|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Sindrom Couvade: Ko je tudi moški noseč

Helena Primic, 3.5.2022
Ta sindrom se pojavlja pri deset odstotkih moških partnerjev nosečnic. Če je nosečnost rizična, pa se pri kar 72 odstotkih bodočih očetov pojavi vsaj en simptom.

image
Sindrom Couvade se lahko pojavi pri moškem tudi iz občutkov krivde, ker so ženski povzročili takšne velike nosečniške spremembe. (Freepik.com)
/11


Ime sindroma Couvade ali tudi Covada izvira iz francoskega jezika in originalno izvira iz živalskega sveta, ko tudi samec razvije določene simptome brejosti. 

Podobno se dogaja tudi pri človeških samcih - znanstvene raziskave kažejo, da se sindrom Couvade pojavlja pri deset odstotkih partnerjev nosečnic.

Če je nosečnost rizična, pa se pri kar 72 odstotkih bodočih očetov pojavi vsaj en simptom tega sindroma!

 

Kakšni so simptomi?

Simptomi moške psihološke nosečnosti so tako kot pri pravi ženski nosečnosti lahko tako fizični kot psihični. In so seveda zelo podobni težavam, ki spremljajo pravo nosečnost.

Fizični simptomi:

- slabost in tudi bruhanje
- težave s prebavo in zaprtjem
- težave z dihanjem in glavoboli
- bolečine v križu in krči v nogah
- vnetja sečil
- težave s kožo
- spremembe telesne teže

 

PREBERITE TUDI: Očetova priprava na prihod dojenčka

 

Psihični simptomi:

- močna potreba po določeni hrani in občutljivost na močne vonje
- nemir in težave s koncentracijo
- anksioznost in tudi depresija

- težave s spanjem
- zmanjšan libido
- obsedenost z zdravjem

 

Zakaj se pojavi sindrom Couvade?

Čeprav znanstveniki še niso prišli do natančnega in znanstveno dokazanega odgovora, zakaj se pri določenih moških pojavi sindrom Couvade, obstaja nekaj teorij, večinoma psiholoških.

1) Ljubosumje. Morda gre za to, da je moški nezavedno ljubosumen, ker sam ne more biti noseč in je ženska s svojo nosečnostjo nenadoma v centru pozornosti.

2) Občutki krivde. Mogoče gre za moške občutke krivde, ker je pri partnerki povzročil takšne velike nosečniške spremembe, ki jih zato poskuša z njo na tak solidarni način deliti.

3) Prevelika iz/vključnost. Če ena izmed psiholoških teorij izpostavlja možnost, da se ta sindrom pojavi pri moških, ki se med nosečnostjo počutijo povsem izrinjeni, povsem nasprotna teorija poudarja, da do tega pojava morda pride ravno zato, ker so očetje preveč vključeni v žensko nosečnost in se z njo preveč poistovetijo oziroma identificirajo. Nekako preveč vedo o nosečnosti in zato razvijejo vse te enake simptome.

 

PREBERITE TUDI: Spremljevalec pri porodu je del porodnega osebja 

 

4) Hormonske spremembe. Raziskave so tudi pokazale, da je pojav sindroma Couvade povezan z ravnijo hormona testosterona pri bodočem očetu - če raven testosterona pade in se poveča raven prolaktina, je večja verjetnost za pojav sindroma.

5) Prvi otrok in strahovi. Na pojav sindroma Couvade vpliva tudi to, če moški pričakuje prvega otroka, ko so moški strahovi in notranje bitke veliko večje kot pri naslednjem otroku, ko že ve, kaj lahko pričakuje.

6) Boljši oče. Večja verjenost za pojav sindroma je tudi pri moških, ki z lastnim očetom niso imeli dobrega odnosa in torej s temi simptomi kažejo svojo večjo angažiranost in prisotnost. 

7) Nenačrtovana nosečnost in stres. Če nosečnost ni bila načrtovana, je tudi bodoči oče lahko podvržen velikemu stresu. Na splošno stres v življenju moškega poveča možnosti za pojav sindroma Couvade.

 

PREBERITE TUDI: Očetov stres vpliva na razvijajočega otroka

 

Simptomi sami izzvenijo proti koncu nosečnosti 

Kakorkoli obrnemo, nosečnost vpliva tudi na bodočega očeta in če jo vaš partner zaznava tudi tako, da razvije podobne nosečniške simptome, mu tega ne očitajte, temveč to njegovo dobesedno sočutje vzemite kot kompliment in znak, kako zelo želi biti del vaše nosečnosti.

Ob koncu nosečnosti namreč vsi ti simptomi lažne oziroma psihološke nosečnosti izzvenijo. Če pa moškega vendarle ovirajo pri življenju, je dobro, da obišče osebnega zdravnika oziroma terapevta, da mu pomaga poiskati prave vzroke za pojav sindroma Couvade.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....
48
Resnična zgodba: Za mojo novorojenko, poko...
Žalostna, prežalostna zgodba mame, ki ji je otrok umrl v trebuhu! Hkrati pa poziv vsem staršem, naj sprejmejo vse nepres...
38
Pregled nuhalne je priporočljiv za vse nos...
S presejalnim pregledom nuhalne svetline v času od 11. do 14. tedna nosečnosti lahko licenciran ginekolog odkrije veliko...
5
Dovoljeno in prepovedano v nosečnosti
Nosečnost ni bolezen, kljub temu pa se je dobro nekaterim stvarem v nosečnosti izogibati. Preberite, kaj v nosečnosti la...
4



Očetov stres vpliva na razvijajočega otroka
Ena od študij o pomenu očetovega mentalnega zdravje pred rojstvom otroka je pokazala, da lahko tudi stres očeta v obdobj...
Priznanje očetovstva: kdaj je to potrebno ...
Neporočeni pari, ki pričakujete otroka v skupni zvezi, morate pred ali po porodu urediti tudi priznanje očetovstva za sv...