|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Začimbe za lažjo prebavo mamice in dojenčka

Helena Primic, 16.1.2023
Če imate sicer zdravo prebavo oziroma črevesno floro in vas oziroma vašega otroka napihnejo samo določene jedi, to še ne pomeni, da se morate teh jedi izogibati. Lahko si pomagate z začimbami. Preberite, kako.

image
Na prebavo zeljevk blagodejno učinkujejo kumina, bazilika, cimet, janež, čili in klinčki. (Freepik.com)
/11


Najbolj poznana začimba, ki prebavne težave oziroma kolike pomaga preganjati že dojenčkom, je komarček oziroma koromač, seznam za prebavo blagodejnih začimb pa se tukaj šele začne.

Pri tem seveda ne pozabite, da imajo pravo moč le začimbe ekološkega izvora!

 

PREBERITE TUDI: Kaj jesti ob prehladu?

 

Stročnicam obvezno dodajte lovor

Prvi korak k temu, da boste lahko sproščeno jedli stročnice – brez strahu pred neprijetnimi posledicami tako za vas kot okolico –, je, da jih pred kuhanjem dobro namočite. Najbolje je, če jih namakate cel dan in enkrat zamenjate vodo, sicer pa vsaj čez noč. Po namakanju vodo obvezno odlijte, zrna pa dobro operite.

Ko se boste lotili kuhanja, stročnice vedno dajte v mrzlo vodo, da zrna ne zakrknejo, obvezno pa jim dodajte lovorov list, ki bo poskrbel za lažjo prebavljivost fižola, graha, leče, soje in čičerike.

Sol k stročnicam dodajte šele na koncu, ko je jed že skuhana, saj sol zavira škrob pred razpustitvijo in tako onemogoča stročnicam, da bi se mehko razkuhale. Ko boste dodajali sol, po okusu dodajte tudi sledeče začimbe, ki bodo prav tako olajšale prebavo stročnic: baziliko, majaron, timijan, čili in/ali šetraj.  

 

Najlažje prebavljive so kaljene

Če želite stročnice narediti zares lahko prebavljive, jih po namakanju in pranju pustite v pokriti posodi brez vode še kakšen dan (tudi do tri dni), da se pojavijo do centimetra dolgi kalčki. Proces kaljenja namreč spremeni sestavo stročnic tako, da se po kaljenju zlahka skuhajo in so najlaže prebavljive.


Skupaj z zeljevkami kuhajte cela zrna kumine

Zelje, brokoli, cvetača in ohrovt so zelo pogost vzrok napihnjenosti in neprijetnih prebavnih težav, ki pa se jih lahko učinkovito lotite s kumino.

Cela zrna kumine potrebujejo nekoliko več časa, da učinkujejo, zato jih je potrebno dodati že v času kuhanja, medtem ko mleto kumino lahko dodate proti koncu.

Na prebavo zeljevk bodo blagodejno učinkovali tudi bazilika, cimet, janež, čili in klinčki.

 

PREBERITE TUDI: Sladki pelin - Naravno zdravilo proti Covidu-19

 

Čebulo in por le rahlo podušite

Ne glede na to, ali za podmet za juhe in omake uporabljate čebulo ali por, oboje je lahko vzrok za napihnjenost, če ju premočno ocvrete.

Najbolje ju je rahlo podušiti in potem skuhati ali popeči na mlačnem olju, vsekakor pa se ju izogibati v surovi obliki. Če ju jeste surova, zraven zaužijte nekaj peteršilja, ki bo poskrbel tako za boljši zadah kot lažjo prebavo. Pri tem seveda pazite, da ju ne pojeste v prevelikih količinah, naj bosta le začimbi in ne osnovni živili.


Posebna mešanica začimb za lažjo prebavo kruha

Bel kvašen kruh, ki so mu dodali en kup barvil in drugih kemikalij, da na prodajni polici izgleda lepo, bo napihnil tudi tiste z močnimi prebavili.

Zato je najboljša rešitev, da se lotite peke domačega kruha iz ekološko pridelane polnozrnate moke in brez kvasa, prebavi pa pomagate tako, da mu dodate posebno mešanico začimb za kruh: semena janeža, kumine, kopra, koriandra in koromača.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pripraviti velikonočne dobrote za naj...
Pred vrati je velika noč, praznik barvanih jajčk, šunke, potice/kruha, hrena in drugih dobrot. Kaj lahko pripravimo tudi...
9
Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
5
Obogatite praznično mizo z velikonočno ple...
Pletenica je značilen praznični kruh, narejen iz mlečnega testa, ki mora biti za pletenje ravno prav čvrsto in pravilno ...
5
Ukrotimo hren!
Oster okus hrena lahko ublažite, če ga pripravite v solati z jabolkom.
5



Velikonočna šunka – kuhana ali pečena (rec...
Preberite, kako skuhamo velikonočno šunko, da ne bo razkuhana ali presuha. V članku najdete tudi recept za slastno šunko...
To so naravne sestavine za čudovito obarva...
photo
Tudi naravno obarvani pirhi so lahko čisto prave umetnine. Preverite, kaj vse iz kuhinje in vrta lahko uporabite za leto...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?