|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Epiduralna analgezija: je smiselna prisotnost dule?

Helena Primic, 30.4.2022
Pri certificirani duli Dr. Špeli Peternel preverili, kako lahko dula pomaga porodnici, ki se je odločila za epiduralno analgezijo. Je pri takšnem porodu dula sploh smiselna?

image
Če se ženska že vnaprej odloči za epiduralno analgezijo, dule vedno spoštujejo in podprejo njeno željo. (Freepik.com)
/11


"Med ženskami in porodnimi strokovnjaki je še vedno razširjen predsodek, da porodne spremljevalke oziroma dule podpiramo le ženske, ki se odločijo za naravni porod brez medicinskih intervencij.

Sama s svojimi več kot desetletnimi izkušnjami spremljanja porodov lahko potrdim, da to nikakor ne drži in je daleč od resnice," je povedala certificirana dula Dr. Špela Peternel, ki je tudi diplomirana voditeljica obporodnih izobraževanj, svetovalka DreamBirth®, svetovalka za nošenje dojenčkov in inštruktorica masaže dojenčkov po metodi IAIM.

 

Podpora ženske po njeni meri

Kot nam je zaupala Peternelova, je delo obporodne spremljevalke, da vsako žensko v času nosečnosti, med porodom in v poporodnem obdobju podpre na njej prijazen način.

"Ker se tako ženske kot družine med sabo razlikujejo, z vsako žensko in njeno družino dule sodelujemo drugače, pri čemer nam je najpomembneje to, da podpremo želje in potrebe ženske ter njene družine," je pojasnila sogovornica in dodala: "Potreba po lajšanju porodne bolečine je osnovna potreba ženske, ki rojeva. Dule poznamo veliko načinov lajšanja porodne bolečine, ki učinkovito blažijo intenzivnost bolečine tudi pri zelo napornih porodih. A če to za žensko ni dovolj ali se zaradi drugih razlogov že vnaprej odloči za epiduralno analgezijo, dule vedno spoštujemo in podpremo njeno željo."

 

PREBERITE TUDI: Masaža teh točk pomaga pri zelo bolečem porodu

 

Kaj lahko dula ponudi ženski, ki bo rodila z epiduralno?

Dula je torej tista, ki ženski pred in med porodom pomaga, da ji porodna izkušnja ostane v lepem spominu. Ne glede na to, za kakšen porod se bo odločila. Zato je podpora dule vsekakor smiselna tudi pri medikaliziranem porodu. 

"Toda, če bom imela epiduralno in me porod torej ne bo bolel, zakaj bi se sploh odločila za dulo? Saj je sploh ne bom potrebovala," je prepričanih veliko sodobnih nosečnic. Pa to res drži?

Peternelovo smo zaprosili, da nam našteje glavne prednosti, ki jih lahko dula ponudi ženski, ki bo rodila z epiduralno analgezijo.

 

1) Priprava na porod že v nosečnosti

Z dulo se boste spoznali že v času nosečnosti, ko se bosta večkrat srečali. Tako se bosta lahko zares dobro spoznali in skupaj ugotovili, kakšna vrsta podpore med porodom je za vas najbolj ustrezna.

Na srečanjih vam bo dula razložila, kaj lahko pričakujete v različnih delih poroda, kako se boste verjetno počutili in kaj lahko pričakujete v porodnišnici. S takšnimi pogovori vam bo pomagala ublažiti strah pred porodom, ki je povezan z neznanim, hkrati pa vas bo naučila tehnik, ki vam lahko pomagajo v začetni fazi poroda oziroma že pred odhodom v porodnišnico.

Z dulo boste lahko raziskali tudi različna vprašanja glede nosečnosti in poroda, da boste lažje sprejemali premišljene porodne odločitve.

 

PREBERITE TUDI: Kateri so prvi znaki začetka poroda?

 

2) Neprekinjena podpora od prvih znakov poroda doma 

Večina zdravih nosečnic začetni del poroda preživi doma, saj so priporočila ginekologov, da v porodnišnico ne prihajate dokler niste v tako imenovani aktivni fazi poroda - ko imate popadke na najmanj pet minut in ste odprte že vsaj štiri centimetre.

Toda, ta začetni del poroda lahko traja tudi nekaj ur ali celo dni, saj pogosto prav strah pred porodom porodni proces upočasni. Če je za nekatere ženske ta zgodnja faza poroda nenaporna, je za druge nosečnice to skoraj najbolj naporen del poroda.

V tej zgodnji fazi poroda epiduralno analgezijo tudi ob sprejemu v porodnišnico pogosto odsvetujejo, zato je porodna spremljevalka lahko odlična čustvena in praktična podpora tako v tistem času, ko ste še doma oziroma pred odhodom v porodnišnico, in vse do trenutka, ko vam bodo v porodnišnici uvedli epiduralno.

Poleg tega ne smemo pozabiti, da čeprav je epiduralna analgezija medicinski poseg, ni potrebno, da ženska porod občuti kot medicinski dogodek. Babice in porodničarji največkrat hkrati skrbijo za zdravje več porodnic ter njihovih otrok, zato v praksi le redko lahko nudijo stalno podporo posameznim materam. Če pa imate ob sebi dulo, bo ona ves čas ob vas z nalogo, da nudi stalno podporo tako vam kot vašemu partnerju od zgodnjega poroda do nekaj ur po rojstvu otroka.

Raziskave kažejo, da neprekinjena podpora dule pri porodu mamam pomaga, da imajo pozitivne izkušnje pri porodu, poleg tega pa izboljšuje tudi splošne izide poroda, vključno z zmanjšanim tveganjem za carski rez.


3. Večja sprostitev in umirjeno porodno vzdušje

Epiduralna analgezija med porodom lahko lajša bolečino, toda ne more pa odvzeti morebitne tesnobe, ki je med porodnicami pogosta, saj je porod čustveno zelo naporen dogodek.

Porodnice tudi poročajo, da epiduralna analgezija ne prepreči vedno čisto vseh bolečin in ne odstrani vseh neprijetnih občutkov, kot na primer v času iztisa otroka. Kar nekatere mame zelo ustraši. In v takšnih trenutkih vam lahko zelo pomaga dula, ki vam bo nudila čustveno podporo in informacije o tem, kaj se med porodom dogaja, da se boste lažje sprostili.

In ker je epiduralna analgezija le ena od oblik lajšanja porodne bolečine, je vsekakor zelo koristno, da imate ob sebi dulo - osebo, ki je usposobljena za uporabo različnih tehnik, ki lajšajo intenzivnost poroda (porodna masaža, porodni obkladek, posebni položaji, način dihanja in vizualizacija ...).

Dula bo tudi poskrbela, da bo v porodni sobi sproščeno vzdušje z zatemnjenimi lučmi in prijetno glasbo po vašem okusu. Prav tako vam bo aktivno pomagala, da se boste sprostili tako pred in med kot po uvedbi epiduralne analgezije. Tako boste lahko zares čim bolj sproščeni ter povsem osredotočeni na svoj porod.

 

PREBERITE TUDI: Prerez presredka - Kako se mu izogniti?

 

4) Gibanje med porodom je pomembno tudi pri epiduralni!

Izbira pravih položajev med porodom je bistvenega pomena, saj pravi položaj močno vpliva na to, kako bo potekal porod. Če pred epiduralno analgezijo preprosto sledite občutkom v telesu in se postavite v položaje, ki vam ustrezajo, je po uvedbi epiduralne to bistveno težje, a zato nič manj pomembno, da ne pride do zastoja poroda.

Izkušena dula vam bo lahko tudi po uvedbi epiduralne analgezije pomagala zavzeti različne varne položaje, tudi če boste morale ostati na postelji. Z uporabo različnih porodnih orodij, kot so arašidova žoga, blazine in rebozo, vam bo pomagala poiskati optimalne položaje, s katerimi bo porod tudi z epiduralno lažje napredoval. In ne pozabite: dula vam lahko nudi tudi dodaten par rok, ki vam bodo pomagale pri pritiskanju.

 

5) Pomoč pri "prevodu" iz medicinskega jezika

Pomembno je poudariti, da dula nudi nemedicinsko podporo, medtem ko se je po medicinske nasvete vedno treba obrniti k babici ali zdravniku.

In čeprav se boste o vaših porodnih željah in možnostih z dulo pogovarjali že pred porodom, se lahko situacija med porodom zelo hitro spremeni. V takšnih trenutkih je podatkov ali/in odločitev preprosto preveč, medicinski jezik pa je pogosto preveč zapleten in nerazumljiv.

Takrat vam lahko dula pomaga, da svoje želje in potrebe lažje predstavite medicinskemu osebju, obenem pa poskrbi za "prevod" medicinskega jezika. Tako boste zares razumeli vse možnosti, ki so vam na voljo, in se zato tudi lažje odločali. 

 

PREBERITE TUDI: V porodnišnici naj bo novorojenček skupaj z mamo

 

6) Zelo dragocena podpora v prvih urah po porodu 

Po rojstvu otroka mora medicinsko osebje poskrbeti, da se porodi posteljica, da ne pride do krvavitve in da je izpolnjena vsa potrebna dokumentacija. V tistih najbolj ranljivih prvih trenutkih po porodu se tako novopečene mamice pogosto počutijo osamljene. Z dulo ob sebi ne boste nikoli zares same.  

Če se oče in babica po navadi osredotočata na to, kako se počuti novorojenček, je dula tam za vas in vaše dobro počutje. V prvih trenutkih po porodu vam bo pomagala, da boste svojega otročka obdržali v kožnem stiku in tako lažje začeli z dojenjem, prav tako pa poskrbela tudi za druge vaše potrebe - vam morda ponudila kozarec vode ali košček hrane.

V teh prvih urah po porodu je naloga dule tudi ta, da pomaga poskrbeti za čim bolj umirjeno ozračje v porodni sobi, da imata mamica in dojenček dovolj prostora in časa za povezovanje in navezovanje.

 

7) Bogat vir izkušenj, veščin, znanja in prave podpore mame po porodu

Večina dul pride po porodu tudi na obisk na dom, da preveri, kako se počutite in vam pomaga predelati porodno izkušnjo. Poleg tega bo s sabo prinesla bogat vir izkušenj, veščin in znanja, ki ga mame v tem občutljivem poporodnem obdobju krvavo potrebujemo.

Še posebej, če smo rodile prvič, imamo kup vprašanj glede dojenja, celjenja porodnih ran, nege otroka in sebe, uspavanja in tolažbe novorojenčka ... Poleg tega pa tudi skrbi, ali bomo zares znale dobro poskrbeti za svojega otroka, ter številna čustva, ki nas lahko potegnejo tudi v poporodno depresijo.

V tem poporodnem obdobju vam bo zato dula pomagala, da se boste počutili slišani, razumljeni ter podprti v materinstvu in novi obliki ženskosti. Večina žensk s svojo dulo stke posebno vez, zato ji lahko zastavi tudi zelo intimna vprašanja. Na primer Kaj lahko storim, da olajšam svoj zelo boleč presredek? ali Kaj naj naredim, da me ne bo bolelo, ko se otrok začne dojiti?. To so vprašanja, na katera večina partnerjev ne zna odgovoriti, pogosto pa sodobne mame nimajo na voljo nikogar drugega, na kogar bi se lahko v tem obdobju obrnile po pomoč.

Zato je podpora dule po porodu tako zelo dragocena. Tudi, če vam dula ne bo znala pomagati, vam bo vedno pripravljena prisluhniti ter vas usmeriti na ustrezen naslov, da boste prejeli potrebno in ustrezno podporo.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zunanji obrat v nosečnosti
Zunanji obrat v nosečnosti se izvaja, kadar plod ni v glavični vstavi. Izvaja se ga s prijemom na plod skozi trebušno st...
6
Test za nosečnost: kako ga pravilno uporab...
Domači test za ugotavljanje nosečnosti je pogosto prvi na katerega se "obrnemo", ko želimo izvedeti ali smo noseči ali...
6
10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.
6
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
4



Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?
Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.
Kateri so prvi znaki začetka poroda?
Ko se bliža dan poroda, je vse več znamenj, ki nakazujejo na to, da se bo porod začel. Nekatera so prava, nekatera pa ne...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?