|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Recept tedna: Kako pravilno uživati glino?

Helena Primic, 2.11.2020
Kakovostna glina na telo deluje antiseptično, protiinfekcijsko in protignojno, pospešuje obnovo celic, mineralne snovi v glini pa krepijo imunski sistem in izboljšujejo krvno sliko.

image
Glina, ki jo uporabljate v terapevtske namene, ne sme priti v stik s kovino. Zato jo hranite v posodi iz stekla ali lončevine, zajemajte pa jo z leseno kuhalnico ali keramično žlico. (Foto: Arhiv)
/11


Imate občutek, da sta vaše telo in glavo vse bolj težka, ste vse bolj utrujeni, imate težave s kožo in prebavo ter se vse težje skoncentrirate? Morda vas zaustavlja prevelika količina strupov v telesu, ki se jih lahko lotite z glino. 

Kakovostna glina na telo namreč deluje antiseptično, protiinfekcijsko in protignojno, pospešuje obnovo celic, mineralne snovi v glini pa krepijo imunski sistem in izboljšujejo krvno sliko. Več kot dovolj razlogov, da nam priskoči na pomoč v koronačasu in ko se želimo na naraven način znebiti odvečnih strupov.

Strupov v hrani, vodi in zraku, pa tudi tistih, ki si jih sami pridelamo s pomanjkanjem kisika zaradi zaščitnih mask, razkužili (Tukaj preverite, kako si lahko sami naredite domače sredstvo za razkuževanje!) in vso ostalo kemijo, ki jo vsakodnevno ter nevede vnašamo v telo tudi s kozmetiko in čistili. 

Preverili smo, kako se pravilno lotiti pitja napitka iz gline.

 

PREBERITE TUDI: Ajurvedski napotki za zdravo jesen

 

Brez prekinjanja 21 dni

Čeprav je idealen čas za razstrupljanje telesa pomlad, se razstrupljanja z glino lahko lotite kadarkoli v letu, saj glina razstruplja zelo nežno in povzroča najmanj spremljevalnih težav oziroma praktično nima stranskih učinkov. Če jo seveda uporabljamo na pravilen način. 

Prav zato je pitje napitka z glino primerno - in tudi koristno, saj uravnoteži količino kalcija v telesu, blaži nosečniško slabost in preprečuje nabiranje vode v telesu - tudi za nosečnice, vendar se je pred uporabo vendarle smiselno posvetovati z zdravnikom ali terapevtom, ki dobro pozna vaše telo in vaše posebnosti.


 

Primerna tudi za zdravljenje kolere in podobnih bolezni

Ste vedeli, da so zdravilne učinke gline poznali že okoli leta 2.500 pred našim štetjem v Mezopotamiji, ko so si z njo lajšali vnetja in bolečine, uporabljali pa so jo tudi za številne druge zdravstvene težave, celo za zdravljenje kroničnih očesnih obolenj?

Koristi gline za človeško zdravje so poznali in s pridom izkoriščali tudi v starem Egiptu, kjer so si z napitki iz gline pomagali v primerih zastrupitve in pri zdravljenju bolezni, kot je kolera.

 

 

Pri kuri z glino, je pomembno, da napitek iz gline pijete zjutraj na tešče neprekinjeno 21 dni oziroma tri tedne, saj telo oziroma glina potrebuje toliko dni, da zaključi postopek razstrupljanja. Če boste kuro predčasno prekinili, se vam lahko pojavijo neželeni stranski učinki - glavobol, težave s kožo in prebavo ter poslabšanje osnovnih simptomov. Strupi, ki jih je glina potegnila iz bolj oddaljenih delov telesa, se namreč ne bodo več vezali na glino, temveč dodatno in ponovno obremenili vaše telo.

Pri kroničnih težavah je tritedensko kuro treba ponoviti večkrat, vendar je med kurami telesu treba podariti vsaj teden dni, da se nekoliko spočije in obnovi. Ko bo vaše telo brez strupov, lahko glino brez skrbi uporabljate redno, pri čemer je potrebna posebna previdnost pri osebah z visokim pritiskom, saj glina na naravni način viša krvni tlak. Kar je pa super novica za vse, ki imate težave z nizkim pritiskom

 

PREBERITE TUDI: Hranilne in zdravilne moči kopriv - Recepti

 

Brez kakršnega koli stika s kovino!

Poznamo več vrst gline - belo, sivo, rjavo, rdečo in zeleno, pri čemer je za zdravljenje in pitje najprimernejša siva glina, ki jo najdemo v najglobljih plasteh zemlje. Slovenski zdravilci zelo priporočajo slovensko glino iz Komende, sicer pa med najkakovostnejšo glino spada tista, ki je bila posušena na soncu.

Pri uporabi gline je zelo pomembno, da pazite, da glina, ki jo uporabljate v terapevtske namene, nikakor ne pride v stik s kovino. To pomeni, da jo hranite v posodi iz stekla ali lončevine, ko jo jemljete iz posode in pripravljate napitek (ali obkladek iz gline), pa uporabite leseno kuhalnico ali keramično žlico.

Če si pripravljate obloge, že uporabljene gline nikoli ne smete ponovno uporabiti, saj je polna strupov, ki jih je absorbirala iz telesa.

 

PREBERITE TUDI: Previdno s probiotiki

 

Kako pripraviti napitek iz gline?

V steklen ali glinen lonček z leseno ali keramično žličko najprej dodajte eno žličko glinenega prahu, preko katerega nalijte dva decilitra čim bolj čiste in kakovostne vode. In nič ne mešajte! Mešanico pustite stati čez noč, jo zjutraj rahlo premešajte in popijte na tešče oziroma še pred zajtrkom. 

 Da se bo vaše telo lahko počasi privadilo na glino in bo proces razstrupljanja zares nežen, prvi teden tritedenske kure zjutraj mešanice nič ne premešajte in spijte le vodo, v kateri se je ponoči namakala glina, usedlino pa zavrzite. Medtem ko drugi in tretji teden zjutraj napitek premešajte in ga popijte skupaj z usedlino.  

Nekateri čutijo, da jim je ljubše, če napitek iz gline pijejo zvečer, vendar si je potem mešanico treba pripraviti že zjutraj. 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Je hrana na piknikih varna za nosečnice?
Sezona piknikov je že v polnem razcvetu in vsi komaj čakamo dobrote z žara. Kaj pa nosečke? Si lahko privoščite jedi z ž...
5
Pozor: Škodljivi koruzni vaflji
Če ste navdušeni nad bio koruznimi vaflji blagovne znamke Mercator Bio in jih imate slučajno doma, jih ne jejte, ampak v...
3
Jedi, ki ustavljajo drisko
Preverite, s katerimi jedmi lahko preženete drisko pri otroku, ki pogosto spremlja gripozna in virusna obolenja oziroma ...
3
Nezdrava hrana za nosečnice
V nosečnosti se izogibajte nezdravih navad, saj te škodujejo vam, še nerojenemu otroku in kot pravi doula Špela Peternel...
3



Velikonočna šunka – kuhana ali pečena (rec...
Preberite, kako skuhamo velikonočno šunko, da ne bo razkuhana ali presuha. V članku najdete tudi recept za slastno šunko...
Regratov med
Zdravilna rastlina regrat je poznana vsakemu. Zdravilni so listi, korenina in tudi cvetovi. Iz cvetov lahko pripravite ...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?