Pikabu
|
Zdaj pa poskusim odgovoriti še na kaj drugega. Ne da se mi več brati vsega za nazaj, bom tisto, kar se bom spomnila. Krst: za mene mislim, da veste, kaj je pri nas s tem, oz. ste lahko že ugotovile. Oba z možem imava vse zakramente, sva tudi cerkveno poročena in bova svoja otroka tudi vzgajala v tem, oba sta tudi že krščena. Mož je do birme hodil redno v cerkev, potem ne. Ko sva začela skupaj hodit, je sam od sebe prišel ob nedeljah k nam k maši, ker sem igrala na orgle in sva potem skupaj šla kam na izlet. Res mu nisem nikoli rekla, da mora priti, nikoli ga nisem v nič silila, sam od sebe je začel hoditi z menoj. Sva se pa vseeno pred poroko zmenila (sem se jaz želela), da bova po poroki hodila skupaj k maši, tudi z otroci. Z Emo smo šli prvič v cerkev, ko je bila stara mesec in pol, z Maksom pri enem mesecu. Od takrat naprej sta načleoma oba vsako nedeljo z nama pri maši. Mož je po poroki začel tudi prepevati v zboru, kar ga je zelo potegnilo, tako ima on Emo pri sebi na koru, Maksa imam jaz spodaj. Ema že sama izrazi željo, da gre v cerkev, ko gremo mimo nje na sprehodu, vedno reče, da je to njen bim bim bam. Nikoli je v nič ne siliva. Pred kosilom tudi moliva, Ema včasih noče in navadno že prej začne jesti. Jo opozoriva, ampak pustiva. Danes se je pred spanjem sama od sebe spomnila, da bo za strica Miha zmolila angelčka. Lahko rečem, da sem zelo verna, če ne bi bila, bi te trenutke in te stvari, ki so nas zdaj doletele prenašala še bistveno težje. Nikomur, ampak res nikomur pa tega ne vsiljujem, ne pridigam, kaj bi morali in kako bi morali živeti, družim se z vsemi enako. Imam namreč prijateljico, ki pa še celo za moje pojme pretirava v tem, mogoče bi lahko rekli, da je že kar fanatik. Imam občutek, da se ona s kakšnimi nevernimi sploh ne bi družila. Pri otroku pazi, da se ne druži z nevernimi otroci, do kdaj bo lahko to preprečevala. Se včasih z možem hecava, da je naša EMa že preveč posvetna, da bi bila primerna za njeno družbo. Tega pa ne maram, mislim, da se gremo pri nas nekaj v zmernih mejah. Žal mi je za vse tiste, ki ste imele slabe izkušnje. Jah, na žalost, so tudi duhovniki samo ljudje. Moram reči, da sem v glavnem imela same lepe izkušnje, vem pa, da se najde tudi kaj drugega. Jaz ne hodim v cerkev in ne verujem zaradi duhovnikov, ampak zaradi same sebe in ne pustim, da me take stvari vržejo iz tira. Priznam, trenutni župnik pri nas mi ni najbolj všeč, me moti več stvari. Tudi ravno toliko sem sodelovala lani, da sem videla, da upošteva mnenja samo določenih ljudi in me to moti, ampak kaj naj. Kot sem rekla, ne hodim tja zaradi njega. Tudi sem doživela en zelo hladen tuš od osebe, ki uči verouk. Pa se sprašujem, kako lahko taka oseba uči voeruk in se dela tako hinavsko, ko pridejo moji otroci do tja, ne bom več tiho. Boli me to, ker vidim, da taki ljudje mečejo slabo luč tudi na tiste, ki s(m)o čisto v redu. Priznam, res se najdejo taki, ki so vsak dan v cerkvi, na drugi strani so pa največji hinavci in opravljivci in še kaj, ampak nismo vsi taki. Malo sem zašla, se vrnem nazaj h krstu. Punce, ki ste se odločile, da otroka ne daste krstiti, jaz se z vami čisto strinjam in vam dam prav. Občudujem vse tiste, ki se lahko uprete temu, kaj bodo pa ljudje rekli. Moti me, da dajejo otroke krstiti zato, ker je pač lep obred in priložnost za žurko, zraven pa vprašajo, koliko moram dati v kuverto, da župnik ne bo kompliciral. Ja, halo, zakaj pa daješ otroka h krstu? Podpiram vse, ki imate željo, da so vaši otroci krščeni in podpiram vse, ki ste se odločile, da tega ne naredite. Starši imate vso pravico odločati o svojem otroku in ne imejte slabe vesti zaradi drugih ljudi, ki vas opravljajo zaradi tega. Upam, da ste razumele, kaj sem hotela povedati. Bistveno se mi zdi, da si vsak starš odgovori, zakaj si želi krsta. Če je zaradi drugih, potem res nima smisla. Srečanje: v soboto v Kranjski gori. Če se ne motim, smo se zmenile za ob desetih. Kje točno se pa dobimo? Kaj pa če bo slabo vreme? Kje se potem? Muki, jaz bom imela tvoj telefon shranjen, če nikamor ne bomo šli, te pokličem, če boš imela čas in se lahko že prej kaj dobimo. Nič se še nisva z možem pogovarjala, kako bo, sproti bova verjetno videla. Maškare: Emo bom v nekaj napravila, pa še ne vem, v kaj. Mogoče bo mama kaj naredila, sicer bom pa poskusila na hitro kaj kupit. Maksa pa ne bomo nič. Ima kombinezon medvedka, pa bomo kar rekli, da je medvedek. Evik, res lepo napisano tisto o luni. Tudi meni si zvabila solze v oči. Res neverjeten in lep občutek. altati, za roke sem tudi jaz veliko fantov držala, pa sem poročena le z enim od njih... To še nič ne pomeni. Maks je prvi imel Gajo. Tasha, ne mi delat luštov z nosečnostjo (ne dejalo smeški)... Hujšanje: punce, zelo pomaga, če se odpoveste kruhu. Meni sicer kakšen dan ne uspeva, ampak se res pozna, Pa sokovi so bili meni odsvetovani. Bi se nekaj pohvalila, pa počakam do četrtka, da vidim, kako je. Čestitke pa vsem, ki vam jih je uspelo lepo spraviti dol, jaz bi jih tudi rada 10. Aja, altati mene pa zdaj skrbi zate. Upam, da se tole z roko čim prej uredi, pojdi k zdravniku, da boš vsaj vedela, pri čem si, to se ni za hecat. A je pa samo roka, a se ti kam širi ta občutek? Frrr, naš se tudi že obrača, ko omenimo lučko, pomojem že kar malo razumejo. Na ime pa še ne trza kaj dosti, včasih se že obrne, če ga pokličemo, ne pa vedno. Toliko se spomnim. Če pa katera kaj eksta želi, da še odgovorim, pa naj še enkrat napiše. Mi smo danes bili dopoldne še na sprehodu, zdaj pa tudi pri nas pada dež. Ema se je pa naveličala in si zelo želi, da grem z njo barvat, tako da bom počasi zaključila. Sem dovolj nadoknadila?