|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

V Spar po BIO izdelke, posebej izbrane za otroke

Uredništvo Ringaraja.net, 1.3.2023
Si tudi vi vsak dan zastavljate vedno isto vprašanje – kaj ponuditi otroku za zajtrk, malico, kosilo in večerjo, da bo obrok čim bolj uravnotežen?

image
Kako torej poskrbeti za bolj ustrezno in uravnoteženo prehrano otrok?
/11


Izbira živil za otroke je sicer precej pestra, vendar pa so le redka tista, ki ne vsebujejo dodanega sladkorja, ter v katerih je vsebnost soli in drugih hranil prilagojena otrokom. Kako torej poskrbeti za bolj ustrezno in uravnoteženo prehrano otrok?

 

Slovenski otroci zaužijejo preveč sladkorja

Pestra in uravnotežena prehrana ter zdrav način življenja sta pomembna dejavnika za ohranjanje zdravja, še posebej pri otrocih, saj ti še rastejo in se razvijajo. Starši imate pri tem zelo pomembno vlogo, saj ste največji vzorniki svojim otrokom. Pomembno je, kaj jeste sami, pa tudi, kaj ponudite otrokom. Eno izmed živil, ki negativno vplivajo na naše zdravje, je sladkor.

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) odraslim priporoča omejitev vnosa prostih sladkorjev pod 10 % dnevnega vnosa energije. Pri otrocih pa svetuje omejitev dnevnega vnosa prostih sladkorjev celo pod 5 %. To za povprečno telesno aktivnega odraslega predstavlja že slabi dve žlički sladkorja na dan.*

Večina slovenskih otrok dnevno zaužije več sladkorja kot je priporočljivo, kar lahko vodi v prekomerno naraščanje telesne teže. To se iz otroštva lahko prenese v najstniška leta in kasneje tudi v odraslo dobo.*

 

Manj sladkarij in nezdravih prigrizkov

Večina otrok obožuje sladkarije, pa tudi nezdrave prigrizke, ki lahko vsebujejo preveč soli in škodljivih sestavin. Zato je pametno, da vnos teh živil omejite. Sladkarije lahko ponudite otroku na primer le po kosilu ali mu namesto njih ponudite sadje. Nezdrave prigrizke pa lahko zamenjate z boljšimi alternativami, ki vsebujejo manj soli ter ne vsebujejo dodanega sladkorja.

 

Izogibajte se dodanemu sladkorju

To še posebej velja za različne napitke in pijače, ki vsebujejo veliko dodanega sladkorja. Namesto teh otroku raje ponudite naravne sokove, nesladkane čaje in seveda vodo, ki ji lahko dodate tudi nekaj kapljic naravnega soka (na primer iz pomaranče, limone, malin …).

Dodani sladkor pa vsebujejo tudi številna živila, pri katerih sicer ne bi pomislili na to. Kako prepoznati živilo brez dodanega sladkorja? Berite deklaracije.

 

Deklaracija razkriva resnico

Številni izdelki vsebujejo večje količine dodanega sladkorja in soli, zato je pametno, da pred nakupom preberete deklaracijo izdelka. Bodite pozorni na primer na vsebnost sladkorja v izdelku – prej, kot je ta omenjen med sestavinami, več ga živilo vsebuje.

 

spar

V Sparu pod oznako “Dobro za naše otroke” najdete BIO izdelke, ki so prilagojeni prehranskim potrebam otrok. 

 

BIO izdelki, prilagojeni prehranskim potrebam otrok

V Sparu spodbujajo zdrav življenjski slog in uravnoteženo prehrano, zato v skladu s svojo vizijo znižujejo vsebnost sladkorja in soli v svojih izdelkih. V sodelovanju s priznanimi strokovnjaki pa so skrbno preverili in na podlagi nacionalno prilagojenih prehranskih smernic SZO** izbrali BIO izdelke, ki so prilagojeni prehranskim potrebam otrok. Najdete jih pod oznako »Dobro za naše otroke«. Prednosti teh izdelkov iz ekološke pridelave so, da so brez dodanih sladkorjev (vsebujejo lahko le naravno prisotne sladkorje), palmovega olja in sladil. Vsebnosti maščob, soli ali drugih snovi v izdelkih pa so skladne s kriteriji nacionalno prilagojenih prehranskih smernic SZO**. V Sparovi ponudbi BIO izdelkov za otroke boste zagotovo našli tudi takšne, ki jih bodo radi jedli celo izbirčni otroci. Ponudite pa jim jih lahko za zajtrk, malico ali večerjo.

 

*Povzeto po članku Največ sladkorjev zaužijemo s sladkimi pijačami in slaščicami na portalu Prehrana.si. Vir:https://www.prehrana.si/clanek/481-najvec-sladkorjev-zauzijemo-s-sladkimi-pijacami-in-slascicami

**Vir: Prehranske smernice za oblikovanje pravil ravnanja za zaščito otrok pred neprimernimi komercialnimi sporočili, 2016; SZO – Svetovna zdravstvena organizacija.

Promocijsko sporočilo

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pripraviti velikonočne dobrote za naj...
Pred vrati je velika noč, praznik barvanih jajčk, šunke, potice/kruha, hrena in drugih dobrot. Kaj lahko pripravimo tudi...
19
Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
8
To so naravne sestavine za čudovito obarva...
Tudi naravno obarvani pirhi so lahko čisto prave umetnine. Preverite, kaj vse iz kuhinje in vrta lahko uporabite za leto...
7
Velikonočna šunka – kuhana ali pečena (rec...
Preberite, kako skuhamo velikonočno šunko, da ne bo razkuhana ali presuha. V članku najdete tudi recept za slastno šunko...
5



Odličen recept za vaflje
Vaflji, ki jih bodo otroci oboževali.
Kako pripraviti popolno pokovko?
photo
Se tudi vi sprašujete, zakaj so 'kokice' v kinu vedno tako okusne, doma pripravljena pokovka pa se kar nekako ne more pr...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?