|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako preživeti izredne ukrepe v vrtcih?

Helena Primic, 12.5.2020
Priporočila naj bodo v pomoč pri načrtovanju in izvajanju aktivnosti za ponovno uvajanje otrok v vrtec, ki naj poteka čim manj stresno, je v okrožnici zapisalo MIZŠ. Gre torej za priporočila, ne zakonska določila.

image
Z otrokom se čim več pogovarjajte o spremembah v vrtcu.
/11


V ponedeljek, 18. maja 2020, bodo vrtci za nekatere otroke ponovno odprli svoja vrata.

Pri tem bodo vzgojitelji morali čim bolj spoštovati priporočljive ukrepe, ki jih je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) pripravilo skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ).

 

Kateri otroci v vrtec?

Kot je zapisano v higienskih priporočilih za vrtce, je za zaščito tako osebja kot otrok pred okužbo s koronavirusom potrebno, da v vrtec prihajajo le zdravi otroci in osebje.

V primeru, da je v družini oziroma v istem gospodinjstvu drug otrok, mladostnik ali odrasla oseba, ki ima zdravstvene omejitve, NIJZ do nadaljnjega odsvetuje otrokovo vrnitev v vrtec.

Če bo otrok zaradi zdravstvenih razlogov ostal doma, staršu vrtca ne bo treba plačati, piše tako v okrožnici kot je potrdilo kar nekaj ravnateljev vrtcev. In če bo zaradi varstva otroka, ki ne sme v vrtec, eden od staršev moral ostati doma, je do 31. maja 2020 ta starš upravičen do nadomestila za varstvo otroka kot do sedaj v času karantene, saj se za te starše pogoji niso spremenili. 

 

PREBERITE TUDI: Večina šolarjev bo to šolsko leto zaključila doma

 

Kakšni bodo posebni ukrepi v vrtcih?

V vrtcih bodo po priporočilih NIJZ morali poleg splošnih higienskih ukrepov, ki so se izvajali že prej (pravilna higiena kihanja in kašlja ter pravilno umivanje rok), izvajati tudi te dodatne ukrepe: 

1) Higiena rok. Otroci si bodo morali še bolj redno umivati roke z milom in vodo - ne le pred jedjo in po jedi, po prihodu iz stranišča, pred in po menjavi plenic ter po prihodu iz sprehoda oziroma igranja zunaj, temveč tudi po vsakem  prijemanju kljuk (na primer pri vstopanju in izstopanju iz igralnice) ter dotikanju ograje ali drugih površin. Uporaba razkužil je potrebna le, če voda in milo nista na voljo, sicer se uporaba razkužil pri vrtčevskih otrocih odsvetuje.

In kaj to pomeni v praksi oziroma kako pogosto na dan si bodo otroci morali umivati roke? Kaj to pomeni za njihovo kožo in zdrave bakterije na rokah, ki jih sedaj še toliko bolj potrebujejo za močan imunski sistem?

2) Zračenje. Zaprte prostore oziroma igralnice bodo morali vzgojitelji temeljito prezračiti (z na stežaj odprtimi okni) ne le pred prihodom otrok in po njihovem odhodu, temveč večkrat dnevno.

Na srečo smo v toplem delu leta in takšno zračenje ne bo prineslo dodatnih možnosti za prehlade in zdravstvene zaplete otrok.

3) Medosebna razdalja. Tako otroci kot vzgojitelji bodo morali upoštevati medosebno razdaljo 1,5 do dva metra.

Je to pri najmlajših sploh mogoče? In kako bo to vplivalo na vrtčevske otroke, ki se ne bodo smeli igrati v tesni bližini, kaj šele se dotakniti in objeti?

4) Igrače in igrala. Zunanja igrala se ne smejo uporabljati, prav tako ne igrače, ki se ne dajo čistiti, in otroci si med igro naj ne bi delili igrač. Je to nedeljenje igrač otrok v vrtcu sploh izvedljivo?

5) Dotikanje. Vzgojiteljice in pomočnice vzgojiteljev se bodo morale čim bolj izogibati dotikanju otrok, na primer ob pozdravu.

Kaj pa, ko bo otrok prestrašen in žalosten, kako ga bodo vzgojiteljice potolažile brez dotika?  

6) Zaščitne maske. Vzgojiteljice in pomočnice vzgojiteljev v primeru manjših (v prvi starostni skupini do osem otrok in v drugi do deset otrok) in stalnih skupin ne rabijo nositi zaščitnih mask, so pa priporočene ob srečanju z ostalimi zaposlenimi in starši.

Upamo, da bodo vsi vrtci vendarle uspeli ustvariti dovolj majhne skupine, da bodo lahko vse vzgojiteljice in pomočnice vzgojiteljic brez mask, ki bi večino otrok, predvsem najmlajše, zagotovo prestrašile.

7) Starši v vrtcu. NIJZ staršem priporoča, da otroke v vrtec oddajo vzgojiteljem zunaj, torej pred vrtcem. Večji otroci lahko v vrtec prihajajo tudi tako, da se v garderobi sami preobujejo, slečejo vrhnje oblačilo ter si umijejo roke z milom in vodo. Priporočilo za starše je, da v vrtec ne vstopajo, če res ni nujno potrebno, če je pa že nujno, pa z masko in z razkuževanjem rok ob vstopu. Tudi otrok si mora po preobuvanju in oblačenju pred vstopom v igralnico umiti roke.

Oddajanje otrok v vrtec bo vsekakor poseben izziv za vrtce, saj če bo oddaja otrok potekala zunaj, bo moral vrtec oddajo otrok organizirati tako, da se skupine otrok med sabo ne bodo mešale in bo ves čas primerna razdalja med vsemi otroci. Če bodo pa starši otroke pospremili v garderobe, bo vrtec moral poskrbeti, da v garderobi ne bo zastojev in se bo ves čas vzdrževala medosebna varnostna razdalja.

 

PREBERITE TUDI: BLOG - Slovo od življenja pred koronavirusom

 

Kaj pa otrokove čustvene stiske ob vseh teh ukrepih?

Čeprav veliko staršev zaradi vseh teh ukrepov svojih otrok ne upa ponovno vključiti v vrtec (nekateri so otroke celo izpisali, predvsem starši otrok, ki bodo jeseni vstopili v šolo), je MIZŠ v okrožnici zapisalo: 

"Priporočila naj bodo v pomoč pri načrtovanju in izvajanju aktivnosti za ponovno uvajanje otrok v vrtec, ki naj poteka čim manj stresno. Izvajanje Kurikuluma za vrtce naj poteka fleksibilno in v skladu s potrebami otrok ter trenutnim stanjem v oddelku. Kurikulum naj se načrtuje in izvaja tako, da bo v največji meri pripomogel k ohranjanju varnega in zdravega okolja, ter da bo omogočal otrokom dobro počutje, saj otroci potrebujejo varno in stabilno okolje."

Gre za zelo pomembne besede, ki poudarjajo, da ne gre za pravila oziroma zakonska določila, ki se jih morajo vrtci in starši striktno držati, sicer so v prekršku, toda za priporočila, saj je v vrtcih na prvem mestu še vedno potreba otrok po varnem in stabilnem okolju. Torej tudi na čustvenem področju. In kot pravi  MIZŠ:

"Namen priporočil Zavoda RS za šolstvo je, da ob vračanju otrok v vrtce z usmeritvami na nacionalnem nivoju aktivnosti usmerimo tako, da bodo otroci v vrtcih v čim krajšem času ponovno pridobili občutek varnosti in zaupanja. To je še toliko bolj pomembno, ker je prav vsak otrok na svoj način doživljal čas, ko ni bil vključen v vrtec, in da je to pravzaprav novo uvajalno obdobje za vse. Še posebej pa je pomembno zavedanje, da imajo otroci potrebo po tesnih stikih s sovrstniki in odraslimi."

Torej, tako starši kot vrtci se čim bolj držimo priporočil NIJZ ter tako solidarnostno skrbimo za zdravstveno varnost tako otrok kot celotne družbe, hkrati pa ves čas upoštevanja ukrepov ne pozabimo poskrbeti za tisto, kar je najpomembneje - za čustveno in socialno varnost otrok. Tako doma kot v vrtcu.

 

PREBERITE TUDI: Razlaga o virusih, ki jo otrok dejansko razume

 

Z otrokom se čim več pogovarjajte in ne zanikajte težkih občutkov

Ne glede na to, kako se bodo vzgojitelji trudili vrtčevske dni kljub ukrepom speljati čim bolj "normalno", so za otroke vsake spremembe stresne. Zato se tega "drugačnega" vrtca lotite kot uvajanja v vrtec - počasi, potrpežljivo in empatično.

Z otrokom se čim več pogovarjajte o novostih v vrtcu - o tem, kaj mu je težko sprejeti in kaj najbolj pogreša od vrtca pred koronavirusom. Dopustite mu, da izrazi vse svoje "negativne" občutke, kot so strah, jeza in žalost.

Nikar ga takoj ne prepričujte, da ni tako zelo hudo, da ima vendarle svoje prijateljčke (četudi je bolje, da se ne objemajo) in da je to dobro za vse nas. Seveda je vse to res, toda otrok potrebuje prostor in čas za žalovanje. Da odžaluje izgubo vrtca in vrtčevskega življenja kot je bilo pred epimedijo.

Kot pri vseh bolečih in težkih življenjskih trenutkih otrok najbolj potrebuje vašo zmožnost, da zdržite vse njegove občutke, hkrati pa mu nudite ne le oporo, temveč tudi upanje in zaupanje, da bo kmalu bolje. In da je napomembneje, da imamo drug drugega in se imamo neskončno radi.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
10
Pisanka za Karolino
Kot vsi drugi otroci tudi deklica Karolina v teh dneh že veselo pričakuje darilo velikonočnega zajčka. Največje in najle...
8
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
8
Kako ustvariti umetniške pirhe?
Pri pisanih pirhih lahko resnično sprostite svojo domišljijo in dovolite, da pride do izraza vaša umetniška žilica. Pogl...
7



Kako izgleda poletje v vrtcu?
Poletje je čas, ko se zaprejo šole in otroci so prepuščeni staršem, starim staršem, organiziranim počitnicam ... Kako pa...
Izštevanke (1. del)
Koliko izštevank obstaja? Veliko, bi verjetno vsakdo odgovoril. Ko pa se moramo na hitro eno spomniti pri igri, pa se na...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?