|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

30 dejstev o nosečnosti

Otrok in družina, 21.2.2024
Nosečnost je eno izmed najlepših življenjskih obdobij. Prinaša pa tudi marsikatera presenečenja.

image
Kaj lahko pričakuješ v nosečnosti?
/11


Noseči ste, čestitamo! V vašem telesu se iz majcene pikice razvija novo bitje. Da bodo naslednji meseci polni zadovoljstva in veselega pričakovanja, je dobro, da o nosečnosti izveste karseda veliko. Mi vam ponujamo nekaj dejstev, ki vam bodo gotovo v pomoč.

 

Spremembe v nosečnosti

1. Morda boste kdaj padali iz enega čustvenega razpoloženja v drugo, iz joka v smeh in obratno. Čisto mogoče je, da se boste kdaj počutili utrujene. To je normalno. Čustvene preskoke lahko nekoliko omilite z več spanja in z izogibanjem sladkorju.


2. Že zdaj si najdite podporo pri prijateljicah ali sorodstvu. Potrebovali jo boste tudi po porodu. Največkrat je namreč dovolj že malce razumevanja in pogovora.

 

PREBERITE TUDI: Ko se telo nosečnice spreminja

 

Prvi pregled

3. Ko ugotovite, da ste zanosili, se naročite na prvi pregled pri ginekologu. Zdravniški nadzor v zgodnji nosečnosti omogoča boljše spremljanje poteka le-te in zgodnejše odkrivanje morebitnih težav. Ginekolog bo v materinsko knjižico vpisoval opažanja v času nosečnosti, rezultate testov krvi, vašo družinsko anamnezo itd.

 

Prehrana v nosečnosti

4. Veliko nosečnic v prvih mesecih trpi zaradi jutranje slabosti – in to ves dan! Slabost lahko zmanjšate s krekerjem, ki ga pojeste na tešče, še preden zjutraj vstanete iz postelje. Slabosti bo manj tudi, če boste jedli redno; obroki naj bodo raje skromnejši, pa zato pogostejši.

 

PREBERITE TUDI: Bonboni proti nosečniški slabosti


5. Nosečnica količinsko ne sme jesti za dva, kot je veljalo nekoč. Pač pa je toliko bolj pomembno, da uživa kakovostno hrano, veliko zelenjave in sadja, pa tudi mleka in mlečnih izdelkov.


6. Že med načrtovanjem nosečnosti ter prve tri mesece nosečnosti ne pozabite na jemanje 400 mikrogramov folne kisline dnevno. Folna kislina preprečuje nastanek hibe, imenovane spina bifida. Folno kislino lahko najdete tudi v špinači, zelenolistni zelenjavi, fižolu, pomarančah, polnozrnatem kruhu, žitu in bananah.


7. Povprašajte svojega ginekologa, ali bi morali poleg folne kisline jemati še kakšne druge vitaminske pripravke, kalcij ali železo.


8. Da bi dobili zadostno količino kalcija, morate pojesti 4 porcije mleka, sira, zelenolistne zelenjave ali tofuja dnevno.


9. Železo lahko najdete v mesu, fižolu in zelenolistni zelenjavi.


10. Med nosečnostjo je normalno, če se zredite za 10 do 13 kg. Ginekolog bo spremljal vašo težo in vas opozoril, če se bo ta morda premalo ali preveč povečala. Nekaj je gotovo: nosečnost ni čas za shujševalne kure. Če jeste zdravo, boste po porodu kaj kmalu imeli težo, ki ste jo imeli pred porodom.


11. Preveč kofeina, ki je v čokoladi, nekaterih gaziranih pijačah, kavi in čaju, lahko nosečnici škoduje. Najbolje je - če že ne morete zdržati brez kave ali čaja - da si privoščite skodelico bele kave ali čaja z mlekom enkrat na dan.


12. Na dan popijte osem kozarcev vode.

 

Gibanje v nosečnosti

13. Telovadba med nosečnostjo lahko zmanjša ali prepreči težave zaradi krčev v nogah in zastajanja vode. Podajte se na daljše sprehode, zavrtite pedale sobnega kolesa, če pa bi se radi še drugače razmigali, se vpišite k telovadbi za nosečnice, ki jo vodijo za to usposobljeni strokovnjaki. Izogibajte se prehitremu ali preveč sunkovitemu gibanju. Ob vadbi ne pozabite na zadostno količino tekočine!


14. Tudi plavanje ni prepovedano, vendar je pomembno, da je voda čista in obenem ne preveč klorirana. V trgovinah je moč dobiti posebne tampone za plavanje, ki preprečujejo, da bi voda vdrla v nožnico in tako povzročila morebitna vnetja.


15. Če vas pogosto grabijo krči, vam mora primanjkuje magnezija.

 

Škodljive razvade

16. Pri morebitnih zdravstvenih težavah (glavoboli, prehladi itd.) ne posezite takoj po zdravilih, ki se sicer dobijo brez recepta in ste jih poprej uporabljali brez pomisleka. Kar nekaj zdravil za samozdravljenje namreč preko posteljice prehaja na plod, zato so lahko za otročička škodljiva. V navodilih preberite, kakšne učinke ima zdravilo na plod, oziroma se pri svojem zdravniku ali lekarnarju pozanimajte, katero zdravilo vam svetuje, da bo varno za plod in učinkovito za vas. Je pa res, da boste morda morali kdaj malce potrpeti. Nekatere nevšečnosti lahko varno pozdravi le čas.

 

17. Skozi celo nosečnost se izogibajte pitju alkohola, torej pivu, vinu in žganim pijačam. Znanstveniki še niso ugotovili, kakšna količina popitega alkohola je sploh »varna« za nosečnico in njenega nerojenega otroka.



18. Če ste poprej kadili, prenehajte TAKOJ! Izogibajte se tudi zelo zakajenim prostorom. Pasivno kajenje je lahko prav tako škodljivo za plod.

 

Spolnost v času nosečnosti

19. Spolnost v času nosečnosti je varna, razen če vam jo ginekolog zaradi kakršnihkoli težav odsvetuje. S partnerjem poskrbita za zadostno higieno in se brez pomislekov predajta nežnemu ljubljenju. Seveda se izogibajte prenapornim položajem. Ko vas bo začel ovirati trebušček, so primerni položaji, pri katerih nosečnica svojemu partnerju kaže hrbet (denimo leže na boku ali na kolenih). Orgazem je dovoljen in ne vpliva na potek nosečnosti, seveda če je ta vseskozi zdrava in brez težav.

 

Nosečniške tegobe

20. Če vam zatekajo gležnji, izrabite vsako priložnost in se usedite tako, da noge dvignete nekoliko više. To pomaga tudi pri preprečevanju nastanka krčnih žil.


21. Če se pojavijo kakršnikoli nenavadni znaki, denimo krvavenje, krči ali slabost (ne jutranja), takoj pokličite zdravnika. Bodite pozorni na delovanje svojega telesa in ne ignorirajte znakov, da nekaj ni v redu.

 

PREBERITE TUDI: Z eteričnimi olji nad nosečniške tegobe


22. Izogibajte se skrbi za mačke. Naj njihovo stranišče čisto nekdo drug. Mački namreč prenašajo toksoplazmozo, za katero lahko obolijo tudi ljudje. Toksoplazmoza sicer poteka brez očitnih znakov, vendar pa lahko, če zanjo zboli nosečnica, povzroči okvare na plodu. Več o tokspolazmi lahko preberete tukaj.

 

23. Proti koncu nosečnosti boste morda občutili, da vam hitro zmanjka sape. To je, če nimate težav z boleznimi dihal, povsem normalno. Otrok je namreč že tako velik, da vam pritiska na dihalne organe.


24. Prav tako se vam bo morda zdelo, da nenehno hodite na malo potrebo. Otrok namreč pritiska na vaš mehur, kar vam daje občutek polnega mehurja.


Pridobivanje informacij

25. Ne pozabite se udeležiti tečaja materinske šole v izbrani porodnišnici ali zdravstvenem domu. Na predavanjih boste izvedeli vse o poteku poroda ter negi dojenčka in skrbi zanj.


26. Poučite se o dojenju. To je najboljša hrana za vašega dojenčka. Morda se v vašem kraju pod okriljem Slovenske sekcije za podporo in pomoč pri dojenju pri La Leche League International srečujejo nosečnice in mamice z dojenčki; s svojimi izkušnjami vam bodo lahko v veliko pomoč. 

 

Počitek in sprostitev

27. Če ponoči ne morete spati, si brez slabe vesti privoščite kratek dremež čez dan. Ko vas že ovira velik trebuh, poskušajte spati na boku (fetalna pozicija), med kolena in gležnje pa si dajte manjšo blazino. Strokovnjaki po 6. ali 7. mesecu nosečnosti odsvetujejo spanje na hrbtu. Poglejte si video nasvete za različne položaje za spanje v nosečnosti tukaj.


28. Ko ste noseči, vam ni treba pozabiti na razvajanje v kadi, polni vode. Vendar naj ta ne bo prevroča (največ 37 °C); v njej ne smete ležati predolgo (največ 15 minut). Prav tako pa se popolnoma odpovejte savni in kopanju v vroči termalni vodi.


29. Najdite različne načine sproščanja. Utrujenost, nervoza, stres in stiska se odražajo ne le na nosečnici, pač pa tudi na otroku.


30. Poskrbite zase. Vi in vaš otrok sta tega vredna!

 

VIR: Otrok in družina

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....
13
Prihaja Baby Expo sejem za nosečke in bodo...
Nosečke in mamice pozor! Rezervirajte si datum 13. april. V Ljubljano prihaja že drugi Baby Expo, sejem za bodoče in mla...
4
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
3
Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
3



Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
Sedem razlik med nosečnostjo in PMS
Simptome, kot so povečan apetit, občutljive dojke in razdražljivost pogosto povezujemo s PMS, a zelo podobni simptomi se...