|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nasveti za lažjo poletno nosečnost

Maja Črepinšek, 6.7.2023
Že brez nosečnosti je poletno vročino težko prenašati, kaj šele s trebuščkom. Preverite nekaj praktičnih nasvetov, ki vam bodo olajšali poletno nosečnost.

image
Ne izpostavljajte se močnemu soncu in počivajte v senci.
/11


Poleti se lahko zaradi vročine počutimo slabo. Kako slabo se šele počuti nosečnica, ki ji roke in noge že tako ali tako zatekajo, pa tudi poti se bolj kot sicer, težko diha, povrhu vsega pa ji je zaradi sprememb v krvnem obtoku in ožilju še bolj vroče.

Za dobro počutje in zdravje nosečnice ter posledično tudi njenega še nerojenega otročička je zato zelo pomembno, da se zna nosečnica ohladiti, ko ji postane prevroče.

Ali veste, kako se lahko varno ohladite? Za vas smo zbrali nekaj praktičnih nasvetov, da bo tudi poletna nosečnost prijetna. In ne prevroča.


Pomoč vode

Če ste v službi, pojdite na stranišče in si privoščite kratko prho rok - zapestji držite eno minuto pod hladno tekočo vodo. Pomaga tudi, če si s hladno vodo umijete tilnik ali nanj položite zmočen čist robček. Lahko si tudi v umivalnik nalijete hladno vodo in vanjo potopite roki vse do lakta. V vodi ju podržite minuto ali dve.

Če ste v avtu, službi ali mestu, si lahko obraz poškropite s hladno vodo v spreju. Vodni sprej je kozmetični izdelek, ki ga prodajajo v lekarnah in trgovinah na kozmetičnih oddelkih, lahko pa si ga pripravite tudi sami - vodo natočite v prazno pollitrsko plastenko in se po potrebi poškropite. Najbolj primerna je destilirana voda, sicer pa pride v poštev tudi voda iz vodovoda.

Doma je najbolje, če si privoščite kratek tuš z mlačno vodo, ki jo lahko še postopoma ohlajate, vendar ne toliko, da bi se počutili neugodno. Nosečnost ni čas za knajpanje - razen, če to zavzeto počnete tudi sicer in imate že izkušnje, kako bo vaše telo reagiralo na mrzlo vodo.

Pazite pa tudi, da se boste ohlajali z vodo tudi od znotraj. Zato v poletnih dneh veliko pijte, najbolje čisto vodo. Najbolje je, da imate plastenko z vodo ves čas pri sebi, pazite pa tudi, da boste pili po malem. Ker boste veliko pili, je pomembno, da vodo tudi redno odvajate.

 

PREBERITE TUDI: Nosečnice, bodite pozorne na temperaturo vode!

 

Kako se hladiti ponoči?

Spite le v koži prijaznih naravnih materialih. To pravilo naj velja tako za spalna oblačila kot za posteljno perilo. Izberite bombažne ali lanene rjuhe, pokrijte pa se z bombažnim pregrinjalom. Težke prešite odeje in blazine, ki vsebujejo umetno polnilo, za nekaj časa pospravite.

Za nosečnico je pogosto najbolj udobno, če spi z dvema blazinama. Prvo si položite pod glavo, drugo pa med koleni, tako da bo razbremenjena hrbtenica, ki nosi vse večje breme. Če boste ponoči dobro spali, je verjetneje, da vas bo hrbtenica manj bolela tudi podnevi in boste lažje vzdrževali dobro držo. Izognete pa se lahko tudi hudim sanjam, ki so marsikdaj posledica vedno bolj neudobne lege, saj vse težja maternica pritiska in odriva vse notranje organe, tudi pljuča in srce.

Spalnico pred spanjem dobro prezračite, na nočno omarico pa postavite velik kozarec vode.

 

Ah, pa to otekanje!

V vročini je še več možnosti, da v telesu nosečnice zastaja voda. Zato gležnji, zapestja in prsti na rokah postanejo težki, otečeni, lepljivi in boleči. In nosečnica se počuti še slabše kot običajno.

Pri zatekanju nog pomaga, če si obujete lahke in zračne natikače, ki naj bodo nekoliko večji kot je vaša običajna številka, saj vam bodo v vročini noge nabreknile. Privoščite si tudi osvežilni sprej za noge, zelo prijetno pa je tudi namakanje nog v hladni vodi. Če boste nožni kopeli dodali še osvežilne soli, se boste kmalu počutili bolje.

V boju proti otekanju je nujno, da si po napornem dnevu privoščite počitek. Noge dajte na višjo podlago, na oči pa si položite rezini kumare. Učinek bo prav blagodejen. Če ste že visoko noseči, dvignite noge čim večkrat na dan, pa tudi spali bi lahko z nekoliko privzdignjenimi nogami. Naj vam ne bo neprijetno noge dvigniti na pručko tudi na obisku.

Da ne boste otekali, bodite oblečeni v lahka in tanka oblačila iz naravnih materialov, ki morajo biti tudi dovolj široka, da vas ne bodo tiščala. Na glavo si poveznite klobuček s krajci, ne pozabite pa tudi na sončna očala.

 

PREBERITE TUDI: Zatekanje nog v nosečnosti

 

Lahka hrana, ki hladi

V poletnih mesecih je na nosečniškem jedilniku priporočljiva zgolj lahka hrana. Recimo, sadje in zelenjavo, ribe in piščančje meso. Prav nič ni narobe, če v najhujši dnevni vročini jeste majhne količine, večji obrok pa si privoščite prej ali kasneje, ko je nekoliko hladneje in se počutite bolje.

Če se boste hladili s sladoledom, bodite pozorni, da je sladoled zares svež in ste ga kupili pri preverjenem prodajalcu, da se ne okužite s salmonelo. Če je sladoled videti, kot da se je že delno stopil, ga raje zavrzite. Še boljše od sladoleda so sadne zmrzline, ki si jih lahko pripravite sveže kar doma.

Sicer pa je zelo osvežilna tudi nekuhana zelenjava - stebelna zelena, kumare, korenček, paradižnik, koromač … in vrsta odličnih solat, ki jih lahko obogatite z zdravimi beljakovinami in maščobami. Za kosilo je v vročini priporočljiva tudi hladna sadna juha ali sadna solata. Odlična malica v vročini pa sta lubenica in melona.

 

Nikar se ne izpostavljajte vročini po nepotrebnem

Ne odhajate od doma po trgovinah podnevi, če je nakup mogoče opraviti tudi zvečer. Takrat ni več gneče, pa tudi temperature so prijetnejše.

Ne pozabite, da morate v vročini čim več počivati. Siesta, ki jo poznajo vsi kraji z vročim podnebjem, ni lenobni domislek uživaških domačinov, ampak potreba. Če je le mogoče, opravite vse, kar je potrebno, že zgodaj zjutraj, ko pa vročina naraste, počivajte. Vročino je laže prenašati, če nismo utrujeni!

Morda pa si omislite ventilator. Majhen ventilator si lahko odnesete tudi na delovno mesto, če tam ni klimatske naprave.

VIR: Moj malček

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Prepovedana opravila za nosečnice
Čeprav so nosečke nagnjene k temu, da morajo pred porodom do potankosti urediti svoje gnezdece, je priporočljivo, da se ...
8
Punčka ali fantek: trije testi za ugotavlj...
Vas zanima, kaj nosite pod srcem? Ali že veste in bi radi preverili, če deluje? Ugotovite spol otroka v trebuščku so pom...
5
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
4
7 stvari, ki dojenček počne v trebuhu
Brce že prepoznate, kaj pa še kaj drugega počne vaš dojenček v trebuhu? Preberite, presenečeni boste, kaj vse počne malo...
4



Krvavitve med nosečnostjo – kdaj so nevarne?
Do krvavitev med nosečnostjo lahko pride zaradi različnih vzrokov, pri čemer so nekateri povsem nenevarni, drugi pa so r...
Kako deluje kraniasakralna terapija?
KST je odlična za pripravo na nosečnost, primerna tudi med nosečnostjo, zelo dobrodošel pomočnik pri poporodni obravnavi...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?