|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Recept tedna: Bananin toast po metodi BLW

Helena Primic, 14.2.2022
Tale bananin toast za dojenčka je ne samo zdrav in okusen, temveč tudi zelo mehak, pa vendar idealen za žvečenje, ko dojenčku rastejo zobki.

image
Pri banani obstaja nevarnost, da si bo dojenček v usta zatlačil prevelik kos, ki ga potem ne bo mogel prežvečiti in pogoltniti, zato mu jo raje narežite na majhne koščke. (Foto: Freepik)
/11


Sadje je odličen zmagovalec, ko gre za uvajanje goste hrane, saj na naraven in zdrav način zadovolji dojenčkovo željo po sladkem.

Če dojenčku sadje uvajate po metodi BLW - hranjenju na otrokovo pobudo, poskrbite, da je sadje olupljeno in dovolj mehko, preden ga ponudite svojemu malemu jedcu.   

 

Katero sadje je primerno?

Če ste se lotili uvajanja goste hrane po metodi BLW, ki otroku omogoča, da hrano uživa zares samostojno - jo sam drži v rokah ter sam odloča, koliko bo pojedel in kako -, je tukaj seznam sadja, ki je najbolj primerno za to metodo:

1) Jabolko. Olupite jih in narežite na majhne rezine ali koščke ter toliko poparite, da se zmehčajo. Po želji lahko koščke jabolka tudi malo zapečete z malo cimeta.

2) Hruška. Olupite jo in narežite na majhne koščke, ki jih lahko dojenčku ponudite surove. Če je hruška zelo trda, jo na pari mehčajte dobrih pet minut. Tudi hruško lahko tako kot jabolko popečete s cimetom (v pečici jih pecite približno pol ure) in dojenčku ponudite še en nov okus.

3) Banana. Pazite, da bo banana dovolj zrela, pa vendar ne prezrela. Pri banani obstaja nevarnost, da si bo dojenček v usta zatlačil prevelik kos (ker je tako zelo sladka), ki ga potem ne bo mogel prežvečiti in pogoltniti, zato mu jo raje narežite na majhne koščke.

 

PREBERITE TUDI: Uvajanje novih živil - Pravilo štirih dni

 

4) Breskev/nektarina. Breskve so že same po sebi zelo mehke, zato je dovolj, da jih olupite in narežete na majhne rezine ali koščke. Enako postrezite tudi nektarine. Če je breskev oziroma nektarina še vedno trda, jo za pet do deset minut poparite, da se zmehča. 

5) Borovnice. Potrebno jih je očistiti z vodo ter obvezno narezati na polovice ali četrtine, da preprečite morebitno zadušitev, saj borovnice zaradi svoje oblike še lažje uidejo po grlu v sapnik. 

6) Slive. Samo olupite jih, narežite na majhne koščke in ponudite dojenčku.

7) Avokado. Izberite zrel, že mehak avokado, iz katerega preprosto izrežite dovolj majhne koščke, ki jih surove ponudite dojenčku.

8) Mango. Izberite zares zrelega, ki ga olupite in narežite na majhne rezine ali koščke. Po potrebi ga zmehčajte na pari.  

 

PREBERITE TUDI: Izbirčen otrok - Nasveti, ki delujejo

 

Recept: Bananin toast za dojenčka po metodi BLW

Tale bananin toast za dojenčka je ne samo zdrav in okusen, temveč tudi zelo mehak, pa vendar idealen za žvečenje, ko dojenčku rastejo zobki. 

Potrebujete:

- eno majhno zrelo banano,

- 1/4 kozarca materinega mleka, adaptiranega ali katerega drugega mleka, ki je primerno za dojenčka, 

- ščepec cimeta

- polnozrnat kruh, narezan na kvadratke (lahko izberete tudi brezglutenskega, če dojenčku še niste uvedli glutena)

 

PREBERITE TUDI: Hranjenje z žličko pogosteje vodi v debelost

 

Priprava:

1) V mešalniku zmiksajte banano, mleko in cimet v enakomerno mešanico.

2) Kruhove kocke namočite v mlečno bananino mešanico, pri čemer pazite, da bosta z mešanico prekriti obe strani kruha.

3) V ponvi segrejte malo neslanega masla ali kakšne druge zdrave maščobe, na kateri vsak bananin toast rahlo popecite na obeh straneh, da pozlati.  

 

Vse recepte tedna najdete tudi v naši rubriki Recepti, kjer lahko z nami podelite tudi svoje kuharske specialitete in tako pomagate staršem, ki so ostali brez kuharskih idej.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ljubiteljice banan imajo več možnosti za f...
Obstaja kar nekaj študij, ki iščejo povezave med vplivom prehrane matere in očeta pred spočetjem ter spolom spočetega ot...
3
Nazdravimo v novo leto
Za silvestrsko noč ob dobrodošlici gostom ponudimo liker, ob praznični večerji dobro vino, s penino pa počakamo do polno...
3
Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
3
Praznična skutna potica
Emilija Pavlič vam za praznične dni priporoča zdravo skutno potico, božanskega okusa.
3



Recept za dojenčke: Sladek krompir
Danes je glavna sestavina sladek krompir, recept pa je prilagojen za začetek uvajanja in nadgrajen za osemmesečnika in e...
Odlične ideje za zajtrk
Inovativne ideje za zajtrk (za dojenčka in celotno družino) in recept za odlične ovsene bananine palačinke




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?