|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Uradno: Od danes spet dovoljena prisotnost partnerja pri porodu

Uredništvo Ringaraja.net, 29.4.2020
Z današnjim dnem se sprošča ukrep prepovedi partnerja pri porodu v vseh štirinajstih slovenskih porodnišnicah, vendar bo prisotnost spremljevalca dovoljena le pod določenimi pogoj.

image
Očetom ponovno dovoljena prisotnost pri porodu.
/11


Kot so včeraj uradno sporočili iz Ministrstva za zdravje sta strokovni kolegij za ginekologijo in porodništvo ter Svetovalno strokovna skupina ministra za zdravje ocenila, da se lahko sprosti ukrep začasne prepovedi prisotnosti spremljevalca pri porodu. Začasni ukrep prepovedi partnerja pri porodu je bil sprejet sredi marca z namenom zmanjševanje možnosti prenosa okužbe v času epidemije s COVID-19.


Ukrep se bo sprostil danes, v sredo 29. 4. 2020, v vseh štirinajstih slovenskih porodnišnicah in po zagotovilih predstojnikov porodnišnic bodo vse porodnišnice v porodnih sobah lahko zagotovile in izvajale vse predlagane varnostne standarde, ki bodo veljali v času trajanja povečanega tveganja za prenos okužbe s COVID-19.

 

PREBERITE TUDI: Spremljevalec pri porodu je del porodnega osebja


Prisotnost dovoljena le pod določenimi pogoji

Prisotnost spremljevalca pri porodu v času epidemije pa bo kljub sprostitvi omenjenega ukrepa dovoljena le pod naslednjimi pogoji:

1) Pri porodu je lahko samo en zdrav spremjevalec/ka po izbiri porodnice.

2) Spremljevalec/ka s sumljivo epidemiološko anamnezo ali s pozitivnim testom na COVID-19 ne sme biti prisoten/a pri porodu.

3) Porodnica ne sme biti pozitivna na COVID-19 ali kazati znake sumljive za COVID-19.

4) Pri porodu s spremljevalcem/ko je potrebno zagotoviti vse varnostne ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe na osebje in ostale porodnice, nosečnice, otročnice in novorojenčke.


Za preprečevanje širjenja okužbe s koronavirusom, bodo morali pridobiti natančno epidemiološko anamnezo, ohranjati razdaljo najmanj 1,5 metra od zaposlenih in površin, namenjenih zdravljenju, upoštevati higienske ukrepe in zagotoviti ustrezno osebno varovalno opremo tudi za spremljevalca/ko (zaščitni plašč, prevleka za obuvala in kirurška maska, ki se menja na dve uri).

 

PREBERITE TUDI: Kako lahko očka pomaga pri porodu?

 

V sporočilu za javnost so na ministrstvu opozorili še to, da se lahko priporočila za prisotnost spremljevalca pri porodu spremenijo glede na epidemiološke razmere.


VIR: Gov.si


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....
13
Prihaja Baby Expo sejem za nosečke in bodo...
Nosečke in mamice pozor! Rezervirajte si datum 13. april. V Ljubljano prihaja že drugi Baby Expo, sejem za bodoče in mla...
4
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
3
Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
3



Očetje ob porodu: 20 čudovitih fotografij
Dragocene fotografije, na katerih vidimo navdušenje očetov, ko podpirajo svoje partnerke v porodni sobi, nam kažejo, kak...
Kaj vzeti s seboj v porodnišnico?
Da česa ne bi pozabili, smo vam pripravili spisek stvari, ki jih vzemite s seboj v porodnišnico.