|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zakaj lonček za učenje pitja ni dober za otrokov razvoj?

Helena Primic, 20.6.2023
Zakaj iz razvojnega vidika pitje iz lončka za učenje pitje (ki ima lahko "dulček" ali slamico) ni dobro za otrokov razvoj?

image
Otroka lahko že od začetka pitja navajate na navadno skodelico oziroma kozarec. (Pexels.com)
/11


Ko dojenčka učimo piti, se zdi povsem naravno, da dojko ali/in stekleničko na cucelj najprej zamenjamo z lončkom za učenje pitja, preden ga naučimo "normalno" piti iz skodelice.

Da bo otroku lažje in da mi starši ne bomo imeli toliko dela s čiščenjem in preoblačenjem otroka.

Toda, ali je iz razvojnega vidika pitje iz lončka za učenje pitje (ki ima lahko "dulček" ali slamico) zares dobro za otrokov razvoj?

 

Pripomoček za starše

Če za začetek vzamemo v ozir, da so lončki za učenje pitja izum sodobnega časa, ki ga naše babice niso poznale, pa so svoje otroke vendarle uspele naučiti piti, takšen lonček zagotovo ne spada pod nujno opremo za dojenčka oziroma otroka.

Če smo zares iskreni, gre bolj za pripomoček za starše kot za otroke, saj imamo največ koristi prav mi - ko imamo manj dela s polivanjem in mokrimi otrokovimi oblačili.

V starih časih so tudi dojenčki povsem brez težav prešli iz dojke direktno na navadno skodelico in se naučili piti brez sodobnih pripomočkov. 

 

PREBERITE TUDI: Uvajanje novih živil - Pravilo štirih dni

 

Uporaba lončka za učenje pitja lahko zmoti naravni razvoj požiranja

Novorojenčki in majhni dojenčki imajo poseben vzorec pitja "posesaj-požri", pri katerem se na poseben način prisesajo na dojko in s posebnimi gibi jezika spodbujajo pretok mleka.

Toda z razvojem (okrog 12 meseca) se dojenčkov vzorec požiranja naravno spremeni - dojenček je vse spretnejši pri žvečenju in požiranju hrane, ki je drugačno kot pri sesanju mleka. Predvsem jezik ima pri požiranju hrane drugačne naloge kot pri sesanju mleka.

Če otrok za pitje uporablja samo lonček za učenje pitja, ki spodbuja stari vzorec sesanja, lahko zmoti otrokov naravni razvoj hranjenja s trdo hrano, predvsem kar se tiče pravilne uporabe jezika.

Ko se otrok uči piti in požirati (pa tudi govoriti!), je za njegov razvoj ključno, da ima čim več priložnosti za čim bolj aktivno uporabo jezika. Zato je za otroka, ki že je trdo hrano, smiselno, da ne uporablja lončka za učenje pitja, temveč ga od začetka navajamo na pitje iz skodelice. 

Otrokov naravni razvoj učenja pitja in hranjenja lahko učinkovito podpremo tudi s hranjenjem na otrokovo podbudo BLW.

 

PREVERITE TUDI TEST: Piškoti za dojenčke - Jih res potrebujejo?

 

Redna uporaba lahko vpliva tudi na razvoj govora

Pitje iz lončka za učenje pitja pa ima lahko negativen vpliv tudi na otrokov razvoj govora. Čeprav se govor pri vsakem otroku razvija nekoliko drugače, vendarle obstajajo neke zakonitosti, ki jim sledi vsak otrok, če razvoj poteka brez težav.

Preden otrok spregovori, mora najprej dobro obvladati svoj jeziček in druge oralne mišice, pri čemer lonček za učenje pitja ni v podporo. To seveda ne pomeni, da bo vsak otrok, ki uporablja lonček za učenje pitja, imel težave z razvojem govora, toda k razvoju ta lonček zagotovo ne bo pripomogel.   

Tukaj preverite igre z dojenčkom za spodbujanje govora!

Pri tem je pomembno poudariti, da je velika razlika, če otrok lonček za učenje pitja uporablja samo občasno ali redno - pri vsakem obroku, v avtomobilu in vozičku ter na sprehodu. In ali pije samo iz tega lončka ali tovrstno pitje kombiniramo s pitjem iz skodelice.

 

PREBERITE TUDI: Ko dojenček vse da v usta ...

 

Kako otroka učiti piti iz navadne skodelice?

V času, ko smo se starši navadili na stekleničke, ki onemogočajo kakršnokoli polivanje, je videti skoraj krivoversko in strašno, če mama majhnemu otroku ponudi navadno skodelico vode ali katere druge tekočine.

Pa saj bo vendar vse polil po sebi in okrog sebe!

Toda, če otroku od začetka dajemo za pit iz navadne skodelice, bo pri enem letu starosti večinoma znal že zelo dobro sam piti. Iz navadne skodelice ali kozarca. Da bo pa to učenje pitja vendarle potekalo z manj polivanja, uporabite naslednje nasvete:

1) Nikoli do vrha. Ko se otrok uči samostojnega pitja (po navadi dojenček zelo zgodaj zahteva, da mu izročite skodelico, saj jo hoče držati sam in tako sam uravnavati, koliko tekočine bo priteklo v njegova usta), mu skodelice nikoli ne napolnite do vrha. Tekočine pa prav tako ne sme biti manj kot polovico, saj bo v tem primeru skodelico nagnil do konca in se skoraj zagotovo polil.

2) Sam pri kosilu, v kadi ali na plaži. Prve poskuse samostojnega pitja je najbolje narediti v "varovanem" okolju - tam, kjer ste pripravljeni na morebitno polivanje. To je lahko med kosilom ali tudi v kadi, pri čemer pazite, da otrok ne bo začel piti vode, v kateri se kopa. Tudi poletje je idealen čas za učenje samostojnega pitja, saj če se otrok na plaži polije z vodo, ne bo veliko škode, pravzaprav se bo tako tudi ohladil.

3) Raje lonček s slamico. Če za posebne okoliščine vendarle potrebujete zaprto skodelico, ki ne omogoča polivanja, raje izberite takšno skodelico za učenje pitja, ki ima slamico. Tudi ta ni najboljša za otrokov razvoj, če otrok pije le iz nje, toda manj vpliva na oralni razvoj kot tista z "dulčkom". 

4) Navadna steklenička za vodo. Na poti lahko tudi otroku ponudite vodo ali katero drugo pijačo iz navadne steklenice za vodo. Ker ima ožji vrat kot navadna skodelica, mu bo morda celo lažje. Morda boste presenečeni, kako hitro se lahko otrok nauči piti iz stekleničke za vodo. Če mu le daste priložnost in vas ne ustavi prvi moker bodi.

5) Po posvetu z zdravnikom. Če ima vaš otrok posebne potrebe in je steklenička za učenje pitja edina steklenička, ki jo je pripravljen sprejeti za samostojno pitje, bo njegova samostojnost vsekakor pretehtala morebitne negativne vplive na oralni razvoj otroka. Pred uporabo (še posebej, če je redna) se vendarle raje posvetujte z otrokovim zdravnikom, ki dobro pozna otrokovo zdravstveno stanje.         

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Novorojenček: Prvi dnevi doma
Porod je za vami, zdaj pa je čas, da se navadite na novo življenje s svojim dojenčkom. Poskrbite za dobro prehrano in či...
30
Otroška imena povezana z naravo
Preverite 30 čudovitih fantovskih in dekliških imen, ki izvirajo iz ljubezni do narave.
13
Zgodbe malih junakov: Nac in Edi
Svet se mi je porušil, padla sem v nezavest. Zdravnik je možu še pojasnil, da za mene bo to sicer porod, ampak za njih s...
8
Otrokom strupene rastline
Nekatere sobne rastline, grmovnice, okrasne rože, so strupene, otrokom nevarne. To seveda ne pomeni, da se jih morate ta...
6



Najlepše glasbene uspavanke za dojenčka
Klasika, pravljične uspavanke, uspavanke z zvoki iz narave, uspavanke s sproščujočo frekvenco 432 Hz in Mozartove uspava...
Zgodbe malih junakov: Velika bojevnica Frejya
Moj pritisk je bil 180, otrokov utrip je padal. Trikrat so mi vzeli kri in urin. Imela sem anemijo in beljakovine v urin...