več časa. Da to pač spada k družinskemu življenju z otroki. 

Opozorilo: Vsake toliko te vendarle pogrize črviček dvoma, da pa bi kljub otrokom in družini vendarle lahko bolje poskrbel/a zase. Ko se tako zelo oddaljiš od samega sebe, je takšna sprememba seveda težja, zato nikar ne obupaj ob prvi oviri in le sledi temu črvičku, da se skupaj pregrizeta do tvojih vse bolj skritih osebnih hrepenenj in želja.

Namig: Preden se podaš na pot nazaj proti sebi, je dobro, da si realen/na in veš, da pot ne bo lahka. Da bo potrebno kar nekaj sprememb in da se bodo vsi družinski člani zelo verjetno tem spremembam upirali. Ker bodo dobili manj tebe in bodo morali biti sami bolj aktivni. Nikar ne obupaj in odvrzi vse morebitne občutke krivde, saj je vsak odrasel 100% sam odgovoren za svoje življenje in ga zato le on lahko spremeni. Včasih tudi tako, da to drugim ni všeč. Pa nič zato, to že ni več tvoja težava, vse kar lahko storiš je, da z njimi sočustvuješ ob izgubi stare mame/očeta, ki se je preveč razdajal/a otrokom in družini. 

 

PREBERITE TUDI: BLOG - Ko te obišče gospa Krivda

 

Od 16 do 20 DA-jev: Si na robu izgorelosti, ukrepaj takoj!

Ne, tale test niti približno ni še en dokaz več, da ti reči polzijo iz rok in da družinskega življenja enostavno ne obvladaš dovolj. Da nisi dovolj to ali premalo ono. Ne, sploh ne! Rezultat tega testa je krik tvojega telesa, srca in duše, da je skrajni čas, da se pomiriš, usedeš in za začetek le miruješ. Ter pustiš, da te prelijejo vsi občutki - od utrujenosti in žalosti do jeze, obupa in sramu -, za katere si že predolgo nisi vzel/a časa. Da si končno prisluhneš in obsediš sam/a s sabo. Točno takšen/na kot si. Čudovita oseba si, četudi si se izgubil/a v starševstvu. Že to, da si si priznal/a, da si se izgubil/a, si opravil/a več kot pol poti. Druge polovice pa se lahko lotiš sam/a ali še bolje s pomočjo - partnerja, prijatelja ali terapevta.   

Opozorilo: Nikar se ne pusti zapeljati v past, da je za tvoje trenutno stanje kriva slaba organizacija oziroma da se ne trudiš na "pravi" način. To ne drži! Ti dobro veš, da si dal/a zares vse od sebe in da težava ni v tem, da bi se trudil/a premalo, temveč le v tem, da si sebe postavil/a preveč na konec seznama in absolutno premalokrat na prvo mesto.

Namig: Ko smo zelo izgubjeni, sploh ne vemo, kje bi začeli z iskanjem. Morda ti bo pomagalo to, da si boš vzel/a en dan (z nočjo vred!) samo zase, ki ga posveti le poslušanju sebi. Kaj čutim? Kaj pogrešam? Kaj si želim? Česa več nočem? Kdaj moje srce zaigra? Kdaj moja duša zapleše? Kaj me najbolj poživi? Kaj mi jemlje največ energije? Vse to si zapiši ter se ne ustraši intenzivnih občutkov, ki se bodo skoraj zagotovo prebudili. To je tvoja duša, ki je končno prišla do besede! 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako ustvariti umetniške pirhe?
Pri pisanih pirhih lahko resnično sprostite svojo domišljijo in dovolite, da pride do izraza vaša umetniška žilica. Pogl...
8
Nepozaben otroški raj za praznovanja rojst...
V PLANETU LOLLIPOP je za sproščeno vzdušje in varno zabavo vaših najmlajših odlično poskrbljeno.
6
Barvanje in ustvarjanje velikonočnih pirho...
Prepričani smo, da bodo skoraj vsi otroci radi sodelovali pri tem – verjetno najbolj zabavnem – opravilu, zato smo za v...
6
Krepitev zdravja otrok po naturopatsko
Zunaj je mraz in zato so najbolj na udaru ledvice, opozarja naturopatinja Erika Brajnik.
4



BLOG: Od hiše do hiše, od vrat do vrat ...
Včasih se mi zdi, kot da je tudi pust postal instanten. Hitro po kostum v najbližjo trgovino, malo naokrog po sladkarije...
To pravilo je moje fante rešilo pred ugrab...
Mama je odkrila, da je pravilo, ki ga je otrokom postavila nekaj let prej, verjetno rešilo njihova življenja.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?