|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Otrok naj intezivno telovadi vsak dan eno uro!

Uredništvo Ringaraja.net, 20.3.2020
V članku preverite priporočila Fakultete za šport v času domače karantene glede gibanja. Tako otrok kot staršev!

image
Otrok naj bo toliko dejaven, da se bo globoko zadihal in spotil.
/11


V času domače karantene zaradi upočasnitve širjenja korona virusa je še toliko bolj pomembno, da smo vsakodnevno telesno dejavni. Zakaj?

Kot smo lahko prebrali na spletni strani Fakultete za šport, redno gibanje pomembno zmanjšuje tveganje za virusno okužbo in hkrati zmanjšuje tesnobo, ki jo lahko povzroči (samo)izolacija zaradi preprečitve širjenja virusa.

Poleg tega telesna dejavnost zmanjšuje tudi vrsto drugih, dolgoročnejših zdravstvenih tveganj, zato je za ohranjanje telesnega in duševnega zdravja ključno, da so tako otroci kot odrasli tudi v tem času telesno dejavni skladno s splošnimi priporočili za telesno dejavnost.

In kako to realizirati glede na vse prepovedi zaradi upočasnitve širjenja koronavirusa? V nadaljevanju smo povzeli priporočila Fakultete za šport.

 

PREBERITE TUDI: 10 razlogov ZA hojo v nosečnosti in z otroki

 

Vsak dan en uro intenzivnega športanja 

Otroci naj bodo vsak dan najmanj 60 minut tako telesno dejavni, da se bodo globoko zadihali in spotili, poleg tega pa morajo dvakrat tedensko izvajati vaje za razvoj moči.

Odrasli naj bodo zmerno telesno dejavni vsaj 150 minut na teden. Če bo gibanja več in bolj intenzivno, bodo večje tudi zdravstvene koristi. Že z 10.000 koraki dnevno je posameznik na dobri poti, da doseže priporočila za zadostno telesno dejavnost.

Glede na okoliščine je vsekakor kakršna koli telesna dejavnost boljša od nedejavnosti. Vsak korak je boljši od minute sedenja ali ležanja, zato tudi doma naredite čim več korakov. Če imate v hiši stopnice, jih pridno uporabljajte.

 

Priložnost za uvedbo družinske skupinske vadbe

Kot je zapisala Fakulteta za šport, moramo v trenutni situaciji iz najslabšega izvleči najboljše. Zato glede na to, da bomo starši in otroci nekaj časa skupaj preživeli več časa, naj bo to priložnost, da družinsko spremenimo stare vedenjske vzorce glede gibanja.

Starši lahko izvajate vadbo skupaj z otroki, pri dejavnostih v naravi pa lahko skupaj raziskujete bližnjo okolico doma. Pri tem ne pozabite, da lahko tudi plezala, tobogani in druga igrala (zlasti kovinska in plastična) na otroških igriščih ter naprave za fitnes na prostem predstavljajo površino za prenos virusa, zato jih ne uporabljajte. V tem času naj otroci raje plezajo po drevesih na domačem dvorišču.

Družinsko telesno dejavnost zato izvajajte sami ali skupaj s člani vašega gospodinjstva, najbolje v naravi. Pojdite na sprehod v gozd ali na najbližji hrib, iščite skriti zaklad, poskušajte se orientirati s pomočjo kompasa ali preprostih naravnih znakov, kolesarite ali se podajte na izlet s skiroji, rolkami ali rolarji.

 

PREBERITE TUDI: Športne igre v stanovanju

 

Kaj pa tisti, ki živijo v bloku?

Poleg sprehodov v bližnji okolici lahko organizirate tudi redno vadbo doma. Prekinite svoj in otrokov oziroma mladostnikov sedeči čas z gibalnimi odmori in gibalno vadbo na malem prostoru, pri čemer lahko kot pripomočke za vadbo uporabite priročne stvari (na primer vrv) in pohištvo (na primer za izvedbo nalog za mišično moč s pomočjo stola in mize).

Pri vadbi doma bodite pozorni, da boste pred in po vadbi dobro prezračili prostor. Po vadbi je tudi dobro, da si umijete roke. Če imate balkon ali teraso, lahko vadbo izvedete tudi na balkonu. 

Za spodbudo vadbe doma lahko o svoji vadbi (številu korakov, intenzivnosti in vsebini) ter zanimivih vadbenih vsebinah, ki jih najdete na spletu, delite tudi s prijatelji na socialnih omrežjih (na primer na Facebooku ali Instagramu)in se tako medsebojno spodbujate h gibanju. 

 

Je vadba primerna tudi za tiste s slabšim zdravjem in okužene?

Če ste lažje nenalezljivo bolni, se izogibajte vsem napornejšim vadbam, kronično bolni pa poleg tega upoštevajte priporočila osebnega zdravnika.

Pri sumu na okužbo s koronavirusom in ob dobrem počutju telesno dejavnost obvezno izvajajte doma, torej sami. Če pa zbolite za COVID-19, ne telovadite, dokler ne ozdravite. 

Če živite skupaj s slabše mobilnimi, jim pomagajte, da se gibljejo po stanovanju in vsaj trikrat dnevno naredijo nekaj razgibalnih vaj in vaj za mišično moč; če je mogoče ob odprtem oknu ali na balkonu oziroma terasi.

Tudi zdravi se izogibajte tistih športov, pri katerih je večje tveganje za nastanek poškodb, da preprečite dodatno obremenitev zdravstvenega sistema. Izogibajte se tudi dolgotrajni naporni vadbi, saj ta v nasprotju z zmerno intenzivno vadbo kratkotrajno celo zmanjša odpornost na virusne in druge okužbe.

 

PREBERITE TUDI: Kako lahko zaščitim otroka pred koronavirusom?

 

Ves čas v skladu z uradnimi priporočili in prepovedmi!

Pri vseh telesnih dejavnostih upoštevajte splošna priporočila zdravnikov in zdravniških združenj ter vsa opozorila s strani države in lokalne skupnosti glede preprečevanja širjenja virusa.

Spoštujte prepoved druženja in igranja skupinskih športov z ljudmi izven vašega gospodinjstva. Četudi je med igralci razdalja velika, je namreč prenašalec virusa lahko tudi žoga. Zato je najbolje, da se s športi ukvarjate samo v krogu članov gospodinjstva.

Starši, preprečite stike vaših otrok z drugimi otroki. Še posebej mladostnikom, ki si zelo želijo stikov z vrstniki, razložite nevarnost širjenja virusa zaradi druženja pri športu.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
9
Pomladno potepanje s kolesom
Pomlad prinaša toplejše sončne žarke. Vremenske razmere, primerne za gibanje zunaj, koristijo tako staršem, kot njihovim...
6
Smo za otrokove težave s spanjem krivi sta...
Nočno zbujanje otroka za nekatere družine pomeni resen problem. Še huje pa je, če otrok zvečer noče zaspati. To je za st...
5
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
4



Prehlad, gripa ali angina?
Smrkav nosek, pordele oči, kašelj, kihanje, razbolelo grlo in splošno slabo počutje – vam je znano? Kako prepoznati, ali...
Norice ali vodene koze
photo
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...