|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Je dojenje po enem letu še koristno za otroka, mamo?

Simona Korenčan, dr. med., 5.9.2022
Do kdaj dojiti? Ima dojenje po enem letu še koristi za otroka? Kaj pa za doječo mamico?

image
Svetovna zdravstvena organizacija svetuje izključno dojenje do 6. meseca starosti dojenčka. (Freepik.com)
/11


Svetovna zdravstvena organizacija svetuje izključno dojenje do 6. meseca starosti dojenčka, ob uvedbi goste hrane pa naj bo otrok dodatno dojen do 2. leta (smernice Svetovne zdravstvene organizacije).


Ali ste vedeli, da dojeni otroci redkeje zbolijo, ker prejmejo mamine imunoglobuline (IgA protitelesa) z mlekom in ogromno mikrohranil, ki jih z moderno prehrano težje zagotavljamo svojim otrokom?

Dojeni otroci imajo statistično manj vnetij srednjega ušesa, astme, alergij, ekcemov, dihalnih obolenj, črevesnih obolenj in sladkorne bolezni.

Dojeni otroci imajo v povprečju višji IQ in redkeje potrebujejo ortodontsko obravnavo zaradi bolje izoblikovane čeljusti in obraznih struktur.


PREBERITE TUDI: Kako poskrbeti, da bo otrok dovolj pil?


Glede na to, da se vzpodbuja dojenje tudi po dopolnjenem 12. mesecu, naj vam zaupamo hranilne vrednosti maminega mleka med 12.-23. mesecem v 448 ml:


  • 29 % energijskih dnevnih potreb
  • 43 % priporočenega dnevnega vnosa (PDV) proteinov
  • 36 % PDV kalcija
  • 75 % PDV vitA
  • 76 % PDV folata
  • 94 % PDV vitaminaB12
  • 60 % PDA vitamina C


Prednosti dojenja za mamo pa tudi niso zanemarljive:

  • manjša verjetnost depresije, 
  • lažja izguba telesne teže, 
  • manjša verjetnost za nastanek raka na dojkah in raka jajčnikov, 
  • manjša verjetnost za nastanek sladkorne bolezni tipa II in druge.

 

PREBERITE TUDI: Hoja otroka in (ne)uporaba pripomočkov za hojo


Poleg tega je materino mleko tudi po 12. mesecu otrokove starosti bogato z omega-3 in omega 6- maščobnimi kislinami. V primeru slabe prehrane mame je lahko revno z železom, vitaminom D in kalcijem.

Če iz različnih razlogov ne morete poskrbeti za bolj kvalitetno prehrano vas samih, si lahko pomagate s prehranskimi dopolnili, saj se le-ta izločajo tudi v mleko.

 

VIR: www.skrbenstars.si



 

simona korenčanSimona Korenčan, dr. med. je zdravnica, mama in aktivistka na področju osveščanja o nujnosti poznavanja in rednega obnavljanja znanja prve pomoči in oživljanja dojenčkov in otrok. Dve leti je delala na Pediatrični kliniki na oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo. V tem času so skupaj z ekipo uspešno izvedli več tečajev oživljanja za laike, predvsem vzgojitelje, učitelje in starše, ki jih je sicer zasnoval prim. Vidmar, dr. med. Od leta 2020 je zaposlena na Očesni kliniki v UKC Ljubljana. 


Več njenih strokovnih nasvetov najdete >>TUKAJ<<, kjer ne smete spregledati tudi spletnega tečaja NAJSRČEKBIJE - najbolj celovitega spletnega tečaja prve pomoči in temeljnih postopkov oživljanja dojenčkov in otrok.


 

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Stike lahko omejuje izključno sodišče!
Varuh človekovih pravic starše opozarja, da lahko stike med starši in otroki omejuje izključno sodišče, četudi jih je ce...
13
To so najbolj redka otroška imena
Med izumirajočimi imeni so po našem mnenju čudovita imena tudi za sodobne novorojenčke. Katera imena vse bolj izginjajo ...
5
Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...
4
Oprema za dojenčka 0 do 3 mesece
Na tržišču lahko najdemo poplavo različne opreme in pripomočkov za dojenčke. Preverite, kaj bo vaš dojenček takoj po roj...
4



Dojenje: "Mozoljčki" na bradavicah...
Neverjetno, za kakšne podrobnosti je poskrbela Narava! Poglejte si video, kako pomembno vlogo imajo tiste drobne pikice,...
Ali lahko materino mleko pogrevamo?
Ali lahko presežek mleka, ki si ga ob dojenju iztisnemo in shranimo v hladilniku ali zamrznemo, pogrejemo? Preverite, ka...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?