|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nasveti, ki nam lahko olajšajo starševstvo

M. T., 8.11.2022
Obstajajo pot, ki pri reševanju starševskih izzivov deluje in na katero prevečkrat pozabimo. To je naša intuicija. Ko smo novopečeni starši, pa je težko zaupati lastnim občutkom, zato je dobrodošel vsak nasvet. Preverite nasvete treh strokovnjakinj.

image
Otrok, ki zaupa, da se bo starš vrnil vedno, ko ga pokliče oz. potrebuje, bo veliko lažje in hitreje postal samostojen. (Freepik.com)
/11


Ko postanemo starši, se pred nami odpre svet izjemne ljubezni in občutkov, hkrati pa smo postavljeni pred veliko odgovornost, da bomo znali na najboljši možen način poskrbeti za neubogljenega dojenčka in potem otroka s svojimi zahtevami. Če k temu dodamo izjemno stresno okolje, družbene pritiske in pričakovanja, v katerih vzgajamo sodobni starši, se nemalokrat znajdemo v težavah.


Obstaja sicer pot, ki pri reševanju starševskih izzivov najbolje deluje, vendar nanjo starši prevečkrat pozabimo. To je naša intuicija, naš starševski čust, ki bi mu morali pogosteje prisluhniti. Vendar, ko smo v starševsko vlogo postavljeni prvič, dejansko plujemo v neznanih vodah in takrat je posebej dobrodošel kakšen nasvet. 


Za vse novopečene starše in starše, ki ste se znašli pred, na videz nerešljivo vzgojno dilemo smo poiskali nasvete treh strokovnjakinj: Mojce Košič, pedagoginja montessori, Nine Ribič, svetovalke za vedenjski, kognitivni in gibalni razvoj dojenčkov in malčkov ter Ine Io, ustanoviteljice Inštituta za motnje spanja otrok in dojenčkov Ljubljana, ki staršem tudi sicer nudijo strokovno podporo v okivu družinskega centra Gnezdo.

Strokovnjakinje so za Ringarajine starše delile koristne nasvete s področja igre, razvoja in spanja, ki vam bodo zagotovo v pomoč.




IGRA: Za otrokovo igro niso potrebne samo igrače

Mojca Košič: Za otrokov razvoj je pomembno s kakšnimi igračami je otrok obkrožen. Naj bodo igrače čim bolj preproste in enostavne, brez baterij in gumbov, na katere otroci pritiskajo. Igrača je za otroka lahko tudi skledica, lonček, storž, kuhalnica. Povsem vsakdanji predmeti, ki jih najdemo okoli našega doma. Vsekakor pa moramo poskrbeti, da so predmeti, ki jih ponudimo otroku v rokovanje varni, da nimajo ostrih robov in so dovolj veliki, da jih ne more pogoltniti.


Nina Ribič: Starši ob besedi igra najprej pomislimo na igrače. Današnji starši smo vsaj toliko ozaveščeni, da igrače izbiramo glede na nek razvojni ali didaktični element, ki ga igrača spodbuja ali nudi. Pri tem pa pogosto pozabimo, da se igra ne dogaja le s pomočjo predmetov, ampak tudi preko, če tako rečemo, dolgčasa, celo pomanjkanja tistih igrač v pravem pomenu besede. Ko otrok ni obkrožen s pretirano količino stimulacij in ponudbe, lahko začne sam raziskovati okolje, svoje interese, in aktivira ene najpomembnejših veščin otroštva –iznajdljivost in domišljijo. Moje priporočilo je torej manj igrač in otroku več svobode, zaupanja in naše resnične pozornosti.



RAZVOJ: Za razvoj so najpomembnejša prva leta življenja

Mojca Košič: Prva leta v otrokovem življenju so najpomembnejša, v teh letih se oblikuje osnova, na kateri temelji ves nadaljnji otrokov razvoj. Na otrokov razvoj vplivata tako genetika kot okolje v katerem otrok živi. Na genetiko starši nimamo vpliva, vplivamo pa lahko na okolje, v katerem otrok odrašča. Poskrbimo, da bo otrok odraščal v okolju, ki bo podpiralo njegove razvojne potrebe v prvih letih življenja.


Nina Ribič: Pred kratkim sem v knjigi prebrala zelo dobro prispodobo in bi na tem mestu kar delila to misel. Biti dober starš je kot biti vrtnar. Vrtnarjevo delo je, da ustvari ugoden prostor, kjer rastline lahko uspevajo. Pripravi rodovitno zemljo, zanjo skrbi, jo zaliva, in dovoli, da na gredicah zrastejo najrazličnejše cvetlice, vsaka čudovita na drugačen način in vsaka s svojimi edinstvenimi atributi in pomanjkljivostmi. Uspeh vrtnarjevega dela se ne meri v tem, ali je njegova cvetlica dosegla točno določeno višino, stoji ravno in ima predpisano število listov. Za vrtnarja je lepota in uspeh v tem, da je ustvaril takšen vrt, da vsaka cvetlica lahko uspeva po svojih zmožnostih in potrebah. Želim si, da bi starši vedno imeli v mislih vrtnarja, ko čutimo pritiske okolice.


Ina Io: Odzivanje na otrokove potrebe je ključno. Pomembno je, da poskušate v čim večji meri zadovoljiti otrokovo potrebo po bližini, saj boste s tem postavili dobre temelje varne navezanosti. Otrok, ki zaupa, da se bo starš vrnil vedno, ko ga pokliče oz. potrebuje, bo veliko lažje in hitreje postal samostojen.

spanje dojenčka

Če vaš otrok pri 9. mesecih še vedno ne prespi sam celotne noči, je to popolnoma normalno. (FOTO: Freepik.com)


SPANJE: Znižajte svoja pričakovanja glede spanja otroka

Mojca Košič: Pogosto imamo starši nerealna pričakovanja glede otrokovega spanja. Pričakujemo, da bo dojenček prespal celo noč, malček pa bo mirno spal sam v svoji sobi. Zaradi pričakovanj, ki jih imamo okoli tega, kako naj bi otrok spal, smo slabe volje in zafrustirani, ker noben trik ne deluje, da bi otrok izpolnil naša pričakovanja. Pridobite znanje o otrokovem spanju, da bodo vaša pričakovanja realnejša, zadovoljni boste vi in tudi vaš otrok.


Nine Ribič: Izzivi s spanjem pri dojenčkih in majhnih otrocih so v veliko primerih odraz nečesa drugega, kar ustvarja neravnovesje v otrokovem telesu, bodisi fizično ali čustveno. Ko otroku pomagamo do tega ravnovesja na drugih, na videz nepovezanih področjih, se pogosto izboljša tudi spanec. Če bi morala izpostaviti eno stvar, ki jo staršem svetujem za izboljšanje spanca, bi to bilo otroku zagotoviti občutek varnosti. To sicer ni petminutni proces med večerno rutino, ampak dolgoročno grajenje celotnega sistema navezanosti in odnosa, ki ga imamo z otrokom.


Ina Io:

- Znižajte svoja pričakovanja! Če vaš otrok pri 9. mesecih še vedno ne prespi sam celotne noči, je to popolnoma normalno. Tekom razvoja, se še posebej v prvih nekaj letih otrokovega življenja dogaja ogromno razvojnih sprememb na področju kognicije, motoričnega razvoja, socialnega in čustvenega razvoja. Te spremembe niso naporne samo za vas/nas starše, pač pa tudi za naše otroke. Normalno je, da se v intenzivnejših obdobjih iz vidika razvoja, tudi večkrat prebujajo tekom noči.


- Umaknite modro svetlobo! Vsaj eno uro pred spanjem izključite elektronske naprave, ki proizvajajo modro svetlobo (tablice, telefoni, televizija ...). Modra svetloba vpliva na izločanje melatonina. Melatonin je hormon, ki ima pomembno vlogo pri spanju. Omogoča nam, da postanemo zaspani in spimo tekom noči. Izpostavljenost modri svetlobi pred spanjem, povzroči, da otrok ne samo težje zaspi, pač pa se tudi pogosteje prebuja tekom noči. Raziskave kažejo, da naj bi bila izpostavljenost modri svetlobi pred spanjem zelo primerljiva z vplivom kofeina na naše telo.

 

PREBERITE TUDI: Koliko spanja potrebuje dojenček - tabela spanja

 



center gnezdo
Mojca Košič, Nina Ribič in Ina Io delujejo na področju podpore naravnega razvoja dojenčkov in otrok v centru Gnezdo. Tu staršem preko različnih programov in delavnic predajajo znanje, ki temelji na naravnih pristopih k vzgoji in razvoju otrok in, ki je hkrati tudi podprto z znanostjo, še posebej s področja razvoja in delovanja otroških možganov.


Več o centru, ki je svoja vrata odprl v začetku oktobra 2022 v Ljubljani, si lahko preberete v Ringarajinem klepetu TUKAJ ali pa kar pokukajte na njihovo spletno stran www.center-gnezdo.com.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

6 predlogov za izlet z nosilkami
Se vam zdijo izleti z majhnimi otroki nemogoči? Nikar ne skrbite. Nošenje otrok v nosilkah vam omogoči pohajkovati po vo...
10
5 stvari za zadovoljnega dojenčka v vročih...
Pripravili smo izbor izdelkov, ki jih letos potrebuje vsak dojenček, da bosta kljub vročim dnevom, ki prihajajo, letošnj...
4
Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...
4
Seks po porodu: Ste vedeli?
Približno šest tednov po porodu, ko se konča čišča, naj bi par spet lahko pričel s spolnimi odnosi. Moški seveda nekolik...
4



Prvi sprehod z novorojenčkom
Kdaj prvič ven z novorojenčkom? Mamice, ki ste rodile poleti ste se spraševale, če ni prevroče, med tem ko se mamice, ki...
Materinski dopust
Pravico do materinskega dopusta ima mati otroka, pod določenimi pogoji pa tudi oče otroka ali druga oseba ali eden od st...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?