|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Naravne rešitve pri opeklinah

Uredništvo Ringaraja.net, 1.8.2019
Kožo najprej dobro ohladite z mrzlo vodo, ledom ali jogurtom, nato si pomagajte s čudežno aloe vero, čajem za opečeno kožo ali trikom z jagodami. In ne pozabite na pomirjevalno pršilo!

image
Seveda je najbolje, da do sončnih opeklin sploh ne pride.
/11


Sončnim opeklinam se je seveda najbolje povsem izogniti. Toda, kaj storiti, če nas ali naše otroke sonce vendarle opeče?

Ko gre za občutljivo otroško kožo ali kožo nosečnice, je treba pri izbiri preparatov biti še toliko bolj previden. Saj veste, vse kar damo na kožo, je enako kot če bi to pojedli.

Zato preverite nekaj domačih receptov naravne lekarne, ki jih lahko uporabite tudi pri najobčutljivejši koži in sredstva zanje lahko najdete tudi na dopustu.

 

Nič mastnega ali oljnatega! 

Po ajurvedi je vsaka opeklina vrste pita – torej vroča, ostra in pekoča. Kar pa velja tudi za mastno in oljnato snov.

Zato na opeklino nikoli ne nanašajte ribjega olja ali masla, četudi veljata za učinkoviti sredstvi za opekline tako med laiki kot medicinskimi strokovnjaki.

 

Najprej hlajenje

Najučinkovitejši način za zdravljenje sončnih opeklin je hlajenje. Opečeni koži zato najprej privoščite tuš s hladno vodo, na pordele dele kože pa lahko nanašate tudi ledeno vodo; če zmorete seveda.

Lahko si pomagate tudi s kockami ledu (uporabite lahko tudi zamrznjeno zelenjavo), ki jih zavijete v brisačo in jih držite na opečenih delih telesa.

Hladilno deluje tudi preverjen recept – navaden jogurt iz hladilnika, ki si ga namažite po opečeni koži takoj, ko postane rožnata. Opekline vas bodo prenehale peči, mlečnokislinske bakterije v jogurtu pa bodo pomagale znova vzpostaviti zdravo ravnotežje pH vrednosti kože, kar pripomore k hitrejšemu celjenju opeklin. Jogurt pustite na koži toliko časa, da se nekoliko ogreje, nato ga izperite s hladno vodo in ga po potrebi ponovno nanesite.

 

PREBERITE TUDI: Najboljša olja za zaščito kože pred sončnimi žarki

 

Čudežna aloe vera

Brez zadržkov lahko rečemo, da aloe vera na opečeno kožo deluje prav čudežno. Znanost zna razložiti to njeno »čudežnost«: acemanan v aloe veri pospešuje obnavljanje povrhnjice, encim bradikinaza blokira vnetne procese in stimulira imunsko obrambo kože, barbaloin in aloe-kislina imata antibiotični in baktericidni učinek ter tako preprečita možne okužbe opečene kože, izobarbaloin, ester cimetove kisline in salicilna kislina pa zmanjšujejo bolečino.

V potovalno lekarno zato obvezno dodajte gel ali sok čiste oziroma 100% aloe vere. Če imate na voljo svežo rastlino, prerežite list aloe na polovico in z njim počasi zdrsite čez prizadeto območje. To lahko ponovite tolikokrat kot želite oziroma ko začutite željo po ohladitvi kože. 

 

Črna rezerva - "čaj za opečeno kožo"

Če se želite na vroče poletne dni zares dobro pripraviti, si skuhajte ta poseben "čaj za opečeno kožo", ki ga lahko v hladilniku hranite tudi nekaj tednov.

Liter vrele vode prelijte čez tri čajne vrečke ekološkega črnega čaja in približno sto gramov svežih metinih listov. Čaj pustite pokritega stati deset minut, nato ga precedite in ohlajenega prelijte v steklen kozarec.

Čaj za opečeno kožo nanašajte na opečeno kožo s pomočjo bombažnih vatic. Čreslovina v črnem čaju bo iz opekline »izvlekla« vročino in koži povrnila njeno kislinsko ravnotežje, meta pa bo poskrbela za takojšnjo ohladitev.

 

PREBERITE TUDI: Zdravilni čaji za nosečnice in mamice po porodu

 

Pomirjevalno pršilo iz kisa, soka kumare ali leske

Na morje s sabo obvezno vzemite tudi odličnega pomočnika v boju proti sončnim opeklinam – pomirjevalno pršilo. Pripravite ga iz jabolčnega kisa, soka kumare ali severnoameriške leske in sicer tako, da v 225 mililitrov vode dodate eno jedilno žlico katerega koli od zgoraj naštetih pomirjevalcev, mešanico pa nato prelijete v razpršilno stekleničko.

Pomirjevalno pršilo razpršite po koži vsakič, ko začutite, da vas nekoliko peče oziroma po potrebi, vendar le v senci oziroma ne takrat, ko ste izpostavljeni direktni sončni svetlobi.

 

Hitra rešitev na dopustu - trik z jagodami

Sončne opekline lahko ohladite tudi z jagodami: jagode pretlačite in jih za pet minut nanesite na opečeno kožo, da ji odvzamejo vročino.

Pripravite si lahko tudi domači jagodni jogurt, tako da pretlačene jagode zmešate z navadnim jogurtom, in svoji koži privoščite dvojno in takojšnjo ohladitev.

Okusen domač jogurt, ki vam bo ostal, lahko seveda z užitkom pojeste in tako poskrbite še za ohladitev od znotraj.  

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....
13
Resnična zgodba: Za mojo novorojenko, poko...
Žalostna, prežalostna zgodba mame, ki ji je otrok umrl v trebuhu! Hkrati pa poziv vsem staršem, naj sprejmejo vse nepres...
13
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
5
Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
5



Zatekanje nog v nosečnosti
Pogosta nosečniška težava, še posebej v drugi polovici nosečnosti so otekli gležnji in noge. Ali lahko otekanje prepreči...
Koliko kave lahko spije nosečnica?
Preverite, kje je tista varna meja popite kave v nosečnosti, da ta razvada ne bo vplivala na večjo verjetnost za spontan...