|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Recept tedna: Te začimbe prinašajo dobro voljo in optimizem

Helena Primic, 28.3.2021
Ste vedeli, da rožmarin pomirja in krepi živce ter pomaga premagovati strahove, nespečnost in živčno pogojeno migreno? Več v članku!

image
Odlična pomočnica pri vseh težavah, pri katerih razdražen živčni sistem zmoti delovanje posameznih organov ali/in hormonskega sistema, je dobra zel oziroma melisa. (Foto: Freepik)
/11


Številne družinske skrbi, spomladanska utrujenost in otožnost, izredne koronazmere in posledice koronaukrepov ... ni čudno, da starši prav hlepimo po tistih trenutkih čistega optimizma. 

Zakaj si ne bi pomagali z začimbami in zelišči?

Le nekaj ščepcov pravih začimb in zelišč vas bo na popolnoma naraven in neškodljiv način spravilo v dobro voljo tudi v težkih časih.

 

1) Vsestranski rožmarin

Ali ste vedeli, da rožmarin pomirja in krepi živce? Poleg tega pomaga tudi premagovati strahove, nespečnost in živčno pogojeno migreno.

Tudi tradicionalna kitajska medicina ga uporablja kot hrano za srčni, pljučni in vranični či, saj aktivira či osrednjega grelca in prežene mraz.

Zato vejico rožmarina obvezno dodajte ne le mastnim in beljakovinsko močnim jedem, ki jih boste zaradi rožmarina lažje prebavili, temveč jo lahko dodate tudi krompirju in kruhu ali si skuhate rožmarinov poparek.

Opozorilo: Rožmarina ne smemo predolgo kuhati, sicer postane grenak. V jedi ga zato dodajte v zadnjih minutah kuhanja, če uporabljate posušenega, sicer pa lahko dodate tudi celo vejico, ki jo pred serviranjem obvezno odstranite.

 

PREBERITE TUDI:  Kako na naraven način zvišati pritisk?

 

2) Inteligentna sivka, ki točno ve, kaj mora storiti - vas poživiti ali pomiriti

Sivka zagotovo ni primerna le za babičine omare. Je namreč visoko inteligentna rastlina, ki nas pomiri, ko smo preveč razburjeni, ali poživi, ko smo pobiti. Prilagodi se torej potrebam vašega telesa, zato je obvezna sopotnica v dneh, ko ste preobremjeni, pod stresom in brezvoljni.

Da sivkino olje deluje pomirjujoče in stabilizirajoče pri umski in telesni preobremenjenosti ter izčrpanosti, so dokazale tudi številne znanstvene študije, zato vsekakor izkoristite njene prednosti v izrednih koronarazmerah.

V Franciji jo uporabljajo tako za začinjanje mesa in jajc kot zelenjave in sira, brez zadržkov pa jo lahko dodate tudi solatnim prelivom, medu ter vsem kremastim in mastnim sestavinam, kot so mleko, maslo, smetana in spenjen rumenjak s sladkorjem. Sivka je odlična začimba tudi za začinjanje rib in mesa na žaru, z nekaj domišljije pa jo lahko uporabite tudi za okrasitev sladic.

Seveda pa ne pozabite na čudežen sivkin čaj in sivkino kopel, ki vas bosta zagotovo sprostila in napolnila z globokim mirom.


Hormon sreče na krožniku

Za dobro počutje in odpravo stresa je ključen serotonin – hormon sreče, ki nastaja pod vplivom svetlobe. Ker se v stresnih okoliščinah zaradi vpliva hormona kortizola zaloga serotonina znižuje, v stresnih obdobjih telesu pomagajte tako, da uživate nekoliko več hrane, ki vsebuje triptofan – esencialno aminokislino, ki jo telo potrebuje za tvorbo serotonina.

Poleg mesa, mlečnih izdelkov in jajc triptofan vsebujejo lan, sezam, leča, soja, mandlji, arašidi, indijski oreščki, datlji, banane in alga spirulina. Ker pa telo poleg triptofana za tvorbo serotonina potrebuje tudi vitamin B6, v jedilnik vključite tudi večje količine polnozrnatih žit, semen, zelenjave in kvasa, ki so najbolj bogati s tem pomembnim vitaminom.

 

3) Vanilija za naravno odpravo tesnobnih občutkov

Da vanilija pomaga odpraviti tesnobne občutke, je dokazala tudi študija, ki so jo opravili v Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, v kateri so paciente slikali z magnetno resonanco. Tisti, ki so pred preiskavo, ki v marsikaterem človeku sproža tesnobne občutke, vdihovali z vanilijo odišavljen zrak, so občutili za kar 63 odstotkov manj tesnobe.

Učinki vanilije bodo seveda največji, če boste uporabljali ekološko in ne običajno vanilijo, saj je vanilija ena izmed najbolj ponarejenih začimb sodobnega časa. Velika večina (kar 99 odstotkov!) vseh vanilijev arom, ki jih najdemo v sladicah, sladoledih, pudingih in kozmetiki, je namreč sintetično izdelan vanilin, ki je po okusu le bleda senca prave vanilije, pa še škodljiv je.

Če torej želite zares pravo vanilijo, kupujte ekološko, najboljša pa je uporaba celega ploda oziroma stroka. Med različnimi vrstami vanilije sicer veljata za najkakovostnejši mehiška in burbonska vanilija.

 

PREBERITE TUDI: Recept - Veganska kremna rezina

 

4) Ko ste razdražljivi in sitni, si pomagajte z veselo zeljo - meliso

Melisa ni dobila brez razloga vzdevka »vesela zel«. Melisin čaj vas bo namreč spravil v dobro voljo ne le zaradi tega, ker je topel ter ima svež in pomirjujoč vonj, temveč predvsem zato, ker melisa deluje prek živčnega sistema.

Melisa je zato odlična pomočnica pri vseh težavah, pri katerih razdražen živčni sistem zmoti delovanje posameznih organov ali/in hormonskega sistema. Melisin čaj trikrat na dan v kombinaciji z melisino kopeljo bo tako zagotovo odgnal nemir, razdražljivost in težave s spanjem.

Namig: Ker je meliso težko posušiti, ne da bi se pri tem izgubile njene številne zdravilne učinkovine, raje izberite melisin hidrolat ali izvlečke, pripravljene iz sveže melise. 

 

PREBERITE TUDI:  Za miren spanec ... staršev!

 

5) Klinčki za razdražen želodec in živčno prebavo

Zagotovo boste ubili vsaj dve muhi na en mah, če boste na svoj jedilnik pogosteje vključili klinčke ali nageljnove žbice. Sploh v dneh, ko se pregrešite s hrano, manj prijazno do želodca.

Klinčki namreč zaradi svojega antibakterijskega, protivirusnega in dezinfekcijskega delovanja dobrodejno vplivajo na želodec in celotno prebavo, hkrati pa rahlo spodbujajo delovanje živčnega in krvožilnega sistema.

Tudi tradicionalna kitajska medicina priporoča klinčke za blaženje posledic stresa, tesnobe, napetosti in nespečnosti.

Klinčke, ki ste jih doslej morda uporabljali le v kompotih, punčih in kuhanem vinu, zato po novem dodajajte tudi enolončnicam, omakam, juham (še posebno krompirjevi, fižolovi in paradižnikovi juhi), marinadam in rižu. Ne pozabite jih dodati tudi kuhanemu zelju in sladkemu krompirju.  

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ringarajin kulinarični vikend prejme druži...
Nagrajenci natečaja za Kuharsko družino MAJA 2013 so znani! Preveri, ali ste prav vi osvojili laskavi naziv in boste med...
3
Kako pripraviti velikonočne dobrote za naj...
Pred vrati je velika noč, praznik barvanih jajčk, šunke, potice/kruha, hrena in drugih dobrot. Kaj lahko pripravimo tudi...
3
Vrhunski kulinarični dogodek
Na povabilo podjetja Proconi, ki je najbolj znano po pripravljenih jedeh Pogrej in pojej, se je na obisku na murskosoboš...
2
Kakšne so naše prehrambene navade?
Slovenci počasi osvajamo načela zdravega prehranjevanja, kar kažejo podatki najnovejše raziskave o naših prehrambenih na...
2



Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
3 preproste ideje za igrivo kuhanje z otroki
S kakovostnimi posodami Rosmarino Hexa PRO bo kuhanje otročje lahko, zato so idealna izbira, še posebej, kadar kuhate sk...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?