|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Igre, s katerimi se bo otrok učil socialnih veščin

K.M., 20.2.2024
Zgolj z žuganjem se ne pride daleč. Otroci morajo razumeti in velikokrat uporabiti koncepte mehkih veščin, preden jih ponotranjijo in se z njimi izkažejo kot dobro vzgojeni posamezniki in kultivirani člani družbe. Poskusite z igrami!

image
Igranje je tudi priložnost za učenje lepega vedenja.
/11


Igranje ni namenjeno le preganjanju dolgčasa, ampak pomeni priložnost za učenje in spodbujanje razvoja. Tokrat smo za vas izbrali igrice s pomočjo katerih se lahko otroci naučijo mehkih veščin, ki so v vsakodnevnem življenju zelo koristne.

Mehkih veščin kot so vljudnost, sočutje, sposobnost za timsko delo in potrpežljivost se morajo otroci namreč začeti učiti že zgodaj in igra se je pri tem izkazala za učinkovitejšo tehniko učenja kot klasično prepovedovanje, opominjanje in dajanje navodil, ki ga žal še vedno prakticirajo številni starši.

Zgolj z žuganjem se ne pride daleč. Otroci morajo razumeti in velikokrat uporabiti koncepte mehkih veščin preden jih ponotranjijo in se z njimi izkažejo kot dobro vzgojeni posamezniki in kultivirani člani družbe.


Grajenje hišice iz kartona

Potrebovali boste dovolj veliko škatlo, da se bodo v njej lahko igrali vsaj trije otroci. Delo z ostrimi orodji opravite vi, otrokom pa prepustite dekoracijo hišice, v kateri se bodo igrali. Priskrbite jim flomastre, voščenke, barvice, bleščice in druge pripomočke, s pomočjo katerih bodo po svoji domišljiji okrasili hišico.

Ne pozabite tudi na blago in trakove za zavese in notranjo dekoracijo hišice. Pri mlajših otrocih je bolje kot zaprto škatlo iz kartona narediti le pregrade in improvizirati poseben prostor. Na ta način dobijo v lastni sobi čisto svoj igralni kotiček.

Opremite hišico ali igralni kotiček tudi z majhnim pohištvom, dekorjem za dom in drugimi pripomočki za igro prilagojenim otrokom, kot so majhne skodelice, plastično jedilno orodje, čajniki, posodice in druge igračke. Najpomembneje je, da pri opremljanju sodelujejo vsi - vaši otroci in/ali njihovi prijatelji.

S pomočjo te igre se otroci lahko naučijo vztrajnosti in timskega dela. Poleg tega pa so otroci ponosni na svoj dosežek pri opremljanju hišice ali igralnega kotička in igranje tam zato postane veliko bolj zanimivo.


Pomagaj prijatelju

V igrici naj sodelujejo vsaj štirje otroci. Na igralne lističe narišite serijo obrazov ali prizorov zaznamovanih z negativnimi čustvi (jeza, žalost, strah, bolečina, zasmehovanje ...). Pri risanju lahko sodelujejo tudi otroci, da bodo bolje razumeli kaj določena slika simbolizira.

Igralec, ki je na vrsti izžreba listek. Najprej prikaže čustvo ali stanje, ostali igralci pa ugibajo, kaj prikazuje. V drugem koraku, ko drugi igralci ugotovijo, za katero čustvo ali stanje gre, lahko igralca, ki je na vrsti, sprašujejo: »Kaj te boli? Zakaj si užaljen? Kako lahko pomagam?«. Igralec, ki je na vrsti, jim odgovarja. Ostali igralci morajo smiselno reagirati na dane odgovore. Če je na primer igralec na vrsti potožil, da ga boli noga, ker se je udaril, eden izmed ostalih igralcev gre do njega in mu popiha nogo, ga objame, potreplja po ramenu ali mu da poljubček na lice. Zadnja faza te igrice je torej igra vlog, s katero igralca, ki je prikazal negativno čustvo ali stanje, ostali sodelujoči potolažijo, umirijo ali mu pomagajo.

Glavna vrlina, ki se jo otroci naučijo pri tej igrici je sočutje. Le-to ni izraženo le na abstraktnem nivoju razumevanja kaj je narobe, temveč se otroci naučijo kako v dani situaciji reagirati in pomagajo osebi v stiski.


PREBERITE TUDI: Razvoj igre otroka


Telefončki

Igrica naših babic in dedkov, ko se otroci usedejo tako, da lahko drug drugemu šepetajo na uho brez tega, da bi ostali udeleženci slišali kaj oseba govori, je še vedno zelo aktualna za razvoj otrokovih mehkih veščin. Naj ponovimo pravila: oseba, ki je na vrsti, si izmisli besedo ali stavek (odvisno od starosti otrok) in sporočilo zašepeta osebi, ki sedi poleg nje. Ta sporočilo prenese naslednji osebi. To se odvija toliko časa, dokler sporočilo ne doseže zadnjega igralca, ki mora ponoviti sporočilo. Čim bolj zahtevno in dolgo je sporočilo, večja je verjetnost, da se bo na glas ponovljeno sporočilo razlikovalo od prvotno snovanega.

Otroci s pomočjo te igrice lažje razumejo, da se pri prenosu informacij lahko pojavijo motnje, napačne informacije sporočil in druge ovire pri prenosu ter, da vsaki informaciji ne gre zaupati, da je najbolj pravilna. Prav tako se naučijo skoncentrirano poslušati druge in se osredotočiti, da sami poskušajo čim bolj točno predati naprej slišano sporočilo. Poleg tega pa je igrica zelo, zelo zabavna, ko se ugotavlja odstopanje na glas izrečenih od prvotno zasnovanih sporočil.


PREBERITE TUDI: Pomen igre za razvoj otrokove osebnosti


Sodelujte in pomagajte otrokom razumeti poanto posamezne igre

Te igrice se lahko igrate z otroki, lahko pa tudi nastopite v vlogi moderatorjev igre, ko se otroci igrajo z vrstniki. Najpomembneje je, da motivirate otroke, da sodelujejo vsi in da na koncu povzamete kaj se da iz igrice naučiti na otrokom razumen način. Pri igrici s hišo na primer recite: »No, vidite kako lepo hišico smo naredili. Predstavljajte kako dolgo bi to delal en sam človek. Zares smo super sodelovali- čestitam vam!« Pomembno je pohvaliti otroke in zagotavljati raznolikost igre, da le-ta ostane zanimiva za otroke kljub ponavljanju.

Na Ringaraja.net najdete še več idej za igre, ki spodbujajo razvoj mehkih veščin pri otroku, vsekakor pa so tudi sestavljanje hišic, pomoč prijatelju in telefončki odlična zabava.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
8
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
7
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
6
Da jajčka ne počijo
Ste že razmišljali, kako boste letos pobarvali velikonočna jajca? Vas spet jezi misel, da bodo ta med kuhanjem počila? Z...
6



Babica pripoveduje dobre stare pravljice
photo
Življenje postaja vse hitrejše in tekmovalnejše. Kar se je še včeraj zdelo samoumevno, bo jutri pozabljeno, edina zanesl...
Kako izgleda poletje v vrtcu?
Poletje je čas, ko se zaprejo šole in otroci so prepuščeni staršem, starim staršem, organiziranim počitnicam ... Kako pa...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?