|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zlata pravila za zdravo družinsko jesen

Helena Primic, 27.8.2019
Uskladite družinsko prehrano in življenjski ritem z naravo, ki se jeseni hladi in pomirja. Kako, preverite v članku!

image
Tudi jeseni bodite čim več na prostem in na soncu.
/11


Vsak letni čas zahteva drugačno prehrano in ritem življenja, prilagojena elementom, ki vladajo tistemu letnemu času.

Preverite, katera so zlata pravila za zdravo družinsko jesen. 

 

Zrak in eter

Če je poletje čas ognja, sta elementa jeseni zrak in eter, ki vladati doši vata. Jesen in vata s seboj prinašata hlad in suhost, zato je s primerno hrano in načinom življenja treba poskrbeti, da se izognemo tipičnim jesenskim zdravstvenim težavam, ki nastanejo, ko pride do neravnovesja v vati - suhi koži, zaprtju, vetrovom, napihnjenosti, znižanemu apetitu, anksioznosti, zaskrbljenosti, strahu in zmedenosti.

 

PREBERITE TUDI: Zdravi zajtrki za zdrav začetek šolskega leta

 

Topla in močnata hrana

V jesenskem času je priporočljivo jesti predvsem toplo in močnato hrano, ki je lahko sladkega, slanega in kislega okusa. Na začetku jeseni sicer lahko še vedno uživate tudi nekoliko grenke in trpke jedi, toda ko se zares shladi, njihov vnos občutno zmanjšajte. Pred prvimi hladnimi dnevi je dovoljena tudi bolj mastna hrana in morske ribe ter jogurt sobne temperature. Tukaj preverite recept za domači jogurt.

V jesenskem času je najbolje uživati sezonsko zelenjavo (korenje, peso, sladki krompir, buče – muškatne in oljne) in sledeče sadje: grozdje, fige, slive, marelice, granatno jabolko in kaki, medtem ko naj bodo jabolka in hruške skuhana (kompot).

Od žitaric bodo vašemu telesu jeseni najbolj prijala pšenica, ječmen in riž (predvsem rjavi in basmati), koristne pa so tudi polnozrnate in ajdove testenine. 

 

Ogrejte telo od znotraj

Bolj, ko se okolica hladi, več pomoči potrebuje naše telo za ogrevanje od znotraj. Zato v jesenskem času uporabljajte vse več začimb z ogrevalnim učinkom, kot so črni poper, ingver in cimet, ki pomagajo zanetiti prebavni ogenj ter vam tako na nežen način pomagajo se izogniti jesenskim prebavnim težavam.

Telo grejejo tudi enolončnice in juhe, ki so tudi lahko prebavljive, zato so v jesenskih hladnih dneh zelo priporočljive. Še posebej če jim boste dodali ogrevalne začimbe. Predvsem pa pazite, da so topli zajtrki in večerje ter se predvsem v tem času in med obroki izogibajte hladnim pijačam.

V jesenskem času nekaterim povzroča težave tudi surova in hladna prehrana, pa čeprav je zdrava, kot na primer solate in surova zelenjava. Poslušajte svoje telo!

Jesen je tudi odličen čas, da ponovno obiščete savno in si privoščite toplo kopel. Zelo blagodejno in pomirjevalno deluje tudi topla oljna masaža, ki je lahko odlična pomočnica pri preganjanju jesenskega stresa. Je savna primerna tudi za nosečnico ali ne, pa preverite na tej povezavi.

 

PREBERITE TUDI: 50 vaj čuječnosti in sproščanja

 

Sledite jesenskemu umirjanju

Jesen je čas umirjanja, čemur je treba slediti tudi, ko gre za prehrano in skrb za zdravje. Zato se v jesenskem obdobju potrudite, da boste popili čim manj kave in drugih poživil, ki jeseni veliko bolj vznemirjajo živčni sistem kot recimo poleti ali spomladi.

V jesenskem času vam bo telo hvaležno, če boste nekoliko (vsaj za pol ure) podaljšali svoj spalni ritem in tako dodatno podprli telo v tem obdobju umirjanja in poglabljanja vase.

Če še nimate urejene večerne rutine, je jesenski čas idealen za to, da jo uvedete. Včasih je za to, da lahko zaspimo kot dojenčki dovolj le to, da vsak večer spijemo svoj večerni napitek. Preden greste v posteljo, v kozarec kravjega mleka ali najljubšega rastlinskega napitka primešajte ščepec ingverja, cimeta, kardamoma in muškatnega oreščka ter žličko kokosove maščobe. Ta napitek bo na naraven način pomiril vaše živce in vam tako podaril zares sladek spanec.

Tukaj pa preverite, kako dolgo naj otrok spi skupaj s starši!

Tudi telesnih aktivnosti se raje lotite zjutraj ali čez dan, da se boste zvečer lažje umirili in sledili naravnemu ritmu krajšanja dnevne svetlobe.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ideja za ustvarjanje: Ježkova družina
Ni prave jeseni brez ježkov. Vzemite si čas za ustvarjalno urico in ustvarite prikupno ježkovo družinico. Navodila najde...
6
Zakaj so možje učiteljic najsrečnejši ljud...
Učitelj/-ica v družini deluje podobno kot v razredu. Vedno daje vse od sebe. Vedno se bo poskušal/-a pravilno odločiti. ...
5
Naredite sami: Recepti za najlepše milne m...
Le kateri otrok ne obožuje milnih mehurčkov!? Več kot jih je in večji kot so, večje je veselje. Če se želite izogniti ku...
5
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
5



Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Zakaj ima otrok afte?
Afte so razjede na ustni sluznici, ki se lahko pojavijo v vseh starostnih obdobjih, tudi pri otrocih. V hujših primerih ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?