|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

V porodnišnici spet dovoljene tudi dule in drugi porodni spremljevalci

Uredništvo Ringaraja.net, 19.6.2021
Od 17. junija 2021 je en izbran spremljevalec pri porodu lahko prisoten celoten čas zdravstvene obravnave porodnice v porodnem bloku, ne le pri iztisu. In to ne velja samo za partnerje, temveč tudi dule in druge izbrane spremljevalce.

image
Partnerji so pogosto prav tako prestrašeni kot porodnice, zato prisotnost izkušene dule deluje pomirjujoče na oba in tako tudi partner lažje podpira partnerko, ki rojeva. (Foto: Arhiv)
/11


Od četrtka, 17. junija 2021, je v ljubljanski porodnišnici zaradi ugodnih epidemioloških razmer pod določenimi pogoji ponovno dovoljena prisotnost enega(!) zdravega spremljevalca/ke pri porodu, torej ne nujno partnerja. 

Po skoraj enem letu bodo tako v porodnišnice (upamo, da bodo ostale porodnišnice sledile ljubljanski) lahko ponovno vstopile tudi dule in drugi porodni spremljevalci, ki si jih bodo izbrale porodnice, vendar ne hkrati s partnerjem.

 

Celoten čas poroda 

Čeprav so partnerji zadnjih nekaj mesecev lahko bili prisotni pri porodu, so novopečeni starši poročali, da so bili zaradi zapletenih koronarazmer večinoma prisotni le pri iztisu.

Zato bodo porodnice zagotovo zelo vesele uradnega zapisa Porodnišnice Ljubljana, ki je na svoji spletni strani zapisala, da bo od 17. junija 2021 izbran spremljevalec lahko prisoten celoten čas zdravstvene obravnave porodnice v porodnem bloku. Pa naj bo to partner ali dula.

 

PREBERITE TUDI: Ljubljanska porodnišnica prijaznejša rojenim doma

 

Spremljevalec mora izpolnjevati enega od štirih pogojev PCT

Toda, če želi biti izbran spremljevalec prisoten pri porodu od začetka do konca, mora poleg negativne epidemiološke anamneze (predhodno izpolnjen vprašalnik o zdravstvenem stanju, ki potrjuje, da je brez znakov in simptomov bolezni ter brez rizičnih stikov s Covid-19 okuženimi osebami) izpolnjevati tudi enega izmed naslednjih pogojev PCT:

1) negativni hitri antigenski test, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa ali PCR test na virus SARS-CoV-2, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa,

2) dokazilo o cepljenju proti Covidu-19, s katerim dokazuje, da je preteklo od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer najmanj 7 dni, drugega odmerka cepiva proizvajalca Moderna najmanj 14 dni, prvega odmerka cepiva proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni, odmerka cepiva proizvajalca Johnsom&Johnson najmanj 14 dni ali drugega odmerka cepiv Sputnik, CoronaVac ali Covid-19 Vaccine Sinopharm najmanj 14 dni,

3) dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela COVID-19 (od začetka simptomov ne sme miniti več kot šest mesecev).

4) dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR ali potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela COVID-19 pred več kot pol leta, pri čemer se je oseba v obdobju do največ osem mesecev od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma od začetka simptomov cepila z enim od cepiv iz 2. točke, pri čemer v primeru cepiv Biontech/Pfizer in Moderna zadostuje le en odmerek.

 

PREBERITE TUDI: Maske med porodom niso obvezne v vseh porodnišnicah

 

Kaj pa, če izbrani porodni spremljevalec nima teh dokazil?

Kot so zapisali na spletni strani ljubljanske porodnišnice, je partner, dula ali kateri drug izbran spremljevalec lahko prisoten pri porodu tudi, če ne izpolnjuje zgoraj omenjenih pogojev (še vedno pa je nujna izpolnitev vprašalnika o zdravstvenem stanju in potrditvi negativne epidemiološke anamneze!), vendar je v tem primeru njegova prisotnost omejena izključno na aktivno fazo poroda.

V omejenem obsegu je ob enakih pogojih (negativna epidemiološka anamneza in predhodno izpolnjen vprašalnik o zdravstvenem stanju, vendar brez izpolnjenih pogojev PCT) dovoljeno spremstvo partnerja tudi pri načrtovanih ambulantnih pregledih nosečnice, na primer UZ-pregled morfologije ploda.

V ljubljanski porodnišnici pa še vedno priporočajo, da nosečnice, v kolikor je to le mogoče, na redne ambulantne preglede in posege prihajajo same. Povsod v ambulantnih in bolnišničnih prostorih seveda veljajo vsa priporočila NIJZ - vstop v ustanovo je dovoljen s pravilno nameščeno zaščitno masko, na vhodu je obvezno razkuževanje rok, v prostorih pa vzdrževanje varnostne razdalje.

 

PREBERITE TUDI: Kako lahko dula pomaga k boljši porodni izkušnji?

 

Včasih zelo težka izbira: partner ali dula?

Pred porodnicami je torej še vedno velika in pogosto težka dilema: Kdo naj me kot izbrani spremljevalec podpira med porodom - partner ali dula? Porodnica partnerja potrebuje zaradi čustvene podpore in občutka varnosti, dulo pa zaradi njenih številnih izkušenj s porodom in podpornih tehnik, ki jih večina partnerjev ne pozna. Poleg tega dula med porodom podpira tako porodnico kot njenega partnerja, ki opolnomočen veliko lažje podpira svojo rojevajočo partnerko.

Ali ob vsem zdravstvenem osebju ena oseba več v porodni sobi zares pomeni toliko večje tveganje za porodnico in njenega dojenčka, da je smiselno porodnici odvzeti znanstveno dokazano prednost prisotnosti obeh - partnerja in dule? 

Vsekakor močno upamo, da bodo slovenske porodnišnice kmalu svoja vrata odškrnile še za enega porodnega spremljevalca in tako porodnicam omogočile veliko lažje in mirnejše porode, pri katerih bodo lahko imele podporo vsaj dveh porodnih spremljevalcev.

Ste vedeli, da statistični podatki kažejo, da prisotnost dule pomeni večjo možnost, da se bo porod zaključil spontano in brez interventnih medicinskih posegov (na primer carski rez in umetni popadki), krajšo dolžino poroda, predvsem pa manjšo uporabo protibolečinskih sredstev?

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....
74
Resnična zgodba: Za mojo novorojenko, poko...
Žalostna, prežalostna zgodba mame, ki ji je otrok umrl v trebuhu! Hkrati pa poziv vsem staršem, naj sprejmejo vse nepres...
37
Sedem razlik med nosečnostjo in PMS
Simptome, kot so povečan apetit, občutljive dojke in razdražljivost pogosto povezujemo s PMS, a zelo podobni simptomi se...
5
Kakšna je idealna teža nosečnice?
Ženske, ki se v nosečnosti močno zredijo, imajo pogosteje težave v nosečnosti in tudi po porodu. Če se v nosečnosti zred...
4



Poglejte, kako pravzaprav izgleda porod
Trenutek, ko se ustvari življenje je neverjeten, otrokov prihod na svet pa je še bolj čudežen.
Poglejte, kako se med porodom premaknejo k...
Ta neverjetna fotografija porodnice dokazuje, kako neverjetno je človeško telo. Poglejte, kako je videti anatomija porod...