|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kakšno hrano ponuditi otroku, ko zboli?

Petra Počkaj Rosa, univ. dipl. biologinja, 14.9.2023
Ko je otrok bolan navadno ni ješč, kar načeloma ni nič neobičajnega. Tudi nam hrana ne paše, ko se slabo počutimo. Pomembno je, da v taki situaciji otrok počiva in predvsem pije.

image
Otrok praviloma takrat, ko se ne počuti dobro, poje zelo malo, zato je še toliko bolj pomembno, kaj zaužije. (Freepik.com)
/11


V svoji karieri sem najdlje delala s pediatri in spomnim se besed pediatrinje, kot bi bilo včeraj: “Ko ima otrok vročino, se cela hiša umiri.” Njene besede mi odzvanjajo vsakokrat, ko nas obišče kakšna viroza.


Kaj v takem primeru ponuditi otroku? Sploh kaj?

Vsekakor! Jaz osebno poskusim ponuditi večkrat na dan, nekaj, kar imata rada. Pri tem poskrbim, da v hrano "skrijem" čim več dobrih stvari, ki podpirajo telo in pomagajo ohranjati energijo ter pomagajo imunskemu sistemu.

To so seveda tekočina, ogljikovi hidrati in dobre maščobe. V takem obdobju se izogibam (že v splošnem se) sladkorjem, ki upočasnijo delovanje prve obrambne linije telesa in mlečnim izdelkom (z izjemo domačega jogurta, ki je bogat s probiotiki). Otrok praviloma takrat, ko se ne počuti dobro, poje zelo malo, zato je še toliko bolj pomembno, kaj zaužije.


Najpogosteje posežem po domači juhici, najraje piščančji ali kokošji, odvisno od tega, kaj imam doma. Taka juha je hitro skuhana (hitreje kot goveja) in je navadno bolj blagega, prijetno sladkastega okusa. S tem poskušam nadomestiti tekočino in elektrolite, dodam pa tudi kakšne nežne zakuhe: kuhan korenček iz juhe, drobne testenine, vlivance ali enostavno razžvrkljano vkuhano jajce.

Vesela sem tudi, če popije samo juho, brez zakuhe in zelenjave.

Odlična je tudi t.i. milijonska juha za male bolančke in seveda tudi starše, ki skrbijo zanje.


PREBERITE TUDI: Ta živila kupujte bio oz. ekološka


Poleg krepčilnih juhic ponujam še sadje - tako sveže, sezonsko kot tudi vkuhano v kompotu.

Najbolje se mi pri obeh otrokih obnesejo jabolka. Surova, samo narezana, pokuhana z dodatkom surovega masla, pečena v pečici, z nesegretim medom ali brez ter v kompotu.


Odvisno od tega, kaj nas/jih muči, prilagodim tudi jedilnik. Vedno pa poskrbim, da imata pijačo na razpolago. Čaj (pri prehladih lipovega ali sklepnjakovega, pri trebušnih skuham kumino/janež), vodo ali kompot. V kolikor je treba, posladkam z nesegretim medom.

Ker si velikokrat vse viruse kar družinsko podelimo, kot smo si tudi tega, ki nas pesti trenutno, pripravim krepčilno hrano kar za vse.

Vkolikor se otroček doji, pridejo take juhice zelo prav tudi mamicam, ki dojijo in vsekakor tudi vsem, ki ne dojijo (več), jim pa skrb za bolnega dojenčka/otroka vzame marsikatero uro spanca.


PREBERITE TUDI: Kako uvajamo sezonsko sadje pri dojenčku?




petra počkaj rosa

Petra Počkaj Rosa je avtorica tečaja 'Gremo za mizo – Uvajanje dojenčka v zdravo družinsko prehrano', sicer pa diplomirana biologinja in mamica sinu Danu in hčerki Ani Emi.

Vse izkušnje iz področja biologije, priprave hrane in uvajanja hrane svojima otrokoma je spravila na papir in nastal je program GREMO ZA MIZO, ki je namenjen vsem mamicam, ki šele iščejo svojo pot v uvajanje.

Od nekdaj je rada kuhala, pekla in ustvarjala, ni pa vedno rada jedla. Kot pravi, je: "Nočna mora vsakega starša neješč otrok." Zato želi s tečajem pomagati mamicam, da bo njihov otrok vzljubil zdravo prehrano.

 

 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
9
3 enostavni in drugačni recepti za velikon...
Velika noč lahko postane obred, ki si ga podarimo drug drugemu za druženje in skupno ustvarjanje. Skupno pospravljanje s...
7
To so naravne sestavine za čudovito obarva...
Tudi naravno obarvani pirhi so lahko čisto prave umetnine. Preverite, kaj vse iz kuhinje in vrta lahko uporabite za leto...
6
Recept za dojenčke: Odlična polenta
Glavna zvezda današnjega recepta je polenta, recept pa je prilagojen za začetek uvajanja in nadgrajen za 8 mesečnika in ...
5



Recept za dojenčke: Odlična polenta
Glavna zvezda današnjega recepta je polenta, recept pa je prilagojen za začetek uvajanja in nadgrajen za 8 mesečnika in ...
Gluten oziroma žitarice uvajajte postopoma
Marsikateri starš je v dilemi, kako zgodaj lahko žita, ki vsebujejo gluten ponudi svojemu otroku, ki se na gosto hrano š...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?