|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Otroci, mame in družba potrebujejo očke v akciji

Uredništvo Ringaraja.net, 23.4.2021
Začel se je državni projekt Očka v akciji z naslovnim sloganom Aktivni očetje obračamo svet na bolje. Kaj potrebuje oče, da se lahko (bolj) aktivno vključi v družinsko življenje?

image
Enako vključevanje očetov v družinsko življenje in enakomerno porazdeljena skrb za otroke prinašata koristi vsem - moškim, otrokom, ženskam, delodajalcem in celotni družbi. (Foto: Freepik)
/11


Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Mirovni inštitut sta začela z izvajanjem projekta Očka v akciji z nosilnim sloganom Aktivni očetje obračamo svet na bolje.

Akcija v prvi vrsti nagovarja mlade očete in tiste, ki bodo očetje postali, sicer pa je namenjena tudi materam, delodajalcem ter strokovnim in laičnim javnostim.

Enako vključevanje očetov v družinsko življenje in enakomerno porazdeljena skrb za otroke prinašata namreč koristi vsem - moškim, otrokom, ženskam, delodajalcem in celotni družbi, so prepričani organizatorji projekta, s čimer se tudi v uredništvu Ringaraja.net povsem strinjamo. 

 

PREBERITE TUDI: Iskrena in ganljiva izpoved očeta

 

Projekt Očka v akciji bo trajal do avgusta 2022 

"Splošni cilj projekta Očka v akciji, ki bo trajal do avgusta 2022, je zmanjšati globoko zakoreninjene neenakosti, ki še vedno obstajajo med ženskami in moškimi glede delitve plačanega in neplačanega dela ter izrabe različnih dopustov, ter ljudem s skrbstvenimi odgovornostmi omogočiti boljše usklajevanje poklicnih in družinskih obveznosti," so zapisali na spletni strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Če si namreč moški in ženske enakovredno delijo skrb za otroke, celotna družba postaja bolj pravična.

Raziskave kažejo, da dejavno vključevanje očetov v družinsko življenje prinaša boljše odnose z otroki in partnerkami. Za ženske to pomeni več možnosti za enakopravno sodelovanje na trgu dela, kakor tudi več prostega časa in s tem možnosti za samouresničevanje na različnih področjih.

Zaradi večje vključenosti očetov v družinsko življenje imajo otroci pozitiven zgled, zato obstaja večja verjetnost, da bodo prevzeli vlogo vključenega starša v odrasli dobi. Opazovanje vedenjskih vzorcev sodelujočih staršev vpliva na širši spekter kognitivnih dražljajev pri otrocih, kar ima pozitivne učinke na njihov socialni, emocionalni in kognitivni razvoj.

 

PREBERITE TUDI: Najboljši očka, ati ali tata na svetu!

 

Tri ravni aktivnega očetovstva in tri ravni projektne podpore 

Ker na uspešno aktivno očetovstvo vpliva sočasno delovanje na spodaj naštetih treh ravneh, bodo projektne aktivnosti potekale na vseh teh treh ravneh.

1) Spolno enakopravna država. Očetje se težko aktivno vključijo v starševstvo in družinsko življenje, če to ni podprto iz strani države.

Projekt Očka v akciji se bo zato usmeril na uspešno izvajanje Direktive o usklajevanju poklicnega in zasebnega življenja staršev ter oskrbovalcev v Sloveniji, poenostavljenje uveljavljanja starševskih pravic in sprejetje pozitivnih ukrepov, ki bodočim očetom omogočajo in pomagajo pri koriščenju njihovega deleža starševskega dopusta ter usposabljanje in spodbujanje socialnih partnerjev ter strokovnjakov v zdravstvenih ustanovah in centrih za socialno delo.

2) Odprtost delodajalcev. Za aktivno očetovstvo pa je pomemben tudi vidik delodajalcev - njihova pripravljenost ter organiziranost, da tako kot materam tudi očetom omogočijo koriščenje očetovskega in starševskega dopusta, bolj prilagodljive delovnike, možnost, da vzamejo dopust in nego za otroke.

Projekt Očka v akciji se bo zavzemal za spodbude k sprejemanju notranjih politik in praks za spolno nevtralni pristop k ravnovesju med delom in zasebnim življenjem ter k priznavanju pozitivnih učinkov aktivnega očetovstva.

3) Stereotipi glede spolnih razlik. Tretja raven se nanaša na posamezne moške in ženske, zato se bo projekt Očka v akciji trudil obravnavati in zmanjšati stereotipe na področju ravnovesja med delom in zasebnim življenjem ter spodbujal enakomernejše delitve skrbstvenih odgovornosti za otroke. 

Več o projektu Očka v akciji najdete na tej povezavi.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Je mogoč naravni porod po carskem rezu?
Kako pogost je naravni porod po carskem rezu, ali se priporoča in kako se na njega pripraviti, smo govorili z izr. prof....
8
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
5
10 najpogostejših prvih znakov nosečnosti
Vsaka ženska drugače občuti prve znake nosečnosti, mi vam predstavljamo najpogostejše.
5
Nosečnost in kronične bolezni – ali gredo ...
Zdrave ženske zapleteno prilagajanje telesa v nosečnosti dobro prenašajo, tiste z nagnjenostjo ali že odkrito kronično b...
5



9 ljudskih napovedi spola otroka
Nekoč so verjeli, da lahko določene stvari kažejo, kakšnega spola je otrok, ki ga nosimo. Predstavljamo vam devet takšni...
Sindrom Couvade: Ko je tudi moški noseč
Ta sindrom se pojavlja pri deset odstotkih moških partnerjev nosečnic. Če je nosečnost rizična, pa se pri kar 72 odstotk...