|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Zdrava otrokova prehrana - Zlata pravila

Helena Primic, 6.1.2020
Čas, vložen v domači vrt, je v resnici eno izmed najbolj dragocenih daril in popotnic, ki jih lahko podarite svojemu otroku.

image
Zdrava hrana je pisana ter polna različnih okusov in vonjav.
/11


Zdravniki pravijo eno, holistični zdravilci drugo, v člankih in revijah spet nove teorije o zdravi prehrani otroka ... Ni čudno, da smo starši vse bolj zmedeni, kaj je zares zdravo za otroka in kaj ne.

Katera pa so tista zlata pravila, ki so skupna vsem različnim teorijam zdrave otrokove prehrane? In kateri predsodki nam onemogočajo, da bi jih vendarle uvedli v otrokov jedilnik?

 

1. Ekološkega izvora

Katerega koli strokovnjaka za prehrano in otrokovo zdravje boste vprašali, zagotovo vam bo prav vsak potrdil, da so za otroka najbolj zdravi hrana in prehranski izdelki ekološkega izvora.

Zato tega pravila ne jemljite kot le nek moden trend, temveč osnovno pravilo zdrave otrokove prehrane, ki otroku omogoča zares hranljive sestavine, ki jih nujno potrebuje za zdrav razvoj.

 

Predsodek: Ekološka hrana je predraga za naš družinski proračun.

Res je, da so ekološki izdelki dražji od običajnih. Toda pri tem ne pozabite, da ko boste otroka navadili na zares zdravo prehrano, bo odpadlo toliko nezdravih prehranskih izdelkov, da vam bo ostalo več kot dovolj sredstev za kakovostnejšo ekološko hrano. Še privarčevali boste!

 

PREBERITE TUDI:  3 recepti za domača rastlinska mleka

 

2. Večinoma vzgojena in pridelana doma

Tudi proizvajalci prehranskih izdelkov se strinjajo, da je najboljša kakovost hrane tista, ki ima najkrajšo pot od njive do vilice. In katera kupljena solata se lahko primerja s solato, ki ste jo ravnokar odtrgali z vrta in ponudili svojemu otroku? Ali kupljeno rdeče jabolko, ki je bilo deležno številnih posegov od drevesa do trgovine, z jabolkom, ki ga je otrok odtrgal z veje medtem, ko je plezal po povsem neškropljeni jablani?

Na domači vrt zato ne glejte kot na obveznost in dodatno delo, temveč vir najkakovostnejše hrane za otroka in vso družino. Če boste k delu na vrtu pritegnili tudi otroka, boste otroka naučili zelo dragocene življenjske lekcije - kako si lahko sam pridela svojo hrano in postane čim bolj samooskrben.

 

Predsodek: Nimamo časa za vrt in v bloku to itak ni mogoče.

Čas, vložen v domači vrt, je v resnici eno izmed najbolj dragocenih daril in popotnic, ki jih lahko podarite svojemu otroku. V resnici je časa več kot dovolj, le vzeti si ga moramo.

Če boste pa povsem zaupali naravi in njenim procesom ter se lotili permakulturnega vrtnarjenja, vam vrt sploh ne bo vzel veliko časa. In ja, permakulturni vrt imate lahko tudi na balkonu v bloku!    

 

PREBERITE TUDI: Permakulture se lahko greste tudi na balkonu

 

3. Polna barv, okusov in kulinarične domišljije

Družine, ki še niso "preklopile" na zdravo prehrano, so pogosto prepričane, da je zdrav jedilnik pust, enoličen in predvsem neokusen. Zato se še kar ne morejo posloviti od vseh tistih sintetičnih prehranskih izdelkov, ki v pisani embalaži vabijo s trgovinskih polic.

Toda resnica je popolnoma nasprotna! Zdrava prehrana je pisana, polna različnih okusov in vonjav ter omogoča prava kulinarična potovanja. Toda, za to je potreben čas. Čas, v katerem "staro" prehrano in priljubljene družinske prehranske izdelke počasi nadomeščamo z zdravimi.

 

Predsodek: Zdrave hrane moji otroci nočejo jesti.

Če so starši prepričani, da je zdrava hrana neokusna, je popolnoma logično, da bo otrokom ogabna. In če starši niso pripravljeni kulinarično eksperimentirati z zdravimi sestavinami, jih bodo seveda tudi otroci težje sprejeli. Ko boste torej uvajali zdrave sestavine in nove okuse, bodite pri tem čim bolj potrpežljivi tako do sebe kot otrok ter spremembe uvajajte počasi in postopoma. Nekoč si vaša družina prejšnjega nezdravega jedilnika ne bo znala niti več predstavljati!

 

PREBERITE TUDI: Ko bi otrok jedel samo sladkarije ...

 

4. Spoštljiva do narave in vseh živih bitij

Če želimo, da se bodo otroci zdravo prehranjevali, jim moramo poleg osveščenosti glede zdrave hrane in prehranskih sestavin privzgojiti tudi zdrav odnos do hrane in Matere Zemlje, ki nam daje vse te čudovite ter okusne dobrine. 

Če otrok zato, ker ve, kako nastanejo mesni izdelki, noče več jesti mesa in izdelkov iz mesa, ga moramo pri tem podpreti. Četudi sami nismo vegetarijanci oziroma vegetarijanska družina. Tudi otroci imajo namreč pravico, da se odločijo, s kakšno hrano bodo nahranili svoje telo, srce in dušo.


Predsodek: Nočem postati obsedenec z zdravo prehrano!

Veliko družin se ne poda na pot zdrave družinske prehrane le zato, ker se ne želijo za vedno posloviti od vseh nezdravih izdelkov. In postati obsedeni z zdravo prehrano oziroma zboleti za tako imenovano ortoreksijo, ko zdrava prehrana postane središče vsakdana, življenja in sveta.

Seveda je dobro, če smo dosledni in se trudimo, da je večina obrokov zares zdravih, toda če bo otrok ob posebnih priložnostih pojedel sladoled, pico, bonbone ali kakšno drugo nezdravo sladkarijo, ne bo konec sveta. Saj bo z zdravim družinskim jedilnikom veliko lažje predelal vse te izjemne pregreške.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ringarajin kulinarični vikend prejme druži...
Nagrajenci natečaja za Kuharsko družino MAJA 2013 so znani! Preveri, ali ste prav vi osvojili laskavi naziv in boste med...
3
Kuharska družina SEPTEMBRA je družina …
Nagrajenci natečaja za Kuharsko družino septembra 2013 so znani! Preveri, ali ste prav vi osvojili laskavi naziv in bost...
3
Čokoladni mafini z malce drugačno dekoracijo
Bi radi letos popestrili praznično mizo in ustvarili malce drugačne sladičke za svoje najdražje. Ponujamo vam nekaj idej...
3
Pečena jabolka s sirom in bučnicami
Ste svojemu malčku že ponudili pečena jabolka? Tale s sirom in bučnicami ga bodo gotovo navdušila. Jed je primerna tako ...
3



4 preprosti recepti za zdrav domač sladoled
video
Sladoled obožujemo odrasli, nad njim pa so še posebej navdušeni naši malčki. Poiskali smo nekaj zdravih različic prepros...
Zdrave jedi, ki jih lahko pripravite iz riža
Ker ne vsebuje glutena in je lahko prebavljiv, je riž primeren tudi za ljudi z občutljivo prebavo, nosečnice, bolnike in...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?