|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Facebook in mladoletniki

P.L., 17.6.2011
Spletna socialna omrežja so danes polna otrok. Ustvarjajo si svoje profile, na tak način pa spletu zaupajo svoje podatke in objavljajo fotografije. Pa je to varno?

image
/11


Ali je uporaba spletnih socialnih omrežji varna za otroke, kako naj se zaščitijo in kaj morajo o tem vedeti sami ter starši, smo se pogovorili z doc. dr. Igorjem Bernikom iz Fakultete za varnostne vede, Univerze v Mariboru.

 

Vse več mladoletnih otrok danes uporablja Facebook. Devet, desetletniki si že ustvarjajo svoje profile in objavljajo fotografije. Kaj menite o tem?

Izobraževanje mladine in tudi odraslih z vidika rabe spletnih socialnih omrežij ni zadostno. Hiter razrast uporabe je našlo nepripravljene tudi tiste, ki naj bi dali jasne usmeritve kako varno uporabljati posamezne storitve. Ker mladoletniki želijo slediti okolici, si pač ustvarjajo profile, objavljajo zasebne podatke in med njimi tudi fotografije. To samo po sebi ni kritično, če bi imeli ustrezno znanje kako zaščiti svoj profil in zadostno mero kritičnosti komu te podatke posredovati. Facebook (in druga spletna socialna omrežja) omogočajo zadosten nadzor uporabnika, kdo lahko podatke, ki jih lastnik profila objavlja tudi spremlja. Težava je, da se večina mladostnikov z zaščito svojega profila ne želi in ne zna ukvarjati. Poleg tega v želji slediti okolici in tekmovanju, kdo ima v spletnem socialnem omrežju več "prijateljev" privede do tega, da popolnoma nekritično potrjujejo prošnje za prijateljstvo. Od tu pa izhaja glavni problem. Odprti profil lahko bere vsakdo - z dobrimi in slabimi nameni. Tudi če je profil ustrezno zaščiten in objave lahko spremljajo samo prijatelji, večina ljudi ki ima 50 ali več prijateljev niti ne ve, kdo pravzaprav so te osebe. Tudi če uporabnik striktno potrjuje le uporabnike, ki jih pozna, je težko reči, ali nekdo ni ustvaril profila z imenom vašega znanca in vas prosil za prijateljstvo. Večina ne preveri ali posameznik res ima profil in ali je lastnik profila res oseba, po kateri se imenuje profil. Tako lahko podatke spremlja nekdo, ki vas na nek način želi izkoristiti. Poleg tega normalno komunicirate z lastnikom takega profila, le ta pa lahko od vas pridobi še dodatne podatke, ki jih niti ne objavljate, hkrati pa se z njim lahko dogovorite za srečanje (npr. pedofilija) ali pa posredujete podatke s katerimi še globlje poseže v vašo zasebnost. Npr. da ima vaš ponudnik brezplačnega e-naslova (e-naslov pa ste objavili na Facebooku in iz e-naslova je jasno, kdo je ponudnik) ima za pridobitev pozabljenega gesla privzeto varnostno vprašanje "Kakšen je dekliški priimek vaše mame?" Če uporabnik takega e-naslova ni spremenil varnostnega vprašanja in ste vpisali pravi priimek je težava tu. Na Facebooku vas "prijatelj" vpraša: »Ali se je vaša mama prej pisala Novak in je iz Grosuplja?« uporabnik pa mirno odgovori »Ne, moja mama se je pisala Potrebuješ in je iz Novega Mesta.« Od tu naprej pa je vaša zasebnost izgubljena ... 

Da odgovorim na vprašanje: otroci si bodo ustvarjali profile, ker to počno vsi. Naša naloga (odraslih) je da jih izobrazimo, da to počno relativno varno.

  

Kaj je naloga staršev, kako naj otroku dopovedo, da to ni varno?

Naloga staršev po moji oceni ni prepovedovanje, poleg tega prepoved ni rešitev. Če ne bo spremljal profila prek domačega računalnika, ga bo pač v šoli, knjižnici, pri sosedu ali še bolj zanimivo - prek mobilnega telefona. Naloga staršev je v vzgoji otrok, kjer otroke naučimo jasno razločiti med dobrim in slabim in vzpostavitvijo zaupanja. Če otrok staršem zaupa, se bodo pogovorili o tem, kaj počne v spletnem socialnem omrežju, starši lahko potem povedo, kaj je dobro, kaj ne, kaj je varno in kaj ne in kako lahko npr. nekatere zasebne informacije vplivajo na osebo tudi čez 5, 10 ali več let. Torej, uporaba spletnih socialnih omrežij je varna toliko, kolikor se posameznik zaveda varnosti in se ravna v skladu z dobro prakso. Tu pa se vračamo na težavo - tudi starši in učitelji se premalo zavedajo nevarnosti in nimajo zadostnega znanja naučiti otroke kako varno uporabljati spletna socialna omrežja.

  

Kakšne nevarnosti "prežijo" na otroke na Facebooku in ostalih spletnih socialnih omrežjih?

Nevarnosti je kar nekaj, odvisno od tega, kaj oziroma katere podatke tak otrok poseduje. Če so starši npr. dobro situirani in imajo domovanje zavarovano z alarmom, izključi se ga z varnostno kodo, je pač nevarnost v tem, da nekdo lahko pride v vaš, varen dom.

 

No pa da ne bo vse samo hipotetično; glavna nevarnost je poseg v zasebnost, ustvarjanje napačnega mnenja o posamezniku na podlagi objav, ki pa so lahko iztrgana iz konteksta (npr. če mladoletnika opijejo in slečejo na zabavi in take slike objavijo na Facebooku še ne pomeni, da je to prosta volja nekoga in da je to njegov način življenja), pridobivanje osebnih podatkov, ki se jih lahko uporabi v različne namene in lahko povzročijo posamezniku škodo, tako kratkoročno kot dolgoročno, na podlagi takih podatkov lahko manipulirate osebo, ki v skrajnih primerih lahko pri otrocih privede do pedofilije, posilstev, zlorabe, izsiljevanja, nadlegovanja, ... Zato je zopet potrebno zavedanje/znanje o prežečih nevarnostih.

  

Kaj je varno objavljati na omrežjih, na Facebooku in kaj ne?

Objavite lahko vse, kar želite, če imate ustrezno zavarovan profil in prijatelje dejansko poznate in z njimi delite podatke. Druga skrajnost je, da nimate profila, torej ste iz tega vidika varni. Resnica je nekje vmes. Osebno priporočam, da se objavljajo podatki zgolj za nazaj (smo se vrnili z dopusta; znani so primeri kot npr. grem za vikend v London z letalom, v ponedeljek pa ni več avtomobila, ker je bil pač odtujen/ukraden na podlagi tega, da je nekdo vedel, da vas ne bo, drug primer: staršev za vikend ne bo doma, pa otroka nekdo povabi k sebi, ga opije in zlorabi) in vsebine, ki jih lahko objavite javno, pa vam ne povzročajo nobene zadrege. Ostalo naj ostane raje skrito.

 

Če že ima otrok svoj profil, kaj naj objavlja, česa se naj pazi ...?

Še enkrat - če si otrok želi imeti profil ga bo imel. Pri tem je nujno, da se zaveda dolgoročnih posledic objav. Težava v spletu je namreč v tem, da "pravica biti pozabljen" v spletu ne velja. Kar objavim danes, lahko nekdo uporabi/zlorabi čez 10, 20 let. Torej, če ima profil, naj ustrezno zapre svoj profil, da ga bodo lahko spremljali le prijatelji (to mu lahko naredijo tudi starši), naj kot prijatelje potrjuje le osebe, ki jih pozna in preveri, če so osebe res prave (pošlješ sporočilo in ga naslednji dan vprašaš, če ga je dobil in kaj meni in objavlja zgolj splošne podatke, ne pa podatke, ki mu lahko dolgoročno kakorkoli že škodujejo.

 

Seveda je to lažje zapisati kot doseči. Zato sam poskušam z otrokom zgraditi odnos, ki temelji na zaupanju, skupaj občasno pregledava profil, sam pa mu svetujem in pomagam zaščititi profil. Obenem mu tudi razložim, zakaj je nekaj sprejemljivo za objavo in kaj predlagam, da odstrani in seveda zakaj. Poleg tega pregledava nastavitev profila (to je potrebno, ker Facebook in ostala spletna socialna omrežja stalno dodajajo različne funkcije in se varnostni vidik lahko zaradi novosti spremeni) in skupaj pregledava prijatelje, se o njih pogovoriva in morda koga, ki ga ne pozna odstraniva. Tu je še en vidik - otrokom je potrebno razložiti, da večje število prijateljev ne pomeni, da je nekdo boljši od njega in da je tovrstno tekmovanje lahko nevarno. Tako mu ne postavljam omejitev, pač pa mu dam možnost lastne odločitve in presojanja o tem, kaj je dobro in kaj ne, kot pri vseh ostalih stvareh v življenju. Tu se moje delo konča, saj moramo starši skozi vzgojo otroke in mladostnike naučiti kakovostne presoje, kajti že kmalu otroci znajo več kot starši. Če s(m)o jih starši naučili ustrezne presoje, se nimajo česa bati, otroci pa zrastejo v samostojne, odgovorne osebe.

 

Preberi še:

Otroci in internet

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
13
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
9
Pisanka za Karolino
Kot vsi drugi otroci tudi deklica Karolina v teh dneh že veselo pričakuje darilo velikonočnega zajčka. Največje in najle...
7
Velikonočni zajček iz kavne embalaže
Otroci radi ustvarjajo, še raje, kadar je to v objemu družine. V času velikonočnih praznikov jim posvetite čas in skupaj...
6



BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
To pravilo je moje fante rešilo pred ugrab...
Mama je odkrila, da je pravilo, ki ga je otrokom postavila nekaj let prej, verjetno rešilo njihova življenja.




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?